За протестното писмо на гражданите

В понеделник , 23 юли Илко Цанев  връчи на кмета на общината протестно писмо , подписано от него и съпругата му Нина Цанева и от още една семейна двойка -Иван и Надка Гайдарджиеви. Към писмото са приложени отделни страници - таблици, в които са поместени имена и подписи на тервелчани живеещи по улиците „Вардар” , „Хаджи Димитър”, „Алеко Константинов”, „Никола Вапцаров” и „Кирил и Методий”. Преди да бъде връчено на кмета , писмото бе оповестено по всички регионални медии и всъщност в Тервел научиха за протеста си от сутрешната преса. След това писмото достигна и до „главния виновник” – Кмета на общината. Обвиненията в писмото са към кметския екип – за давани празни обещания, за бездействие и лошо управление. Поставят се и искания – за асфалтиране на улиците , упоменати в писмото , за поставяне на светофари по тях, за пешеходни пътеки, детски площадки, за премахване на търговски обект от подлеза към парка, за миене на улиците два пъти месечно и т.н.
След като се запозна с исканията , Кметският екип насрочи среща с протестиращите на 26 юли 2007 г . и служители от Общината се срещнаха с всички живущи на тези улици, за да ги поканят на срещата. Тази среща бе насрочена от Кмета веднага след получаване на писмото, защото междувременно , още същия ден в общината започнаха да идват хора от улиците, които бяха прочели сутрешната преса и бяха разбрали, че са се подписали в подкрепа на  протестни действия. Твърдяха, че им е било обяснявано, че трябва да се подпишат , за да започне ремонт на улицата, на която живеят. Особено притеснени бяха живущите по улица „Кирил и Методий”. Там преди две седмици проектански екип извърши замервания на улицата и на всички хора , които бяха в домовете си бе изяснено, че общината готви проект по Програма САПАРД за тяхната улица и че проектът ще бъде внесен в София на 2 август. Информация за това бе предоставена и на медиите.Хората изглеждаха доволни, че тяхната улица ще получи шанс за ремонт. В понеделник тези, които идваха в общината обясняваха , че са мислели, че тази подписка ще е необходима за проекта. Тук трябва да се упомене, че когато се кандидатства с проект за ремонт на обществена сграда или улица , много от Програмите изискват да се удостовери подкрепата на гражданите-ползватели на бъдещия проект  и тогава се събират подкрепителни писма или подписки – едно от двете според изискванията на програмата. Тъй като общината перманентно готви и внася проекти , голяма част от хората в Тервел и селата са свикнали с тези подписки .В случая с „Кирил и Методий” обаче се  изискват подкрепящи писма от местни неправителствени организации и Общината предприе действия в тази насока, за да изпълни всички изисквания на програмата и да увеличи шансовете си за финансиране. Оказа се обаче , че инициативния комитет по протестното писмо е „помогнал” на общината и е събрал още една подписка от хората по улицата.
Доста нелогично от гледна точка на общината  изглеждаше и протеста на хората от улиците „Вардар” и „Хаджи Димитър”. Тези две улици бяха включени по предложение на кмета в инвестиционната програма за 2007 г. Това стана на 1 март т.г. Състоянието им бе окаяно.Те, както и повечето улици в Тервел не са ремонтирани от повече от 20 години.Проведе се процедура за избор на изпълнител  и се сключи договор. Всички живущи по двете улици бяха информирани по всички възможни начини – общински вестник, общински сайт , регионални печатни и електронни медии , срещи и т.н. че предстои ремонт на улиците.Ремонтът започна няколко дни преди да се внесе „протестното” писмо. Оказа се , че в момента хората „протестират” , а през това време по улицата им се извършва основен ремонт и се асфалтира и най-малката дупчица. За другите две улици – „Алеко Константинов” и „Никола Вапцаров” , както и за две „не протестиращи” улици – „Отец Паисий” и „Захари Зограф” е проведена процедура за избор на изпълнител , избран е такъв и ако МРРБ финансира проекта , дори и частично , двете улици ще бъдат ремонтирани. Крайният срок да се сключи договора за изпълнение е 7 август. Това също е известно на хората по тези улици и те също са в очакване за ремонт.
