ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:НА ФОКУС – ФУТБОЛЪТ НА ТЕРВЕЛ- ВЕТЕРАНИТЕ НА ТЕРВЕЛ В МАЧ С ВЕТЕРАНИТЕ НА „БОТЕВ” ПЛОВДИВ

В съботния ден на 27 -ми юни всички „футболни” хора в Тервел ще имат повод да се отдадат на любимото си удоволствие – гледане на футболен мач на живо, на стадиона в Тервел.В 18:00 часа на терена ще излязат ветераните на ФК”Септември 98” Тервел и ФК „Ботев” Пловдив.
Предисторията на това спортно събитие е следната:
На 14 юни тази година приключи Областното първенство за ветерани,организирано от Областния съвет на Българския Футболен Съюз – Добрич.Такова първенство се прави всяка година в периода май-юни.Какво е мястото на нашия отбор в него? От 2000 година до сега тервелските ветерани са печелили първенството пет пъти, а останалите четири пъти са били вторият по резултат отбор.Всяка година в областното първенство за ветерани сили мерят по 8-9 отбора от Добричко.
На финала на тазгодишното първенство нашите ветерани загубиха с резултат 3:2 от ветераните на „Добруджа” Добрич.В дните преди финала победиха с 6:1 отбора на „Искра” с.Бенковски и със 7:1 „Орловец” с.Победа.
Срещата в събота ще бъде приятелска.Гостуването на пловдивчани на наш терен беше предшествано от приятелски мач в Пловдив,в който домакините на „Ботев” отбелязаха 4 гола срещу нашия отбор и мачът приключи с резултат 4:0.
Тервелчани познават мъжете,които играят в отбора на ветераните на ФК”Септември 98” Тервел.Нека разкажем малко повече и за гостите.
ПФК “Ботев 1912 Пловдив” АД е учреден на 12 март 1912 година от група ученици от тогавашната Мъжка гимназия “Княз Александър Батенберг” под формата на Въздържателно спортно дружество.
До 1923 година, когато започва официалното първенство на Пловдив, отборът играе само приятелски срещи с тимове от град Пловдив, Пазарджик и Асеновград. Същата година „Ботев „става съучредител на Пловдивската спортна лига и на Тракийската спортна федерация, които са организатори на спортния живот в Пловдив и Южна България.
Пловдивската община отпуска на клуба за безвъзмездно ползване  парцел от 36 декара южно от Централната ЖП гара. След няколкогодишен труд на 2 юни 1927 година е открит триметров бюст-паметник на патрона Христо Ботев и новото игрище, носещо неговото име.През тези години водеща роля в отбора има един от най-добрите за това време футболисти - Никола Щерев – Старика.
През 1929 година“Ботев” се класира за финалния кръг на държавното първенство и за  финалната среща за шампионската титла на България. На 3 октимври 1929 година на стадион “Юнак” в София, „Ботев” побеждава с 1:0 “Левски” София и печели за първи път титлата на страната.
През следващите години „Ботев” Пловдив неизменно е един от запомнящите се отбори в родния футбол.През 1962 година под ръководството на треньора Георги Генов – Джогата отборът става носител на Националната купа,тогава наречена „Купата на Съветската армия”.По същото в „Ботев” играе и Георги Аспарухов – Гунди.     Само след няколко години идва и  втората шампионска титла за клуба. В първенството 1966/67 година отборът, воден от треньора Васил Спасов – Валяка, с помощник Георги Чакъров, след 13 победи, 12 равенства и само 5 загуби ,с голова разлика 39:24, печели шампионата за Националната купа. През 1972 година отборът на “Ботев” печели Балканската клубна купа, като треньор на отбора е бившият дългогодишен състезател Георги Чакъров. След като през 1978 година той прекратява състезателната си дейност, Динко Дерменджиев става старши-треньор на отбора и за 5 години заедно със своя помощник Иван Глухчев изграждат един от най-силните състави в историята на клуба. Най-големият успех на това поколение е спечелването на Купата на Съветската армия през 1981 година. Нейни носители са състезателите: Петър Зехтински – капитан, Димитър Вичев, Кирил Пейчев, Трифон Пачев, Петър Димитров, Румен Юруков, Славчо Хорозов, Димитър Младенов, Атанас Маринов, Багой Блангев, Красимир Стоянов, Коста Танев, Костадин Костадинов, Красимир Манолов, Георги Славков, Митко Аргиров, Георги Андреев, Марин Бакалов, Иван Михайлов и Васил Василев.Някои от тези големи български футболисти ще видим на стадиона в Тервел в събота.
