ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:ХУБАВИ СЪБИТИЯ ПРЕЗ ПРАЗНИЧНИЯ МЕСЕЦ МАЙ

ФОТОИЗЛОЖБАТА ЗА КАН ТЕРВЕЛ ВЕЧЕ Е В ГРАДСКИЯ МУЗЕЙ
Нашите редовни читатели сигурно си спомнят,че в началото на 2009 година в Националният исторически музей беше открита първата за годината фотоизложба на историческа тематика.Тя хвърля светлина върху живота,завоеванията и Европейското признание на един от най-значимите български държавници – Кан Тервел.На 14 май т.г. тервелчани имаха възможност да я видят в градския музей.Изложбата ще бъде постоянна експозиция там, защото вече е собственост на Община Тервел.Всеки,който пожелае да я види , може да стори това, без каквито и да е било ограничения.Достатъчно е да информира за това в общината.Изложбата  бе  открита на 14 май т.г. от Кмета Живко Георгиев и в присъствието на нейните създадели – Д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска Памет” и адвокат Росен Иванов – председател на Фондация ”Бъднини”.
Ето и няколко причини да пожелаете да разгледата изложбата:
*Историческите факти и изображенията,които фотопаната представят са с изключителна достоверност.С подготовката им са били ангажирани специалисти от Държавния архив,Националния Исторически музей,музея в гр.Перник,научни работници. Консултант по подготовката е Божидар Димитров-Директор на Националния Исторически музей.
*Много от изображенията и текстовете  не са популярни и показват в нова светлина делата на Кан Тервел.В музея гражданите могат да видят фотоси на поименници на Европейските владетели от средновековието,както и заглавни страници от литературни произведения  от същия исторически период, посветени на Кан Тервел  и показващи по безспорен начин,че тогавашна Европа наистина е считала този български владетел за свой спасител.
*Фотоизложбата по много достъпен начин синтезира и акцентира на няколко безспорни факта ,свързани с живота на Кан Тервел.Голяма част от тези факти не са особено известни и не са застъпени в учебниците по история.Всеки преминал през класните стаи на родното школо знае,че Кан Тервел е разбил арабите,но малко известен е фактът,че тази негова намеса в битката при Константинопол е грандиозна като събитие от гледна точка  и на военното дело и на историята.Малцина знаят,че безспорно Кан Тервел е бил християнин,така както и всички владетели от рода Дуло и че решението му да защити столицата на тогавашната римска империя , с която доскоро е воювал от нашествието на арабите е всъщност изпълнение на неговия християнски дълг.В онези далечни времена арабите са имали за цел да ислямизират Европа.В този аспект средновековна Европа е определила Кан Тервел като свой спасител и векове наред в негова чест са поставяни пиеси и са писани литературни произведения.
Друг малко известен факт от историята е и канонизирането на Кан Тервел като светец – Свети Крал Тривелий и замонашването му под името Теоктист.
*Фотоизложбата предлага един добър образователен модел за подрастващите – тези, на които сега се налага да изучават предмета история.Чрез метода на онагледяването и ползването на възможностите на визуалната памет много по-лесно историческитете факти и събития ,свързани с живота на Кан Тервел и  епохата на делата му се превръщат в трайни познания.Едва ли има по-подходящо място от залата на музея в Тервел , където един преподавател по история може да поднесе на учениците си урока за Кан Тервел.
Всъщност залата на изложбата вече послужи за място на поредния урок по родолюбие на младежите от клуб „Съхрани българското” при СОУ.Те бяха първите тервелчани,които непосредствено след откриването на изложбата имаха възможността да чуят историческата беседа за Кан Тервел,подготвена от създателите на изложбата – Д-р Милен Врабевски и Адвокат Росен Иванов.Всъщност терминът ”историческа беседа” изглежда доста скучен на фона на интересната информация,която младежите получиха от гостите.Участниците в срещата определено научиха нови неща и получиха възможност да погледнат на историята на родината си от един друг,много по-привлекателен ъгъл.Значимостта на делата на Кан Тервел провокира разговор за огромната роля на държавата България по онова време в Европа.Срещата в музея безспорно бе нещо,което ще повлияе положително на мисленето на младите хора.
Духът на урокът по родолюбие се пренесе от градския музей в заседателната зала на общината.Там  Д-р Врабевски и Адв.Росен Иванов представиха изложбата  по малко по-различен начин.Освен значимостта на владетеля  Тервел ,тук теми на разговор бяха още и дейността на двете фондации,които гостите оглавяват: Фондация ‘Памет Българска” и Фондация „Бъднини”.Имената на двете организации красноречиво говорят,че става дума за неща,за които трябва да се помни,знае и разказва,за събития,които са свързани с род и родина.Гражданите поставиха въпроси,които акцентират на работата за преодоляване на нихилизма и апатията у младите хора, на начините по които би могла да се върши конкретна работа за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство .


