ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: МАРТЕНСКИ СЪБИТИЯ В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

Баба Марта бързала, децата в Тервел да зарадва!

Март е специален месец за българина. Той се асоциира с много празници и традиции, сред които с най-голяма автентичност и магическа атмосфера се откроява 1-ви март. Денят, в който всичко наоколо е потопено в червено и бяло. Хората са щастливи и усмихнати и бързат да закачат мартенички на тези, които обичат, особено на децата.Това е една от най-характерните традиции за България, която възхищава света и радва хората. Мартеницата е символ на идващата пролет, тя се подарява и закичва с пожелания за здраве и благодат. В класическия си вид тя представлява усукани бели и червени конци. Символиката на цветовете е много богата и носи строго определен смисъл. Червеното е цветът на здравето, на топлотата, приятелството и взаимната обич. Бялото символизира силата.

Ето защо вече три години поред в Тервел по стар български обичай на Първи март посрещаме символично пролетта и Баба Марта. На този ден тя спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени вълнени чорапи и закичва с мартеници всеки, с пожелание за здраве.
И в общината Баба Марта пристигна, забола хурка на кръста и кошничка , пълна с мартеници, за да закичи децата от детските градини „Детелина”, „Първи юни”, „Здравец” от Тервел и „Смехурко” от с.Честименско. А те се бяха подготвили да посрещнат любимата „баба” с танци, песни, стихотворения.

Най-напред се представиха децата от с.Честименско със стихотворения и драматизация – на сцената поникна ранобудното кокиче, със своята бяла премяна, то събуди жълтото минзухарче, след него изправи главица дъхавата теменужка, а тя подкани кукурячето да става, защото вече е дошла пролетта.Всичко това зарадва баба Марта и тя ги закичи с пъстри мартеници и им подари лакомства.
Децата от детска градина „Здравец” танцуваха своите темпераментни танци за пролетта и мексикански танц.

Детска градина Първи юни” поздрави баба Марта със стихотворение, изпълнено от Никола и танца „Мартенички”.

Много интересно беше представянето на децата от ЦДГ”Детелина”. Като принц и принцеса Вики и Мишо рецитираха стихчета за веселия празник, децата изпяха много хубави песни, танцуваха грациозен японски танц „Изгряващо слънце”, изпълнен от шест красиви „японки” заедно със своята учителка облечена също като японка. Тържеството завърши с една кръшна ръченица, изпълнена от танцьорите на детска градина „Детелина”.

Баба Марта много се зарадва. Стопли се нейното добро сърце. Затова тя пожела на децата да бъдат бели и червени, здрави ,весели , засмени. И напомни: „ Мили деца, за да се сбъднат тези пожелания не забравяйте когато видите първия щъркел или първото цъфнало дръвче да закичите своите мартеници на дървото и да си пожелаете нещо хубаво и то ще се сбъдне” и обеща догодина пак да дойде при тези мили и талантливи деца.

Всички деца получиха красиви мартеници и лакомства, осигурени от Община Тервел, защото тя никога не забравя своите добри и талантливи деца.

Публикувано на 11 Mar 2010