И така на фона на тези факти, които са добре известни на общината и на хората от тези улици , започна срещата на кметския екип с поканените от него хора от 5-те улици. Присъстваха и трима представители на Общински съвет – Айдън Фаик, Нико Радев и Андрей Вълов.От страна на общината на въпроси имаха готовност да отговарят Кмета Живко Георгиев и Зам.Кмета Дияна Илиева.
Въпроси обаче нямаше. Срещата започна с изявление на Илко Цанев,който не успя да довърши, защото бе бурно апострофиран от част от присъстващите. Към него бяха отправени обвинения от граждани за присвояване на средства от хора в града , на които е обещал работа в чужбина. Услугата не е извършена, а средствата не са върнати. Други  го обвиниха, че след като не е от Тервел и живее отскоро тук не може да познава проблемите на града. Чуха се ясно мнения, че хората не са били наясно точно какво пише в писмото и оттеглят подписите си.
Кмета Живко Георгиев призова за конструктивен диалог и прочете на всички текста на протестното писмо.Поднесе информация за ремонтите, които в момента текат по улиците , за тези които предстоят, за инфраструктурните проекти, по които сега общината работи – като този за улица „Кирил и Методий”, за тези, които са вече завършили – благоустрояване на кв.’Изгрев”, асфалтиране на ул.”Хан Аспарух” , благоустрояване на промишления квартал, асфалтиране на алеите на парка.Изчерпателно обясни, че основните ремонти на  улици не са ежедневие , а все още са ‘събитие” в българските общини. Това е така , защото предприсъединителните фондове не финансираха общинска пътна инфраструктура. А варианта това да стане със собствени средства в нашата община е с нулев шанс , защото ние провеждаме подчертано социална политика в условия на ограничен бюджет. Казано с прости думи – не сме курортна община и нямаме приходи, а не закриваме училища и не съкращаваме учители, както правят много по-„богати” от нас общини.Кмета говори и за това, че предстоящото отваряне на оперативните програми ще бъде разрешение на въпроса с улиците. Тогава ще се кандидатства с проекти за подземна инфраструктура – водопроводи и канализация и едва след това ще се финансират пътни работи.
В края на срещата Кмета предложи на инициатора Илко Цанев да се срещнат след 15 дни , за да си припомнят ангажиментите . Всъщност се оформи само един такъв .След „протестното” писмо срещата приключи с два поети от кмета ангажимента – да направи пешеходна пътека пред входа на парка и да се почистят изхвърлените от част от гражданите по ул.”Хаджи Димитър” отпадъци зад уличен трансформатор.Като чувство за хумор бе окачествено от присъстващите настояването за поставяне на сфетофари със светлинни и звукови сигнали на всички кръстовища в града. Тервелчани си спомниха , че някога преди много години е правен опит в Тервел да заработи сфетофар, но и до днес такъв в града няма.Коментираха, че по техните улици преминават по няколко коли на ден и ще бъде „интересно” да има светлинни и звукови сигнали.
Всъщност , поставянето на пешеходната пътека вече бе включено в проекта за достъпна градска среда , а той трябва да се реализира, след като приключи ремонта на парка.
Младостта на едното от двете  семейства от инициативния комитет – сем.Цаневи зарежда ситуацията с определен чар, но като че ли е верен  коментара на  една от присъстващите на срещата тервелчанки :” Държат се като деца, които тропат и искат от майка си да им купи самолет, а тя няма пари за колело”.
Все пак уважаеми съграждани – гражданското общество предполага конкретика – ясно формулирани искания, участие във всички публични обсъждания и срещи , ясна представа за условията за финансиране, за възможностите за общините , т.е. ако някой в общината – било то Кмет или Зам.Кмет не си върши работата и бездейства – нека си отива у дома. Но за търсене на сензации и за  губене на време , когато трябва да се надпреварваме с него , за да реализираме по няколко проекта едновременно и да работим за града и общината – за това сега няма място.


Публикувано на 30 Jul 2007