Резултати от общинския конкурс за написване на есе...

...посветено на 130- годишнината от Освобождението на България

Младите автори, които се надпреварваха за написване на есе са общо 17 участника; като 15 са от СОУ ”Йордан Йовков” и двама от ОУ “Д-р Петър Берон” с.Коларци.
В първа възрастова група по темата “Лудост ли е народ да пожелае свободата си?” са творили учениците Ромина Йорданова Колева, Тодорина Стойчева Димова, Магдалена Стоянова Манова, Серхан Руфи Кемал от седми клас и Ели Петрова Петрова и Пенка Пенка Василева Димитрова  също от  седми клас в ОУ”Д-р Петър Берон” с.Коларци; по втората тема “Трети март 1878 година- връщане на България в Европа” е писала Деница Валентинова Митева.
    Във втора възрастова група са работили 10 ученика, всички от СОУ”Йордан Йовков” гр.Тервел; дванадесетте класове са представени от Станислава Георгиева, Ина Минчева, Теодора Иванова, Теодора Стоянова и Донка Иванова – всичките са писали по темата “Свободата ли?”, о от единадесетте класове защитиха позиции по същата тема Женя Христова, Станислава Миткова Тодорова, Стела Деянова Гочева, а по поставената тема “Дедите ни завардиха Европа” работиха Гюлтен Невзетова Салиева и Адевие  Мусин Рубил.
    Какво е свободата според учениците- Станислава Георгиева- “Свободата е едно от най-ценните блага, с които се даряват хората.”
Донка Иванова– “Тя ни дава възможност да избираме начина си на живот.”
Теодора Иванова– “А свободата значи равноправие, т.е.да се държиш с хората, както би искал да се държат с теб.”
Теодора Тодорова– “Важно е да имам хъс и страст да я браня  тук и сега и да запазя желание да го правя.”
Женя Христова– “Тя живее във всеки един от нас и е живяла винаги, благодарение на великите личности и техния борбен дух.”
Станислава Миткова– “Народът ми е изстрадал, защитил и заслужил с кръвта си правото да я има – нея Свободата.”
Стела Гочева– “Всеки един от нас се стреми към Свободата и води борба, за да я получи.”
    По поставената тема “Дедите ни завардиха Европа” Адевие Мусин пише “Християнските ценности и морални норми за Добро, за разбирателство и разбиране на Другия, днес са норми във взаимоотношенията между хората в света. Но за да се радваме в Европа на красиви замъци, катедрали, произведения на художници, писатели и творци от различни жанрове принос има и българския народ.”, а Гюлтен Салиева допълва “Днес в началото на 21 век сме неотделима част от Европа. Пак я “вардим” като външна граница. Дедите ни я вардиха през вековете, ние я пазим и до ден днешен.”
    Достойно защитиха своите позиции и първа възрастова група от 13 до 15 години. На въпроса за разработка “Лудост ли е народа да пожелае свободата си?” Магдалена Стоянова споделя “Лудост е, когато живееш в робство и да стоиш безучастно, без мнение и без да се интересуваш, дали си свободен или не!”, а Тодорина Стойчева допълва “Моят народ винаги е бил свободен, защото “лудият” дух, който притежава го тласка напред  и не му позволява да се подчини и да забрави своята идентичност.” Ромина Йорданова мисли “Може би ако това е лудост, сега нямаше да сме свободна България”, а Ели Петрова от с. Коларци заявява “Българският народ като птицата Феникс ще се възроди от пепелта, за да защити свободата си, ще премине през огън и страдание и ще пребъде в третото Хилядолетие.”,  Пенка Веселинова също от ОУ ”Д-р Петър Берон” с.Коларци допълва “Лудостта” е нормално състояние на един народ, защото всеки  един човек иска да бъде свободен.”
Серхан Руфи е категорична “Лудост е да не пожелаеш свободата.” По темата “Трети март 1878 – връщане на България в Европа” е работила само Деница Валентинова. С европейско мислене допълва През 1878 година на Трети март българската държава се появява на Европейската  карта. Според мен българският народ винаги е бил в Европа.”
Като във всеки обявен конкурс и тук има отличени есета:
    В първа възрастова група са отличени:
На първо място Ели Петрова Петрова от ОУ “Д.р Петър Берон” с. Коларци; на второ място Деница Валентинова Митева от СОУ гр.Тервел и на трето Ромина Йорданова Колева също от СОУ.
    Във втора възрастова група са класирани:
На първо място Станислава Георгиева, на второ място Станислава Миткова Тодорова и на трето Адевие Мусин Рубил и трите възпитанички на СОУ ”Йордан Йовков” гр.Тервел.
Всички участници бяха наградени от името на Кмета на Община Тервел  с парични , предметни награди и грамоти за достойно представяне.


Публикувано на 18 Mar 2008