Предложение за спиране на общински вестник

Случи се и това.Общински съветници да предлагат спиране издаването на общински вестник.Общинските съветници Нико Радев , Андрей Вълов и Живко Стоянов бяха категорични, че вестникът се списва неграмотно, че работи в услуга единствено на Кмета на общината, че не е полезен за гражданите, че форматът и качеството му са незадоволителни, че в него некоректно се споменават техните имена, и още и още….Изтъкнато бе, че общинския вестник се издавал в изпълнение решение на Общински съвет, т.е. Общински съвет е решил да има общински вестник, но редакционният екип не го списва съгласно решението на общински съвет и съответно пак общинския съвет сега трябва да вземе решение да спре издаването му.
Това преля чашата на търпението и коректния тон , на който досега бяхме свидетели по време на заседанията на общински съвет Тервел. Отговор на многобройните нападки даде Зам.Кмет Дияна Илиева .
Тя окачестви твърдението, че общинският вестник съществува благодарение на решение на общински съвет Тервел като 100 процентова лъжа. Общински съвет никога не е обсъждал необходимост от вестник и никога не е вземал решение за издаване на вестник . Още по-малко пък някой от изброените по-горе трима общински съветници е показвал заинтересованост към работата на редакционния екип или е оказвал помощ за издаването на вестника.Истината е, че вестникът е факт , защото издаването му и то точно по формулата „общински вестник” е едно от основните обещания , които настоящият кмет Живко Георгиев даде на съгражданите си по отношение на ресора „Култура” по време на предизборната си кампания през 2003 г.Общината не е имала вестник от началото на демократичните промени в края на 80-те години до 2006 г.Функцията на този вестник не е да развлича и дава обща информация, а да акцентира на това което върши общинска администрация, училищата, детските градини, читалищата , да популяризира малко известни исторически факти от нашия край, да представя граждани,институции , събития, които са емблематични и значими за Тервел. С други думи – концепцията на вестника, на която се спря кметският екип е следната : „Общински вестник Тервел да бъде четивото , в което има информация за нашата Община – за свършеното , за предстоящото , за хората”. Всякаква друга информация , която ни е необходима може да си набавяме от централни и регионални ежедневници,интернет, електронни медии и какво ли още не.Така вестникът започна да излиза на 26 януари 2006 г. Никой не вярваше, че той ще издържи във времето . Смяташе се , че ще се повтори случилото се през 2000 г. Тогава кметският екип се е опитал да издава общински вестник, но след 3-4 броя начинанието замира.
Постоянните рубрики се поддържат във всеки брой.Снимките  и текстовият материал се изработват от тричленния редакционен екип в общината. Много често помагат учители, директори на училища и детски градини, читалищни дейци, родители на деца, които са се изявили в Тервел и извън него, граждани, общински служители.Информация за нарушенията на обществения ред в общината се подава ежеседмично от РДВР Добрич.Всички материали се събират ежеседмично – до края на работната седмица.Обработват се в един от почивните дни. Вестникът е готов за печат всеки понеделник . Излиза от печат във вторник. Разпространява се в сряда.Никой не получава възнаграждение, за да се занимава с вестника. Трудът на всички заети с него е доброволен. Общината заплаща разходите за предпечат и печат – по 124 лв. без ДДС за всеки брой.Фирмата , която отговаря за това предоставя безплатен електронен вариант на всеки брой и той бива поместван всеки понеделник в общинския сайт. Между другото – този сайт също е доброволна , т.е.” без заплащане” инициатива на настоящия кметски екип.Може би трябва да го затворим , за да не пише в него какво е направил кмета , администрацията , училищата , детските градини и читалищата и да не „дразним „ с написаното някой общински съветник.И другите общини имат сайтове, разбира се , но разликата е че ние не сме платили нито лев за него и го актуализираме всяка седмица по същия начин , т.е. без да харчим за това средства от оскъдния общински бюджет.
По отношение на обвиненията в неграмотност . От миналата година вестник Нова Добруджанска трибуна публикува изпращаните от редакционния екип на общинския вестник материали без да ги редактира. Радио Дарик Добрич от 1 август т.г.откри в сайта си връзка  към нашия общински сайт и към нашия общински вестник. Това не би станало , ако той е „неграмотно” списван.Останалото , което се каза в тази насока по време на заседанието не бива да бъде коментирано, защото е извън рамките на т.нар.”бон тон”, а той стои в основата на обществените и политическите дебати.
Дияна Илиева обясни накратко и концепцията на всяка от рубриките на 4-те страници.
Общинските съветници Димитър Димитров и Ради Кралев говориха за необходимостта от вестника , за нуждата да се приема без емоции съдбата на публичната личност – когато някой участва в обществения живот и в дебатите на общински съвет , той трябва да приема за нормално да вижда името си в местния общински вестник.Това е формулата на публичността. Интересно тя бе перефразирана от Ради Кралев . „Който се страхува от мечки ,  не ходи в гората „ каза той.
В крайна сметка предложението на общинския съветник Андрей Вълов да бъде преустановено издаването на общински вестник Тервел не бе подложено на гласуване. Така решиха 15 от общо 21 общински съветници.Вестникът ще продължи да излиза – добър или лош – в него ще намирате информация за събитията в общината – тази която не можете да намерите в друга медия.


Публикувано на 06 Aug 2007