Ц В Е Т Н И Ц А


Публикувано на 10 Apr 2020
 ВЕРОЯТНА ПРОМЯНА В НАЧИНА, ПО КОЙТО ЩЕ ОТБЕЛЕЖИМ ЦВЕТНИЦА

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
Поради промяна от днес следобед в становището на Българската православна църква по отношение на службите за Цветница и след като се изяснят окончателно различните възгледи по въпроса, ще Ви информираме допълнително в рамките на утрешния ден за начина, по който ще бъдат организирани нещата за службата в неделя.

Публикувано на 09 Apr 2020
 АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ КЪМ 09 АПРИЛ

Още една положителна проба за коронавирус в гр.Тервел на жена, контактна с жената , хоспитализирана в болница в гр.Варна на четвърти април. Днес специалисти от РЗИ Добрич ще вземат още проби на лица от Тервел, идентифицирани като контактни на двете жени.Жената с втората положителна проба е под карантина в дома си от седми април.
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ ЦЪРКОВЕН ПРАЗНИК ЦВЕТНИЦА
Службата за Цветница в гр.Тервел ще се отслужи пред храма.Ще има озвучаване. Улица „Хан Аспарух“ пред църквата ще бъде затворена за движение. Служители на РПУ Тервел ще следят за спазване на реда. Върбовите клонки, които ще се раздават на миряните ще бъдат дезинфекцирани предварително с дезинфектант на алкохолна основа. Клонките и светена вода ще се раздават на маси, изнесени пред църквата.Ще бъдат ангажирани служители от храма и общински служители, които да осигуряват ред за получаване на клонки и светена вода и да следят за спазване на разстояние между хората.
За селата, в които има църковни храмове е указано службите да се отслужват при закрити врати.На възрастните хора да се разнесат клонки и вода по домовете.
Призоваваме всички възрастни и хронично болни хора да си останат у дома .Желаещите да присъстват на службата пред храма да дойдат с маски. Маски за еднократна и многократна употреба се продават в двете аптеки в града.
Допълнително и след анализ на ситуацията в града и общината , ще Ви информираме за организацията , която ще бъде необходима за църковните храмове за Великден.

Публикувано на 09 Apr 2020
 УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Уведомяваме Ви, че е установен първи случай на заразен с коронавирус жител на град Тервел. Рано тази сутрин РЗИ Добрич ни уведоми, че става въпрос за възрастна жена, която на 4 април е постъпила за лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ гр. Варна в отделението по гастроентерология. Жената в момента е в добро общо състояние .
Установени са контактните лица в гр.Тервел, роднините също са издирени и уведомени. Медицински лица от РЗИ Добрич в момента работят с тях, вземат се проби за изследване. Ще бъдат поставени под карантина всички установени контактни лица.
Призоваваме всички жители на община Тервел да излизат от домовете си само при крайна необходимост- за работа, аптека и хранителни продукти и то при стриктно спазване на мерките за лична защита - носене на предпазни маски и ръкавици. Община Тервел изпрати сутринта свой служител пред пощенска станция, където от днес започна раздаване на пенсии, за да не допускат струпването на хора на по- малко от 2 метра разстояние един от друг. Дезинфекцират се и ръцете на получилите пенсии в брой. Продължава и дезинфекцирането пред всички търговски обекти, банките, аптеките и дворът на медицинския център. На банкоматите и вендинг автоматите са поставени контейнери с дезинфектант за ръце. Използвайте ги, дори и да не сте клиенти на тези обекти! Пазете се и бъдете здрави !

Публикувано на 07 Apr 2020
 УВАЖАЕМИ МЕДИЦИНСКИ РАБОТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ МЕДИЦИНСКИ РАБОТНИЦИ,

ОТ МОЕ ИМЕ И ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ ВИ ПОЗДРАВЯВАМ СЪС СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ЗДРАВЕТО- 7 АПРИЛ!

ДНЕС Е ДЕНЯТ, В КОЙТО ВСИЧКИ НИЕ ОТДАВАМЕ ПОЧИТ И ИЗКАЗВАМЕ НАШАТА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ВАС И ВАШЯ ТРУД!

НАРОДЪТ Е КАЗАЛ, ЧЕ НЯМА ПО- ЦЕННО ОТ ЗДРАВЕТО! ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ- ЛЕКАРИ, ЗЪБОЛЕКАРИ, ФАРМАЦЕВТИ, ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ, РАБОТЕЩИТЕ В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ДНЕС БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ СЕ БОРЯТ С ПАНДЕМИЯТА, НАРЕЧЕНА COVID-19. ТОВА Е ИЗПИТАНИЕ КЪМ УДОБСТВАТА И СВОБОДАТА, НА КОИТО СЕ РАДВАМЕ В ЕЖЕДНЕВИЕТО СИ. НО НАЙ-ВЕЧЕ Е ИЗПИТАНИЕ ЗА ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА. В ТОЗИ МОМЕНТ ВИЕ НЕИЗМЕННО СТЕ ДО СВОИТЕ ПАЦИЕНТИ И ДОКАЗВАТЕ ВИСОКИЯ СИ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ. ВЯРВАМ, ЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ НЕУМОРНО ДА ПОЛАГАТЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ, В ИМЕТО НА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА ОТ ОБЩИНА ТЕРВЕЛ.

ДНЕШНИЯТ ПРАЗНИК ЩЕ БЪДЕ БЕЛЯЗАН ОТ ПРЕДПАЗНИТЕ ШЛЕМОВЕ, МАСКИ И РЪКАВИЦИ, ЩЕ СЕ СРЕЩНЕТЕ ОТНОВО С ЧОВЕШКАТА БОЛКА И НАДЕЖДАТА НА ХОРАТА, ЧЕ ЩЕ ГИ ИЗЛЕКУВАТЕ! НИЕ ВЯРВАМЕ ВЪВ ВАС! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, УВАЖАЕМИ ЗДРАВНИ РАБОТНИЦИ!

