Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 „Животът на една нация, това е нейната собствена култура”

Общински съвет Кумпъна /Р. Румъния/ покани НЧ „Д. Дончев- Доктора”, на Фестивал на зимните обичаи и традиции „Според старите обичаи”, който се проведе от 16 – 23 декември 2007г. В него взеха участие фолклорни състави  на  Румъния и специални гости от България -  ДФТА „К. Вълчева”, Танцово - певческа група за изворен фолклор и Детска школа за народно пеене при НЧ „Д. Дончев- Доктора” гр. Тервел, с. Телериг и с. Дончево общ. Добрич. Гостите взеха участие в парад на обичаите, традициите и народната носия. Тази покана е по проект финансиран по програма ФАР-СВС  Румъния – България .Той спомага един областен   традиционен фестивал да се превърне в международен.
    “В един такъв колоритен фестивал  видяхме различието между нашето творчество и творчеството на другите и заслужено самодейците на НЧ „Д. Дончев- Доктора” гр. Тервел обрахме  овациите на многобройната публика, от всички страни се чуваше „българи, българи...”,  молеха оркестъра да свири  по време на парадното дефиле по улиците на града” – споделиха тервелските певици.
    Тези живи народни празници се превръщат в потребност за запазването и съхраняването на живите традиции и обичаи в днешна обединена Европа.


Публикувано на 02 Jan 2008