Деца от Община Тервел на Орфееви празници

От 22 до 24 юни 2007 година децата-самодейци от селата Коларци, Каблешково и Жегларци участваха в Петнадесетите международни младежки фолклорни  “Орфееви празници” – Смолян` 2007. Те се организират от Община Смолян, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Държавната агенция на младежта и спорта. Мотото на празниците е “Магията на Орфей, фолклора и младите хора”. Участваха много индивидуални изпълнители, певчески, инструментални и танцови групи от цялата страна, които изпълняваха традиционен фолклор. Интересно беше представянето на детски състави от Унгария, Сърбия, Естония, Гърция, Грузия и Турция.
Нашата община се представи с детско-юношески танцов състав към читалището в с.Коларци с ръководител Петранка Георгиева, танцов състав към читалището в с.Жегларци с ръководител Иванка Стоянова, Младежка група за изворен фолклор и индивидуалните изпълнителки Кереме Гюрсел и Джансевер Данаилова  към читалището в с.Каблешково с ръководител Мария Паскова. Тези три читалища получиха финансиране на свои проекти по общинската програма в началото на годината.
 Организацията на фестивала беше безупречна. Всяка група се съпровождаше от специален гид, който бе неотлъчно до децата и ръководителите. Любезните домакини осигуриха безплатни нощувки  и храна  на минимални цени.
А Родопа планина разкри пред децата красотите си-много чист въздух, зелени поляни, склонове обрасли с красиви борове, разпротряли клони като гирлянди, бистри езера и много, много сърдечни хора. Навсякъде звучеше музиката на родопската каба гайда, пригласяна от красива звучна  родопска песен-широка като душата на родопчанина. Не напразно се счита, че Орфей се е родил тук и неговия глас е огласял планината.
Участието на децата от трите села стана факт благодарение на финансовата подкрепа на Община Тервел.


Публикувано на 02 Jul 2007