Уточниха се проявите на празничния коледен афиш

На 28 ноември т.г. се проведе традиционната среща на работещите в сферата на културата в общината за обсъждане на идеи и ангажименти , свързани с коледните и новогодишните тържества . Присъстваха представители на общината, Общинския детски комплекс, читалището в Тервел , Ансамбъл "Калинка Вълчева" и СОУ "Йордан Йовков". Обсъди се предложението на общината за подготовка на пет прояви, които да създадат празнично настроение на тервелчани и гостите им по време на празниците.
    Първата проява е насочена към деца от начален етап на обучение . Това ще бъде детско състезателно шоу " Коледни вълшебства". Концепцията на шоуто в най-общи линии е следната : Трите паралелки от четвърти клас в СОУ ще се състезават помежду си чрез излъчени от тях отбори от по трима участника и по три деца, които ще изпълняват ролята на жокери. Състезанието ще протече в три кръга - надпревара по 2 теми " Коледа и Нова Година в България" и "Коледа и Нова Година в европейските страни" и в трети кръг, който включва забавни задачи - попълване на кръстословица, довършване на куплет от стих и песен, надиграване. Трите отбора ще имат свои имена, заредени с коледна символика. За доброто настроение на гостите - деца, учители , родители ще се грижат актьорът от Добрич Краси Демирев и малки тервелски "звезди" - момичетата от балет "Каприз" , вокална формация към читалище Тервел, група от малки коледарчета.За всички отбори са предвидени колективни награди. Такива ще има и за децата от публиката, които отговорят правилно на поставените към тях въпроси. Детското шоу ще се състои на 19 декември , от 15: 00 часа в залата на община Тервел. Сценарият за събитието ще се изготви от ОДК, а с подготовката на децата ще се ангажират техните учители от СОУ.
    Втората проява в празничния афиш е коледен концерт, който ще бъде поднесен от дамска вокална група от гр.Добрич, с ръководител Росица Дормушлийска . Тервелчани ще чуят характерни изпълнения от репертоара на групата - фолклорни мотиви и такива , представляващи църковно пеене. Датата на концерта все още се уточнява. Мястото ще бъде отново залата на община Тервел.
    Третото събитие от празничния афиш представлява надпяване на коледарски групи от деца , младежи и мъже от Тервел и с.Кочмар. Проявата няма състезателен характер и е адресирана към любителите на българските традиции и обичаи.Най-вероятната дата на провеждане е 20 декември , а мястото - отново залата на община Тервел.
    За хората , които ценят сътвореното от детските ръце сме планирали коледна изложба - базар, на която ще могат да бъдат закупени произведения на деца от двете школи по приложно изкуство в града -  към ОДК и към читалище "Д.Дончев". Изложбата ще бъде подредена във фоайето пред залата на община Тервел, където ще се състоят всички прояви.
    Последното , пето събитие е празничната Новогодишна нощ. Общината ще посрещне своите гости малко след полунощ с празнична програма, вино, хора и фойерверки.
    В момента се работи по градската коледна украса. Нейното завършване ще бъде съпроводено с паленето на светлините на градското коледно дърво пред общината, което и тази година ще бъде направено от деца от Тервел. Планираната дата за това е 7 декември.


Публикувано на 03 Dec 2007