KОНКУРС ЗА ДОБРУДЖАНСКА ПЕСЕН “КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА”  И ПРАЗНИК НА ФОЛКЛОРА
    На 08 май 2009 година за пети път  в град Тервел се проведе Конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен “Калинка Вълчева”- на името на нашата певица, съгражданка и първи почетен гражданин на Тервел - Калинка Вълчева.
    Народът ни е създал дълголетно изкуство – песни, танци, приказки и обичаи. Символът на нашия конкурс Калинка Вълчева и участниците в него са съвременните носители на традиционната добруджанска песен. Чрез техния самороден талант ние се докосваме до красивите песни на Добруджа, пием от чистия извор на добруджанската народна песен.
     Всички прояви, които се провеждат през цялата 2009 година са посветени на честването на 50 годишнината от официалното обявяване на  Тервел за град. И конкурсът бе посветен на тази бележита годишнина.
    В журито на конкурса участваха Калинка Вълчева – председател на журито, Калинка Згурова – най-известната народна певица на Странджа и Живко Желев – ръководител на оркестъра на Ансамбъл “Добруджа” гр.Добрич -  членове на журито.Според регламента на конкурса участието бе индивидуално. Изпълнителите се представиха в тривъзрастови  групи. Първата е от 5 до 15 навършени години. Втората- от 16 до 25 навършени години и трета група от 25 години. Всички изпълнители се представиха с по две песни – едната от репертоара на Калинка Вълчева и втора добруджанска песен по избор.
    В тазгодишния конкурс взеха участие общо 42 изпълнители от община Тервел, община Суворово, от Варна, Добрич, Шумен, Генерал Тошево, Силистра и др. За журито бе трудно да отличи най-добрите, защото през тази година в конкурса участваха  деца от училищата по изкуствата и техните изпълнения бяха много добри. В първа възрастова група наградените бяха Елица Борисова Неделчева на 15 години от гр. Варна на първо място; Миглена Калинова Димитрова на 11 години от Варна на второ място и Ивена Ангелова Ангелова на 14 години от гр.Силистра на трето място.
    Във втора група класирането е следното: на първо място е Живка Георгиева Желязкова на 20 години от с.Чернево, общ.Суворово, на второ място Павлина Йорданова Христова на 16 години от гр.Варна и Анелия Маринова на 18 годи от гр.Тервел.
    В трета възрастова група наградените са: на първо място Иванка Кръстева Панайотова на 57 години от гр.Тервел, на второ Йовка Манева на 63 години от с.Смолница - Добричко и на трето място Мария Паскова на 75 години от с.Каблешково-Тервелско. Мария Паскова е най-възрастната участничка в конкурса, а най-малката е Виктория Руменова на 7 години от гр.Тервел. Специалната награда на конкурса бе присъдена на Ралица Костадинова Костадинова от гр.Варна.
    В същия  ден се проведе и традиционния Общински празник на фолклора- от 17:00. часа. В празника участваха  самодейни състави от общината. Те се представиха с песните и танците на Добруджа.Начало постави атрактивното представяне на децата от ЦДГ “Любопитко” с.Божан, които работят съвместно с читалище”Светлина”. Облечени с нови цветни костюмчета, с чара на малки танцьорки-артистки децата представиха три танца и зарадваха публиката.
    Имаше представители от всички възрастови групи-малките танцьори от Коларци, Каблешково и Жегларци, по-големите певици от Безмер, Жегларци, Каблешково, Зърнево и Тервел и най-големите, които предават на поколенията песните, танците и обичаите, от Тервел, Нова Камена, Каблешково, Жегларци, Честименско и Кочмар.
    Накрая денят приключи с тържествен концерт на лауреатите, които получиха своите дипломи, парични награди и цветя, осигурени от Община Тервел. Като достоен завършек на празника на сцената се припяваха два славея – добруджанският славей Калинка Вълчева и странджанският славей Калинка Згурова.
    Целият ден осми май се превърна празник за града и общината, изпълнен с песни ,танци и веселия.  


Публикувано на 18 May 2009