Да помним !

Тази година се навършват 130 години от Освобождението на България от османско иго. По този повод  община Тервел  предложи на всички училища, читалища, ОДК и детски градини да подготвят експонати  за изложба на тема ”Нека помним 1878 година и чутовния подвиг на героите за Свободата на България”.
    В подготовката на изложбата участваха деца и ученици до 18 годишна възраст, защото те имат такива умения и въображение  да рисуват и моделират, те могат да сътворят чудеса  с помощта на своите учители и ръководители.
     И наистина очакванията на инициаторите не бяха излъгани. В определения срок започнаха да пристигат оригинални картини, които изобразяват историческите събития по време на Руско-турската освободителна война и образи на герои.Художниците са от ОДК”Малкият принц гр.Тервел, с ръководител Виолета Янкова; от СОУ”Йордан Йовков”; от ОУ”Д-р Петър Берон” с.Коларци  /учениците от училището в Коларци са подготвили и картини от дърворезба/; ОУ”Христо Ботев” с.Зърнево; ОУ”Васил Левски” с.Поп Груево; ОУ”Св.Св.Кирил и Методий”с.Жегларци; НУ“Христо Ботев”с.Каблешково и НУ”Васил Левски” с.Градница. Особено внимание  заслужават децата от Логопедичния кабинет с ръководител Дияна Дойчева - Георги Бориславов с рисунка и Ния Николаева с графика на дърво.
     Наред с рисунките много сполучливи куражи и графики са изработили децата и учителките от ЦДГ”Първи юни”- Тервел  и ОДГ с.Божан, Коларци, Балик и Сърнец.
    Най-интересните експонати от изложбата са макетите: Оригинални идеи носят  двата макета на ЦДГ”Слънчице” от с.Орляк и лампиона, които изобразяват легендарната битка на връх Шипка на българските опълченци и руските солдати. Също сполучливи са и  макетите на ЦДГ”Първи юни” от Тервел, ОУ с.Коларци и Жегларци, ЦДГ”Детелина”- Жегларци, изобразяващи паметника на връх Шипка. Използвани са различни материали - цимент, гипс, глина, пластилин, бои, мъхове, лишеи, дърво и други.
    С особено старание и любов децата и учителите от НУ”Христо Ботев” и Читалище”Христо Ботев” с.Каблешково са направили Самарското знаме, а децата от ОДК Тервел – черешовото топче.
    Изложбата е подредена във фоайето на Община Тервел. Гражданите на Тервел и общината могат да я посетят когато пожелаят. Труда и творчеството на децата трябва да се види и да се оцени по достойнство. Всички са творили с желание, защото подвига на героите за Свободата на България трябва да се помни винаги и “во веки веков”.


Публикувано на 04 Mar 2008