Пак през 1981 година другият голям успех е спечелването от Георги Славков с 31 гола на голмайсторската титла на България и Златната обувка на френското списание “Франс футбол”.
През 1984 година Иван Глухчев наследява като старши треньор Динко Дерменджие и в следващите 5 години отборът е веднъж вицешампион през 1986 година и три пъти носител на бронзови медали.
    Един от най-известните футболисти на „Ботев” – Пловдив ,който ще гостува в Тервел е Иван Глухчев.     Той играе в "Ботев" от 1965 до 1974 година като полузащитник и централен защитник. В шампионатите на "А" РФГ има изиграни 215 срещи с 2 отбелязани гола. Участва в около 50 официални и  приятелски международни срещи с 5 гола, около 80 контролни с 10 гола и 30 срещи  с 3 гола за КСА /Купата на Съветската Армия/. Привлечен е да играе в по една среща  в "А" и "Б" националните отбори и 2 срещи в младежкия
национален отбор /до 23 г./. С отбора на "Ботев" печели републиканската титла за 1967 г. и Балканската титла за  1972 г. След приключване на състезателната си дейност се отдава на треньорската професия /като старши треньор  под неговото ръководство отборът печели от шампионатите  на "А" РФГ сребърен медал през 1986
г. и бронзовите медали през 1985, 1987 и 1988 г./
    Не по-малко слава на отбора си и на България е донесъл и друг пловдивски футболист,който скоро ще видим на стадиона в Тервел – Георги Славков.Той  е възпитаник на юношеската школа на клуба, в която идва от школата на „Тракия" (Стамболийски). Изявява се още в юношеска възраст.С отбора на „Ботев" (юноши-старша възраст) е шампион на страната за1976г.Играе в„А" юношеския национален отбор, с който се класира на второ място в юношеския турнир на УЕФА през 1977 година.В представителния отбор на „Ботев" играе още от 1976 г. Георги Славков е един от най-талантливите нападатели в историята на българския футбол и на клуба. В играта се изявява като съвременен модерен нападател, със свой собствен стил на игра. Бърз както с топка,така и без нея, с отлична реакция, скоростна техника и голмайсторски нюх,той бързо се налага като титуляр, както в „Ботев", така и в „А" националния отбор.
Има всестранен поглед в играта, отлична стрелба с двата крака, точен извеждащ пас и отлични изпълнения на преки свободни удари пред противниковата врата.С екипа на „Ботев" за периода 1976-1982 г. Георги Славков изиграва 112 срещи, в които отбелязва 61 гола. С отбора на „Ботев"спечелва Купата на Съветската армия за 1981 г. и бронзов медал за 1981г. от шампионата на „А" РФГ. В шампионата на „А" РФГ за сезона 1980/81 г. Георги Славков отбелязва 31 гола,с които става голмайстор на България и получава изключително високото отличие на списание „Франс Футбол" - „Златната обувка", която се дава на голмайстор №1 на
Европа за 1981 г. Георги Славков участва като състезател на „Ботев" в 35 срещи в „А" юношески национален отбор с 6 отбелязани гола в 7 срещи на младежкия национален отбор и 30 срещи в „А" националния отбор с 8 отбелязани гола.С екипа
на „Ботев" взема участие в 25 официални и приятелски международни срещи -10 гола, в 40 приятелски срещи - 36 гола и в 40 срещи с 36 гола в КСА и КБ /Купата на България/. През 1981 г. е удостоен със званието „майстор на спорта". Георги Славков е обявяван три пъти за футболист № 1 на Пловдив за 1978, 1980 и 1981 година.
        Други не безизвестни футболисти на Ботев през годините са братята Гено и Иван Добревски,Иван Кочев,Петър Пенчев,Марин Бакалов.Всички те ще играят с тервелските ветерани в събота.
    Ако с написаното до тук сме успели да провокираме интереса Ви към гостуването на ветераните от Пловдивския”Ботев”,заповядайте в събота,27-ми юни на стадиона в Тервел,за да видите тяхната игра в приятелския мач с нашите ветерани.


Публикувано на 23 Jun 2009