Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 Смелчаци ловят вятъра с хвърчила

Били ли сте дете ? Всички сме били деца, разбира се. А обичахте ли да пускате хвърчила ? Всяко дете много обича тази игра. Който като дете е пускал хвърчило, знае много добре трепета да направиш нещо с ръцете си и да го издигнеш в небето. Да усещаш порива на вятъра, издигащ твоето хвърчило как преминава през връвта, с която го държиш и достига до сърцето ти.
Всички деца харесват игрите на свобода, а една от най–интересните игри, които са обичали още нашите баби и дядовци, когато са били малки, е пускането на хвърчило. В тяхното детство, та и до днес, малките сръчковци са изработвали хвърчила в най-различни цветове и форми и са ги пускали да лудуват на вятъра. Следвайки тази идея и през тази година, децата участваха в правенето на най-красиво и най-хвърковато хвърчило в рамките на програма „Наше лято”. За четвърта поредна година около 30 деца, участваха в изобретяването на своите „красиви и бързи хвърчила”, това бе начинът да организираме и състезание с тях- излъчените номинации бяха за най-красиво и шарено изписано и изрисувано хвърчило и за най-хвърковато и нависоко в небето издигнало се хвърчилце.  
Участниците от Тервел, в това число и гости на града ни ,с голям интерес изработиха сами своите хвърчила. На 13 август с ножици в ръка те ги скроиха, зашиха краищата им с конец. Много от децата за първи път работеха с игла и конец, ръководителите на програмата трябваше да предадат и първия урок по шев и кройка. Следващия етап от направата на хвърчилото беше да се направи основата му от дървени шишове. Зашита му бе и опашка, за да бъде по-хвърковато. На следващия ден- 14 август с общи усилия изрисувахме и изписахме шарени хвърчила, с помощта на темперни бои. По тях грееха истински чаровни усмивки, цветни уханни градини, калинки, птици…
    На 16 август децата които изработиха собственоръчно своите хвърчила и много други, които дойдоха със закупени, очакваха  с нетърпение и интерес да започне състезанието. Състезателите и този път бяха разделени в три възрастови групи, а номинациите бяха -“най-хвърковато” и “най-красиво” хвърчило. Площада на града беше изпълнен с шарени разноцветни хвърчила и детски глъч. И този път не ни липсваха зрители- случайни минувачи, които с трепет следяха издигането на хвърчилото и си спомняха за своето детство…
Най-малките ни участници бяха Тодор на 2 год. (на гости на баба Вили) и Лина от Тервел, на 4 год. Всички деца се представиха чудесно.Много от хвърчилата гониха вятъра и птиците на площада. Полетяха пъстроцветните хвърчила, „грееха” детските очички. И този път нашето мероприятие се превърна в един истински детски празник, празник “за смелчаци, които ловят вятъра с хвърчила “.
Специалните награди и грамоти в ² възрастова група отидоха при Виктория Стелиянова, която наесен ще бъде първокласничка, у дома отнесоха отличия и талантливите Радостина Петкова-²V клас и Мюлфер Ахмед -V клас и двете възпитанички на Школата по изобразително и приложно изкуство при ОДК с ръководител В. Янкова. При по-големите „най-хвърковато” бе хвърчилото на Екатерина Ценкова –V²² клас. И четирите момиченца се представиха чудесно, техните хвърчила се издигнаха най-високо в синьото небе и дълго-дълго летяха, придържани от малките детски ръчички…
В другата категория, с номинация за “най-красиво хвърчило” специалните награди и грамоти бяха завоювани от Ралица Петрова- редовна участничка в програмата, която наесен ще бъде първокласничка и Радостина Георгиева- ²² клас, които изненадаха журито със своята „пъстроцветна уханна градина”. При по-големите отличени бяха Нурсел Сашова- ²²² клас, също художничка, възпитаничка на В. Янкова и единствения отличен кавалер Владимир Игнатов - V клас. При най-големите спечели “хвърчилото с птиците”на талантливите художници към Школата - Марина Ивелинова - V² клас и Диляна Петкова- V² клас.
И този път на всички отличени бяха връчени нашите специални награди -пясъчни часовници и моливници с логото на Община Тервел и програма “Наше лято”, както и много предметни награди за всички. Децата отнесоха подаръче за спомен и много приятни емоции и вълнения.
Убедени сме, че дълго всички ние ще си спомняме прекараните заедно щастливи моменти, игрите, забавленията, приключенията, усмивките и изненадите за малчугани и тийнейджърите от отминаващото лято... , организирани и този път от програма “Наше лято” ,
    
Каним всички наши приятели на 21 и 22.08.2007 г. в ОДК от 10:00 часа, за да изработим сами карнавални маски.
На 23 август програма “Наше лято” организира Карнавал с номинации за „Мис и Мистър” и Детска дискотека на открито. Очакваме ви - веселяци, малчугани, тийнейджъри облечени  и маскирани, в костюми на любими анимационни герои – от 17:00 часа на площада пред общината..
За предварително записване, повече информация и съдействие- ОДК „Малкият принц” и  стая 207 в сградата на Община Тервел.
Заповядайте ! Очакваме Ви !!!
 

Публикувано на 21 Aug 2007