КМЕТ НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ
ИНЖ. СИМЕОН СИМЕОНОВ

Публикувано на 07 Apr 2020
 АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ КЪМ ШЕСТИ АПРИЛ

Двадесет души са под карантина в Община Тервел към днешна дата. За останалите срокът на карантиниране е преминал.
В почивните дни съобщават за завръщане на шестчленно семейство от Австрия в с.Коларци.Кметът на населеното място е предприел мерки за изолиране и наблюдение на семейството.
ЗА УПОТРЕБЯВАНИТЕ МАСКИ И РЪКАВИЦИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ОПАСНИ, АКО НЕ СЕ ОБЕЗВРЕЖДАТ
Поставят се метални контейнери за употребявани от граждани маски и ръкавици на изходите на дворовете на болничната сграда и гробищния парк.
Маските и ръкавиците, които ползва персоналът в лечебните заведения се третират като вид „опасен отпадък“. Лицензирани за работа с опасни отпадъци оператори обслужват този тип отпадък, а всяко лечебно заведение е задължено да ползва услугите само на такъв оператор, за което сключва договор с него.
В извънредната ситуация, в която се намираме, гражданите обичайно посещават здравните заведения с маска и ръкавици. Рискът от заразяване е толкова по-висок, колкото по-голям е броят на болните, посещаващи здравните заведения. Въпреки всички мерки за дезинфекция, струпването на хора с грипоподобни симптоми на едно място крие опасност. Законодателството не е уредило въпроса какво следва да се случва с маските и ръкавиците на хората, след като те напуснат района на здравното заведение. Най-правилно би било гражданите да изхвърлят маската и ръкавиците, с които са били при лекаря и да не ги отнасят у дома.Дори когато маските могат да се изпират, е по-добре и по-сигурно те да бъдат изхвърляни , след като сме били в болнична сграда.
За тази цел поставяме ярко боядисана метална кофа за употребявани от гражданите маски и ръкавици при изхода на двора на медицинската сграда. Такава кофа за ползвани от персонала и гражданите лични предпазни средства се поставя и на изхода на гробищния парк. Общината ще има грижа за ежедневното обезвреждане на тези отпадъци на място.

Публикувано на 06 Apr 2020
 ДОБРИ ВЕСТИ: НАГРАДА ЗА УЧЕНИЧКА ОТ ГРАД ТЕРВЕЛ В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
Приключи Националния конкурс „Водата- ивор на живот”, Бургас 2020г., посветен на Международния ден на водата- 22 март.
Форумът е организиран от МОН, РУО Бургас, Националния дворец на децата, община Бургас и ЦПЛР, Бургас.
Конкурсът е в разделите: рисунка, приложно изкуство и фотография, в които младите творци отразяват своето виждане за въздействието на Водата върху природата и човека.
За всеки раздел се изпращат максимум по две творби от възрастова група.
Тази година за Конкуса са се представили над 100 фотографии, 500 рисунки и 70 приложни творби.
В трета възрастова група, раздел Приложно изкуство Първо място зае плъстената картина на Марина Николаева Иванова- 17г. от Школата по изобразително и приложно изкуство към ЦПЛР „Малкият принц” с р-л: Виолета Янкова.
Поради така създалите се обстоятелства в страната, наградата ще бъде получена по куриер.
Поздравления за Марина, която усвои сложната техника на мокрото плъстене и иглонабиване.
Поздравления и за ръководителя – г-жа Виолета Янкова.
Пожелаваме и на двете дами още много достойни изяви!

Публикувано на 06 Apr 2020
 ПРЕПОРЪКА ЗА НОСЕНЕ НА ПРЕДПАЗНИ МАСКИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА

Уважаеми съграждани, един от най-оспорваните въпроси през последните дни е този дали е необходимо задължителното носене на предпазна маска за предпазване от коронавируса.
Този въпрос се обсъжда и Световната здравна организация, имайки предвид опита на Китай и другите азиатски държави, които използват предпазната маска като първо средство за лична защита на населението, освен засилената хигиена.
Скъпи тервелчани, за сега носенето на предпазна маска не е задължително, но здравните власти препоръчват на Общините да информират населението за препоръчителния характер на тази мярка, особено когато хората се намират в закрити и открити обществени места, в транспортни средства за обществен транспорт. Според МЗ „обществени места“ са тези места или пространства, които са свободно достъпни и/или са предназначени за обществено ползване. Нужно е да знаете, че последните проучвания на вирусът на COVID-19 може да престои върху метални, пластмасови и стъклени повърхности в продължение на няколко дни при стайна температура. По този начин, при безсимптомното протичане на заболяването, посещенията на обществени места е свързано с повишен риск от заразяване, дори и при спазване на изискванията за дезинфекция между хората.
Носенето на маска, дори и от здрави хора, цели предпазването на устата и носа от случаен контакт със секреции, попаднали върху ръцете, както и за предпазване на околните в случай на безсимптомно протичане на заболяването. Като мярка за лично предпазване е и стриктната хигиена на ръцете, която трябва да се спазва стриктно както преди хранене и след посещение на тоалетна, така и след сваляне на защитната маска и след контакт с повърхности и предмети.
Лицата със симптоми на респираторна инфекция следва да се консултират с личните си лекари за последващи действия и да ограничат контактите си с цел предпазване на околните от евентуално заразяване с вирусни и бактериални причинители.

Публикувано на 03 Apr 2020

<< По-нови 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 По-стари >>