Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ЗАВЪРШВА СЕ ЕДИНИЯТ ОТ ОБЕКТИТЕ ПО ПРОЕКТ”КРАСИВА БЪЛГАРИЯ”

Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Община Тервел от 4 години е традиционен партньор на Проект”Красива България”.Посредством съфинансиране на общински проекти  бяха  обновени  градския парк,училището в с.Безмер,детската градина в с.Зърнево.Постави се и началото за  възстановяване на  пълния обем от функциите на градския стадион в Тервел.Тази година Проект”Красива България” съфинансира два общински проекта – доизграждането на църковния храм и благоустрояването на централната градска част в Тервел.В началото на месец септември приключват дейностите по вторият от тях.От няколко дни работят двата фонтана в центъра на Тервел.Тервелчани ги наричат „Големия” и „Малкия” фонтан.Доскоро Малкият фонтан беше с напълно преустановени от години функции.Той е бил част от оформлението на центъра,но в него никога не е имало водни композиции.Възстановяването му започна с доизграждане на стените на водния басейн с цел постигане на необходимата височина и обем на водната маса в него.Подновиха се водното и ел захранването,облицоваха се стените и вътрешното пространство.Специфичната работа по проекта обхвана монтирането на декоративни осветителни тела в ъглите на басейна и на водни композиции и осветителни тела във вътрешността му.Общо 9 водни фигури  от реи вида „Водното цвете”,”Маргаритката” и „Пламъка’ , в съчетание с 4 цвята светови решетки са композирани в съоръжението.Големият фонтан представлява композиция”Ханската шатра”. Осем фигури от вида „Запалената факла” светят с червена светлина в периферията на водния басейн.Вътре са монтирани водните комплекси „Ветрилото” „Маргаритката” и „Житния клас”.Двете декоративни водни съоръжения са с обем от общо 130 куб.м. Разходите за поддръжката и експлоатацията им са малки.Доскоро общината пускаше Големия фонтан само по празнични поводи – абитуриентски и детски тържества,тъй като разходите на вода и ел.енергия бяха непосилни за общинския бюджет.
    След пуска на двата фонтана започнаха и дейности по ремонтиране и освежаване на други елементи на градската среда  в централната градска част – пейки,съоръжения за игра на деца,осветление.
    Приключват работите и по двете съоръжения за достъпна среда ,които са включени в същия проект – пред сградата на общината и към площада с фонтаните.Довършват се облицовките им.
    Общата стойност на проекта е 107 000 лв, с ДДС . Четирима безработни тервелчани работиха по него в продължение на 3 месеца.
    Следващият обект,който трябва да бъде завършен е този за градежа на църковния храм.След като съфинансирането от Проект”Красива България” приключи,общината и църковното настоятелство ще трябва да намерят решение за финансиране на довършителните работи и обзавеждането на църквата.


Публикувано на 27 Aug 2009