КУКЛИ И КУКЕРИ – ЗА КРАСОТА, ЗДРАВЕ И ГОНЕНЕ НА ЗЛОТО

Пъстра изложба от детски творения на деца от школата по приложно и изобразително изкуство в Тервел и техни приятели от основното училище в с.Коларци създаде пролетно настроение в залата на общината и бе възможно най-подходящият фон за детското шоу “Лазар ти иде”.Експонатите включваха кукли с костюми на лазаруващи девойки от различни краища на България, кукери и обагрени великденски яйца.
    Задачата да се изработват лазарски и кукерски костюми не е подбранба самоцелно от ръководителката на школата.
    При куклите целта е децата предварително да се запознаят с костюмите от различни области на България, с техните основни части, форми, цветосъчетания, забраждания и прически.Като източник на информация е използван албум на национални костюми.Всяко дете от Тервел и Коларци, което участва в изложбата само е решило какъв костюм ще изработи.Учениците от Коларци са изработили лазарски костюми от Бургаско, Софийско, Новозагорско, Смолянско и два костюма на лазаруващи  девойки от Добруджа.
    Тервелските членове на школата се спряха на костюми на лазарки от Поморийско, Берковско, Русенско,Белоградчишко, Санданско, Добруджа и на костюм носен от девойки от българите, преселили се от Солун.
    За изработване на облеклата децата използваха платове, наподобяващи автентичните , а за ръкавите , полите на ризите и коланите – ширити, фестони, мъниста, пайетни ленти, дантели, декоративни метални парички и др.
    Най-голям интерес децата показаха към забражданията, характерни за различните етнографски области и към изработването на прическите – с една, две или няколко плитки, така както момите в миналото са носили косите си по различните краища на България.
    Докато работеха кукерите, децата затвърдиха основни познания за символиката на тези чудни същества от народната митология – че танца на кукерите в къщата на стопанин гони злите сили , които се опитват да влязат в дома и  благославя домочадието.Освен това кукерът задължително трябва да има звънци на кръста си.Стремежът е звънците да са колкото може повече, по-големи и силно кънтящи.Маската на кукера трябва да е много страшна.
    Особено трудна се оказа задачата за закрепване на големите кукерски рога и носове.По-големите приложници ги изработиха от тесто.
    Куклите и кукерите, заедно с рисунки на тема “Лазаруване” са изложени на обичайното място за детски изложби – фоайето на втория етаж на общината.

Публикувано на 21 Apr 2008