70-годишен юбилей на Цветанка Костова

На 13 декември 2007 година в навечерието на коледните празници в залата на общината се проведе вечер-творчески портрет на нашата съгражданка Цветанка Костова. Поводът беше много приятен, нейният 70-годишен юбилей и представянето на новата  й стихосбирка “Дъга”.
    За предварителната подготовка на честването най-активно се погрижиха семейство Цветанка и Тодор Иванови, като водещи на вечерта. Госпожа Цветанка Арсенова със своя опит и талант подготви сценария. С много топли думи, със стихове, с поздравленията на децата от СОУ”Йордан Йовков”-Тервел с ръководител Марияна Денева, на групата за народно пеене и децата от школата за народно пеене с ръководител Радка Адамова и изпълнението на танцьорите от ДФТА”Калинка Вълчева” с ръководител Нели Динкова, г-жа Костова почувства признателността  на хората към всичко онова, което е направила в живота си, като педагог, общественик и поет на Добруджа и Тервел.
    Новата стихосбирка “Дъга “ бе представена от г-жа Радка Радева:”…Тя минава по жаравата на живота не с нозете си, а с душата. Страданието не изпепелява, а изостря нейните сетива. По детски възторжена е нейната обич към Добруджа, младежки витални са стиховете за любовта, житейски зряла е социалната тематика…Цветанка Костова именува третата си стихосбирка “Дъга”. Навярно с надеждата да изплакне очите ни за многоцветието на живота… И да ни направи по-добри и по-извисени…като дъгата!...”
    Поздрав към юбилярката поднесоха  малката Габи от 4 клас на СОУ и Михаела от ПГТО”Дочо Михайлов”. Те рецитираха нейни стихове.
    По традиция, когато се представят стихосбирки на Цветанка Костова тя изнася един рецитал по свои стихове, като ги рецитира наизуст, което малко автори могат. Защото нейната поезия идва от сърцето и. Мисълта се лее, думите са точни, а стиховете и рисуват прекрасни картини от добруджанската природа. Мотото на “Дъга” е “Добруджа – свидно кътче паднало от рая”.
    Вечерта приключи с много поздрави и подаръци от кмета на Общината г-н Живко Георгиев, от Невяна Пенчева - зам.председател на Общинския съвет, от читалището, училището, издателя на книгата, от гости и съграждани.


Публикувано на 20 Dec 2007