Ветеринарни лекари в Община Тервел


Публикувано на 31 Jul 2020
 ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС Председател на ОбС


Публикувано на 30 Jul 2020
 ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС КМЕТ НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ


Публикувано на 30 Jul 2020
 Ц В ОПубликувано на 27 Jul 2020
 ДЕТСКИЯТ КЪТ В ТЕРВЕЛ ПРЕДИ 56 ГОДИНИ

Снимките са от лятото на 1964 година и на тях е запечатан част от детския кът в Тервел. Рисувани трайни пана : Лъв, Сърничка с малкото й, Щъркели ; Къщичка-гъбка, люлка… Вероятно е имало и други. Правени са от хора от Тервел.
Момиченцето на снимките е Стефка Илиева, сега д-р Стефка Тишкова , жител на Велико Търново. Тези запазени снимки, които показват обективно част от детския кът на Тервел преди 56 години, дават начало на нова инициатива: Изложба под надслов „Детство в Тервел – преди повече от половин век“. Молим всички, които носят Тервел в сърцето си, където и да се намират сега, да прегледат албумите с детските си снимки - своите и на родителите си и да ни изпратят файлове, на които са изображенията на тези снимки. Времето е динамично и „пандемично“, но с удоволствие ще направим виртуална, вероятно при по-благоприятни условия и присъствена изложба , в която ще покажем любими места на децата в Тервел преди около 60 години.Ще бъде интересно.
Молим и тези, които си спомнят хората, изработили стария детски кът , да ни разкажат за тях.Вероятно наследниците на тези мъже ще прочетат нашата молба и ще изпратят информация и снимки на някогашните майстори на детския кът.
Очакваме Вашите снимки и информация на e-mail:tervel2000@yahoo.com
Моля , придружавайте снимките с информация за името на детето, което е на снимката, предполагаемата година и мястото в детския кът (този в парка или друг - ако е имало детски кътове и площадки и на други места) , което е декор за снимката. Целта е да съберем информация за места за игра на деца в Тервел (или от села в общината) „от старите ленти“. Вероятно ще научим още интересни неща за Тервел и ще ги съхраним за идните поколения. Ще им отделим местенце в общинския музей. Очакваме снимките Ви и Ви благодарим предварително!
Община Тервел

Публикувано на 27 Jul 2020
 ФОНД „СОЦИАЛНА ЗАКРИЛА“ ОДОБРИ ПРОЕКТ НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

Oт информация, публикувана на електронната страница на Фонд „Социална закрила“ става ясно , че в тазгодишната кампания за проекти за строителни дейности са били подадени общо 64 проекта за ремонтни на заведения за социални услуги. Одобрени за финансиране са 43 от проектите. Проектът , внесен от Община Тервел е класиран на второ място по резултат - след този на Столична община. В същото време, проектите за домове за стари хора са едва трети по ред приоритет за финансиране от Фонд „Социална закрила“ - след проектите за сгради на социални услуги от резидентен тип и проекти за Дневни центрове за деца и лица с увреждания, Центрове за социална рехабилитация и интеграция на деца и лица с увреждания, каквито в Община Тервел няма.
Проектът е за сградата на дома за стари хора в с.Полк.Савово. Тя е създадена в периода 2007-2010 г. чрез финансиране от Сициалноинвестиционен фонд , правителствено постановление и средства от бюджета на Община Тервел. Сградата получи днешния си вид чрез преустройство и разширение на съществуваща много стара сграда на детска градина в селото.Домът започна работа с потребители на 6 януари 2011 г. и вече почти десет години е дом за много възрастни хора от общината и региона. Въпреки че няма дефекти по сградата и покривни течове, Община Тервел предприе мерки да направи по-дълготрайна покривна конструкция на стария корпус на сградата. Покривът през 2008 г.е изграден с актуалния за този период ондулин, положен върху частично ремонтирана съществуваща дървена конструкция. Покривното покритие от ондулин проявява дефекти при силен и ураганен вятър.Персоналът на дома неколкократно се справя с отковани при ураганен вятър елементи от ондулиновото покритие. Затова , въпреки липсата на течове, общината започна да търси възможности за финансиране на проект, с който да направи по-стабилна покривна конструкция на старата част на сградата. На 31 март т.г. бе внесен проект по схема за кандидатстване на Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика. Проектното предложение за основен ремонт на покрива, което е одобрено, предвижда съществуващата покривна конструкция да бъде изцяло демонтирана , след което да се изгради нов бетонов пояс , а върху него да се положи носеща конструкция от метални ферми, висяща дървена конструкция, дъсчена обшивка и покритие от керамични цигли.Предвижда се и ремонт на отводнителната система от тръби и олуци. Площта на покрива е 465 кв.м.Металните ферми гарантират , че конструкцията няма да се деформира и осигуряват по-дълъг период на експлоатация на покрива на този корпус на сградата. Общата проектна стойност с ДДС на ремонта е 60 015,73 лв. От тях 49 813,06 лв. се осигуряват от Фонд „Социална закрила“ , а 10 202,67 лв. – от бюджета на Община Тервел. Средствата, които общината трябва да осигури са включени в капиталовата програма на общината още през януари т.г., когато е съставен общинският бюджет, защото в този момент проектът беше в етап на подготовка.


