Патронен празник на СОУ „Й.Йовков”

На 21 ноември СОУ „Йордан Йовков” отбеляза патронния си празник. Той бе посветен на 127- годишнината от рождението на певеца на Добруджа  - Йордан Йовков.
 В чест на патрона на училището бе подновена  постоянната изложба на рисунки от ученици, посветена на 127 години от рождението на Йовков.
Тържеството се състоя в актовата зала на училището и започна с внасяне на училищното знаме под звуците на песента „Тих бял Дунав”. а Програмата откриха две ученички от 12-ти клас – Донка Иванова и Петя Николаева, които бяха облечени като Йовкови героини. Тържествено слово и поздрав към присъстващите направи директора на СОУ „Й.Йовков” гр. Тервел г-н Стоян Стоянов.
Бе представена драматизация с тема за войната по разказа „Белите рози” на Й.Йовков от ученици от 11-ти клас – Станимир Златев, Иван Живков и Женя Христова и Димитър Стоянов от 10-ти клас, подкрепена с танц „Герника” на балет „Каприз” под ръководството на Живка Ненова. А темата за Добруджа с драматизация по разказа „Албена” бе представена от ученици от 11-ти клас – Станимир Златев, Станислава Миткова, Стела Деянова, Радостина Росенова, Калина Николаева, Йордан Росенов, Йоана Красимирова и Боряна Христова, където в ролята на Албена бе Катерина Николова от 12-ти клас. Драматизацията бе подкрепена с танц „Момина хубост” отново от балет „Каприз”.
Концертната програма бе разнообразена с изпълнение на народната песен „Пиленце пее” от Анелия Маринова и песните „Вълшебни думи” и „Облаче ле бяло” изпълнени от Дарина Тодорова, Галина Миленова и Камелия Иванова с ръководител Живко Колев.
Групата от танцов фолклорен  ансамбъл „Калинка Вълчева”, към Народно читалище Тервел, с ръководител Нели Динкова, зарадва публиката с веселите игри на „Мечета” и „Добруджанско веселие”, където участниците са ученици от СОУ „Й.Йовков”.
Озвучаването в залата бе осъществено с новозакупена уредба със средства по проект „Музика, танц и слово в единство” с ръководители Росица Стратиева и  Живка Ненова, които бяха и организатори на програмата за празника.


Публикувано на 26 Nov 2007