КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ

Има много празници в българския календар – официални, религиозни и свързани с българските обичаи и традиции.
    Когато говорим за култура и  традиция в Тервел, със самочувствие можем да напишем за Празниците на културата, които вече 34 години се провеждат по инициатива и финансиране от Община Тервел. Ежегодните културни прояви в програмата  дават възможност гражданите му да се радват, наслаждават и възхищават на професионалното изкуство в България – на срещите с известни артисти и  спектакли на драматични театри от Варна, Шумен, Разград, Русе, София Търговище; на прекрасни концерти и присъствието на популярни изпълнители; детски спектакли; на най-добрите в България ансамбли и много други.
    И през 2009 година Програмата на празниците на културата е съобразена с желанията на хората от града и общината.
    По традиция откриването на празниците е винаги с театрална постановка.  За първи път наш гост ще бъде Драматичен театър Търговище с две постановки – комедията “Шест целувки” с участието на Николай Урумов  и детския спектакъл “Необикновените истории на Мистър Хепи”.
    Следващата проява е провеждането на Петия по ред конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска песен “Калинка Вълчева” на 08 май 2009 година. Гост и член на журито на конкурса ще бъде странджанската народна певица Калинка Згурова. Двете народни певици Калинка Вълчева и Калинка Згурова  в същия ден вечерта от 19.00 часа  в залата на читалището ще изнесат концерт. Паралелно  с конкурса  на 08 май от 15.00 часа пред читалището ще се проведе и Общинския празник на фолклора с участието на самодейни групи и изпълнители от цялата община.
    Следващите два концерта ще зарадват особено много тервелската публика. На 15 май от 18.30 часа в залата на читалището ще гостуват младата формация на Стефан Диомов “Петте сезона”- състав печелещ много почитатели през последните няколко години.
    Кулминацията и завършекът на  празниците ще бъде спектакълът на Нешка Робева “Бежанци”, който ще се състои на 21 май от 18.30 часа, също в залата на читалището. „Бежанци” представя съдбата на емигрантите като използва комбинация от аржентинско танго, балкански, арменски и еврейски ритми. На сцената се пресъздава ресторант в Буенос Айрес, в който мъжете, под влиянието на алкохол, са в прегръдките на красиви и евтини жени, мъже, водени от Съдбата, които преминават всякакви граници и времето и се завръщат в родните  Балкани. Там турци и арменци са приятели отново, евреите се веселят буйно, сърбите в спомените си се връщат в Шумадия, а българите отиват на сватбата на едно момиче, което е изоставено от любимия си. И така, докато Съдбата не ги връща обратно към реалността. Танците са невероятни. Танго, изиграно от мъж и жена и игриво поднесено от двама мъже, фолклорни комбинации от мъже и жени; силата на мъжете е видяна в бавните и бързи движения, допълвани от леките стъпки на жените. Нежни балетни движения се сливат с това и всичко на фона на музиката от гореспоменатите страни. Силните удари на тъпана, звуци на гайда и други балкански инструменти се чуват често. Звучат Право и Дайчово хоро и танцьорите умело показват комбинация от стъпки на фона на музика, която служи за съпровод на “Женски шопски танц”. Чудесни мелодии на Аржентинско танго, арменска и еврейска музика се сливат перфектно, а костюмите са невероятни.
    По време на Празниците на културата в Тервел   ще бъде открита една интересна и стойностна фото изложба “Кан Тервел.Свети крал Тривелий. Дипломатът. Светецът войн. Спасителят на Европа.”  Уточнената към момента дата е  14 май .Изложбата ще остане собственост на нашия град и ще може да се види от всички граждани и гости на община Тервел. Тя ще бъде разположена в залата на картинната галерия на градския музей.Изложбата е дело на Фондация”Бъднини” и Община Тервел.Процесът на изработването и е съгласуван с проф.Божидара Димитров,Директор на Националния исторически музей.Премиерното представяне на изложбата стана в средата на м.януари т.г. в НИМ .
    Уважаеми съграждани, организаторите- Община Тервел и Народно читалище”Димитър Дончев” Ви каним най - учтиво да посетите проявите, които Ви предлагаме ,да се насладите на прекрасното, да се откъснете от ежедневието, да се почувствате по-възвишени, по-одухотворени.


Публикувано на 15 Apr 2009