“ЛАЗАР ТИ ИДЕ…”

Това е името на ученическото състезание, в което на 17 април т.г. ще мерят сили ученици, посещаващи школите на ОДК в Тервел и в ОУ “Д-р Петър Берон” с.Коларци.Състезанието е първата проява, организирана от Общинския детски комплекс след стартирането на т.нар. реформа в училищното образование.Новата концепция на работа на детския комплекс включва работа с децата в 4 населени места – Тервел, Коларци, Безмер и Орляк.
    “Лазар ти иде…” ще срещне на сцената в залата на Община Тервел два отбора ученици – от Тервел и от Коларци.Те ще покажат знания по 4 теми от една основна област – “Пролетни народни празници и обичаи”. Състезателните въпроси са групирани в темите “Заговезни”, “Лазаровден”, “Великден” и “Гергьовден”.Децата ще отговарят на въпроси,ще пресъздават обичаи и разбира се ,както се полага за състезание, ще бъдат оценявани , за да бъде излъчен победител в надпреварата.Смисълът на тази подготовка се крие в едно единствено нещо – да провокира интерес у децата към българските обичаи, да обогати познанията им, да ги “привлече” към училището и това,което се случва в него.
    За пролетното настроение на гостите ще се погрижат младите певици от детска вокална школа за изворен фолклор при НЧ “Д.Дончев – Доктора” гр.Тервел с ръководител Радка Адамова.
    Паралелно с подготовката по четирите теми,децата от с.Коларци ще изработят костюми на лазарки от няколко различни етнографски области.Целта на това занимание е учениците да научат повече за красивия момински пролетен празник , да се запознаят с разнообразието и многоцветието на женското облекло,което са носили българките в миналото и то не само в Добруджа , но и в Шоплука, Тракия , Лудогорието…..Костюмите, разбира се ще бъдат пресъздадени в умалени размери и по тази причина ще красят дървени кукли - лазарки.
    Децата от школата в Тервел пък са ангажирани с подготовка на рисунки, посветени отново на Пролетните народни празници.Куклите и рисунките ще бъдат изложени в Община Тервел като част от подготвяния празник-състезание.
    Мероприятието е инициирано и се подпомага от Община Тервел и ОУ “Д-р Петър Берон” с.Коларци.Организатор е Общинският детски комплекс в Тервел.


Публикувано на 07 Apr 2008