Обучение с младежи по въпроси, свързани с рисковото сексуално здраве

Под мотото на Националната кампания „Влез в час”, за борба с ХИВ/СПИН и половопреносими заболявания премина първото мероприятие на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните .То е част от Общинската програма за превенция на насилието сред подрастващите.Тази програма вече навърши една година.
 В събитието, състояло се на 13 февруари, взеха участие 24 младежи и девойки- деветокласници, възпитаници на двете средни училища на територията на гр. Тервел.
Обучението, водено от специалистите Севдалина Колева и Васил Кожухаров- Отдел „Обществено здраве”, РИОКОЗ- Добрич, премина по метода „Връстници обучават връстници”. Обученията по този метод се провеждат за пета поредна година.
Месец февруари е посветен на превенцията на ХИВ/СПИН, като инициативите са насочени към младежите и имат за цел да увеличат знанията им за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ и полово-предавани инфекции.
Ние- организаторите и този път изненадахме децата- мероприятието се проведе на едно малко нетрадиционно място – нова къща за гости “Мария-Невена” в с. Безмер. Домакинята ни посрещна по добруджански топло и приветливо, отвори портите на чудесният си дом, приемайки младите с отворено сърце.
Поздрав от свое име към децата и от името на кмета на общината поднесе г-жа Стефка Костадинова-зам. кмет, която пожела на младите ни гости, в навечерието на Празника на влюбените да изпитат чиста, пламенна, искрена и изпепеляваща споделена любов… Участниците в обучението получиха по едва плюшена валентинка, с пожелание да съхранят любовта си с годините и тя да става все по-силна.
Обучението премина интересно, обсъждаха се проблеми, свързани със сексуалното здраве. Учениците показаха много добри познания за най-страшният бич на ХХ² век- ХИВ/СПИН. Деветокласниците ни убедиха, че съвсем не са неразумни в любовта и  показаха добри знания по въпроса.Транспортирането на участниците,закуска и наградите за тях осигури Община Тервел..
Ползата от обучението? Децата научиха, че броят на инфектираните с ХИВ расте лавинообразно и никой не е застрахован,че не може да се разболее.Разбраха,че безопасният секс е това,което трябва да се научат да правят,за да предпазят себе си и околните.Онагледени за тях бяха и  конкретни полезни съвети.
Интересно бе за участниците да научат нова информация. Специалистите не бяха голословни, по последни данни на РИОКОЗ към 31.12.2007 год. са били регистрирани 803 серопозитивни,  към днешна дата те са вече -814, като най-младият носител на този „бич” е 16- годишен интравенозен наркоман.
310 жители на Добричка област са се възползвали от услугите на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване през 2007 г., информират от РИОКОЗ Добрич. Съвсем скоро и младежите от Тервел ще имат възможността да се изследват анонимно за СПИН. Кога ще гостува Изнесената приемна на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване (КАБКИС) ще разберете отново от страниците на вестника.


Публикувано на 25 Feb 2008