Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 Заедно на празника

Под наслова “Заедно на празника” на 19 декември премина празничното тържество, организирано от педагозите на ОУ “Васил Друмев”с. Орляк. Програмата беше посвететена на трите празника: Коледа, Курбан Байрам и Нова година.
    Във фоайето на втория етаж беше подредена изложба на рисувани картички-дело на ученици от ²²² и V клас. Четвъртокласници пък бяха изработили традиционни дрянови сурвакници, богато украсени с пуканки, вълнени конци и чушки. Красивата елха, балоните и рисуваният Дядо Коледа създаваха празнична атмосфера. Това, което за пръв път се организираше в училището, беше богатата празнична трапеза за всички ученици с традиционните ястия за Курбан Байрам и Коледа. За съблазнителния вид и чудесния вкус на гозбите, тестените изделия и сладкишите се бяха трудили осмокласниците, техните класни ръководители и родители. В същото време на голям екран течеше презентация с картички, “нарисувани” от ученици от пети и шести клас.
     Тържеството започна с презентация на тема “Най-обичаните зимни празници- Коледа и Нова година”. Чрез нея учениците имаха възможност да си припомнят митологичната основа на празника, традиционната коледна трапеза и обичая коледуване. Децата научиха как посрещат Коледа в различни точки по света. Компютърната презентация съдържаше посланието да не се забравят народните обичаи, които са извор на красота и мъдрост.
    В програмата  участваха от най- малките до най-големите. Децата от подготвителния  клас се представиха със стихове и песни. Ученици от втори и трети  клас бяха коледари. С музикално-поетична програма се представиха и шестокласниците. Поздрав имаше и от сурвакарите-ученици от първи клас. След това импровизираната сцена побеля от “снежинки”. Малките момичета от начален етап изпълниха “Снежен танц”. Обадиха се и “врабците”-петокласници, които изпълниха песен и танц. Седмокласниците се представиха със завладяващ диско ритъм, а ученичките от осми клас поздравиха всички, празнуващи Курбан Байрам, с неподражаем ориенталски танц.
    Въпреки гафовете на “живото предаване”, свързани с технически проблеми, и студа в неутопленото фоайе децата се забавляваха чудесно, а в края на програмата всички се почерпиха с празнични вкусотии.


Публикувано на 02 Jan 2008