Жената в творчеството на Йовков

Така се наричаше проведения през седмицата конкурс посветен на героините в творчеството на  Йовков. За тях е писано и говорено много , не едно и две деца са писали или заучавали съчинения за женските образи в йовковите произведения. Не едно и две деца са се старали да ги пресъздадат върху белия лист по време на конкурсни изпити и олимпиади.Малко или много обаче техните разсъждения са повтаряли заучени фрази от литературни анализи и мисли, които са изречени от някой друг.
    Целта на конкурса за изработване на кукла по героиня на Йовков е съвсем различна и се корени в истината, че детето запомня  и започва да обича нещо , когато то предизвиква неговия  интерес и съдържа елемент на забавление.Затова се постарахме да „приближим” до участниците в конкурса творчеството на Йовков по забавен начин. Съвсем естествено е , когато искаш да изработиш костюм на една кукла , която представлява литературен герой да се поинтересуваш как авторът я е описал в едно или няколко свои произведения и така неусетно навлизаш в нещо, което доскоро си подминавал като скучно или пък си чел по списък със задължителните произведения.
    Прави впечатление и възрастта на участниците и по специално възможността за участие на деца в доучилищна възраст. Съществуваше мнение, че те са твърде малки, за да могат да работят в конкурс по литературно произведение. Само че като че ли забравяме, че колкото и малко да е едно дете, винаги има начин нещо да му бъде обяснено по разбираем за него начин . Освен това шестгодишните деца са в състояние да запомнят характерни елементи от облеклото на жената от времето, което пресъздава Йовков и така съвсем неусетно да научават нови неща. Със сигурност след конкурса децата от ЦДГ” Светулка”  в с. Коларци, които изработиха заедно със своите учителки образа на Тиха от „През чумаво” ще знаят , че преди 100 години булките са носели в сватбения ден ярко червено було и че сватбените им одежди са били съвсем различни от тези на днешните младоженки. Това все пак е познание – достъпно за малчуганите, интересно и далеч от ежедневието. Затова в конкурса участваха и малчугани от детските градини , и  възрастни техни приятели – учители, читалищни дейци, родители, каки и батковци.
    За да бъдат поставени при равни условия , участниците получиха от общината 40 еднакви дървени кукли, високи по 40 см. и регламент за участие с изброени женски образи от произведения, критерии за оценка и оповестени награди. От там насетне всичко бе въпрос на въображение , сръчност и усещане за авторовото внушение чрез образа на героинята.
    До крайния срок за предаване на готовите кукли получихме всички 40 раздадени от нас дървени фигури . Само че те бяха неузнаваеми – Рада, Божура, Албена, Тиха, Цветана, Василена, г-жа Масларска, Женда, Евгения, Шина, Вяра…Облечени в костюми, в които възкръсват платно от раклите на бабите, ръчно изработени дантели, старовремски мъниста , пендари и забрадки. Поглед през описанието на великия писател, сръчност, умение, въображение и много обич към това, което правиш – възпитанието на децата и младежите . Разбира се, че възрастните са работили заедно с децата. Няма нищо по-хубаво от това.Екипът дете – възрастен , който прави нещо с любов е най-добрият начин за възпитание.
    И сега за наградите. Отново регламентираните призове се оказаха малко на брой и затова общината присъди три вместо една първи награди , една втора и една трета награда.Всички участници в конкурса получиха грамоти и предметни награди. А отличените с призови места са следните : Тиха от „ През чумаво” на ЦДГ Коларци , Василена от „Сватбата на Василена” на ОУ „В.Левски”с. Поп Груево и г-жа Масларска от „Милионерът” на ОУ „Д-р Петър Берон” с.Коларци грабнаха трите първи награди. Женда от „Постолови воденици”, изработена от екип на НУ „Хр.Ботев” с. Каблешково получи заслуженото второ място , а Вяра от „Мечтател” на читалището в Тервел бе отличена с третото място.
    Куклите са поставени в изложбените витрини за детско творчество във фоайето на втори етаж в общината.
    Ние, организаторите от община Тервел благодарим на всички участници за красотата, която сътвориха , за желанието им да се отзовават на всички инициативи , за любовта и търпението към децата, с които работят. Радваме се, че имаме възможност да бъдем партньори на прекрасни хора – педагози, родители, деца и младежи.


Публикувано на 26 Nov 2007