Голям новогодишен дар за новата църква

“Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му” гласи известна сентенция.Тервелчани отдавна мечтаят в центъра на града да има хубав и голям църковен храм . Дълго време тази мечта изглеждаше непостижима – за бедното църковно настоятелство, за жителите на града , за вечно недостигащия за всички приоритети общински бюджет.
    Все пак се започна. С ентусиазъм и известна доза недоверие, че такъв мащабен проект може да се реализира в Тервел. Общината задели средства от бюджета – общо 75 000 лева и храма изправи снага.Края на строежа му обаче все още е много далеч.
    В края на 2007 г. кмета на общината народният представител Никола Гочев успяха да убедят Дирекция “Вероизповедания” към Министерски съвет, че църквата в Тервел не може да бъде завършена, ако не се отпусне значителна сума от републиканския бюджет. Това стана на 17 декември в София. В резултат на проведените срещи на 27 декември 2007 година църковното настоятелство получи 100 000 лева, с които да продължи строежа на храма. Това е събитие, което не се случва всеки ден и представлява огромна помощ към усилията на всички тервелчани да си построят нов храм. Много са хората в Тервел, които отвориха сърцата си и се отзоваха на инициираната от общината и църковното настоятелство дарителска кампания.Деца изработваха коледни картички и внасяха събраните средства за църквата, граждани правиха дарения. Събраните от дарители средства  са общо 5 274 лв. Техният произход е следният :1000 лв. са постъпили от благотворителната вечер на Християнското семейство , 430 лв. от ПГТО “Дочо Михайлов “ гр.Тервел ,50 лв. учениците от ²² клас на СОУ “Йордан Йовков “ гр.Тервел с класен ръководител г-жа Марияна Денева , 21 лв. от учениците  от ²² г клас при СОУ “ Йордан Йовков “ гр.Тервел с класен ръководител Н.Февзи , 17 лв. от учениците  от ²² в клас с класен ръководител г-жа Марияна Върбанова ,21 лв. от учениците от ²²² а клас при СОУ “ Йордан Йовков “ с класен ръководител г-жа Гинка Гюдженова . От граждани са постъпили други  3735 лв.
     Благодарим на всички, които повярваха в мечтата за новия храм на Тервел.
През новата 2008 година строежът със сигурност ще продължи.


Публикувано на 02 Jan 2008