Публикувано на 27 Jul 2020
 И МАЛКИТЕ НЕЩА СА ВАЖНИ

В годината на много ограничения, се намери време за малки, но важни за любителите на красивото проекти. Дълго отлагани , поради липса на време, сега те са на дневен ред.Разбира се, без да спира работата по изпълнението на капиталовата програма и докато подготвяме следващите за изпълнение обществени поръчки и обекти, решихме да върнем към нов живот знакови за града места. Общината и читалището, всеки със своите идеи за кътове – заедно и със своите „умове“ и „работни ръце“.
Първото място, което беше преобразено е любимото на тервелчани от миналото мостче, което води към някогашния детски кът. А за този кът сегашните 50-60 годишни граждани на Тервел разказват с много сантимент и усмивки. Наричат го приказен кът. Но него го няма отдавна.Всъщност от повече от 30 години, може би. Бившият парк за игри на деца с приказни герои, кораб, фонтан, рисувани пана е история. На неговото място допреди месец се намираше най-периферната и неподдържана част на парка. А тя е най-близо до жилищните блокове на кв.“Изгрев“ и до детска градина „Първи юни“.
И така, идейната концепция за преобразяването му, съобразена със съвременните условия вече е факт. Първо , резачите от групата на Иван Колев разчистиха многото излишни и сухи треви и мостчето се „показа“. После, майсторите Игнат Иванов и Мизан Садул, които работят в общината, възстановиха орнаментите на мостчето и падналата мозайка. С помощта и на Иван Луков, Никола Костов и малките групи от работници, които те ръководят беше възстановена бетоновата настилка към и върху мостчето.Боядисани бяха металните части.Паралелно с това, бяха изработени метални цветя. Те бяха бетонирани в кашпите на старото мостче . Електротехниците в групата на Господин Господинов се погрижиха за надеждно осветление.
Мястото е неузнаваемо. Утре , там ще бъдат монтирани шест фигури на приказни герои.Има нова чешмичка, а старата се превърна в саксия. След мостчето се крият нови изненади – буренясала полянка се превърна в детска площадка, сменени са всички стари дървени части на пейките. За това пък се погрижиха Явор Радев, Асен Антонов от с.Каблешково, Милко Станчев и Иван Луков. Работата в къта продължава . Ще ви разказваме и показваме още красиви неща – едно , по едно, всяко след завършването му. В градинката пред читалището също кипи усилен труд. Малки и големи работят заедно под ръководството на Нели Денева и творят красота. Ще се радваме, ако кътовете Ви харесват и си ги пазите.Защото са направени с желание и любов.

Публикувано на 24 Jul 2020
 Агенцията по заетостта започва консултации на бизнеса „Новите мерки по Ваша мярка”През следващата седмица, в дните 21 (вторник) юли и 23 (четвъртък) юли 2020 г., Агенцията по заетостта започва поредица от събития, които са част от национална информационна кампания на открито за бизнеса „Новите мерки по Ваша мярка”. Всички 107 бюра по труда в страната ще посрещнат българските работодатели на открито, за да отговорят на техните въпроси за новите антикризисни мерки, които предлага Агенцията. Целта е бърза и оперативна подкрепа за бизнеса в условията на ограничения, наложени с въведената извънредна обстановка по повод разпространението на COVID-19.

В часовия диапазон от 9.30 часа до 16.00 часа на обявените в кампанията дни и на лесно достъпно място на открито, експертите от бюрата по труда ще бъдат на разположение на представителите на бизнеса за консултации във връзка с пакета ЗАЕТОСТ х 3 – проект „Заетост за теб”; подкрепата в сферата на транспорта и туризма чрез проект „КРАТКОСРОЧНА ПОДКРЕПА ЗА ЗАЕТОСТ В ОТГОВОР НА ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. и стартиралата в сряда (15.07.2020 г.) мярка с нов дизайн 60/40.

В шатрите на Агенцията по заетостта търсещите работа и работодателите, засегнати от кризата, ще получат изчерпателна информация за услугите, които предлагат бюрата по труда, заедно с различните актуални възможности за финансово подпомагане на дейността им. Така те ще бъдат максимално улеснени в избора на точната мярка и точният подход за бързо възстановяване. Експертите от бюрата по труда ще бъдат готови да отговарят на въпроси, да консултират и да дават насоки, за да могат възможно най-голям брой представители на бизнеса и търсещи работа да се възползват от подкрепата на държавата.

График на събитията, както и още подробности във връзка с кампанията на Агенцията по заетостта „Новите мерки по Ваша мярка”, можете да видите в прикачения файл.

График на Агенцията по заетостта

Публикувано на 20 Jul 2020

<< По-нови 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 По-стари >>