ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ДЕТСКИЯТ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ Е НА ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ

Започваме с това, че нашият ансамбъл има толкова много почитатели, че те не се събират в зрителната зала. За целта юбилейният концерт на танцьорите бе представен в две поредни вечери – на 5 и на 6-ти юни.Така всички приятели и почитатели на детския фолклорен ансамбъл имаха възможността да напълнят сърцата си с красотата на кръшните танцьори. Режисьор – постановчик на празничния спектакъл бе Нели Денева – гл.художествен ръководител на ансамбъла. Нейно дело бе интересната интродукция и рамка на празничното събитие – вплетени в танците моменти от историята и ежедневието на различните възрастови групи , чаровни послания , изказани от децата и младежите . Думи, внушаващи любов към родното – добруджански фолклор, роден град, Родина...Отново и отново усещане за силна връзка между земята и човека – през музиката и танца народен.

Кадрите върнаха времето с петнадесет години назад. Трогателни снимки, на които първи стъпки в танца правят дечица, които сега танцуват за последен път като абитуриенти, напускащи училището, града, ансамбъла...Снимки и видео записи от впечатляващи участия на танцьорите на национални и международни фолклорни форуми.Прекрасно музикално оформление, внушаващо чувство за безбрежни добруджански поля и здрав родов корен.
В юбилейния концерт спектакъл бяха представени четиринадесет танца : „Варненски танц” (от две възрастови групи), „Наричане на майстор”, „Джиновски танц”, „Да си поиграем”, „Добруджанчета”, „Снимка за спомен”, „Детски игри”,’Тракийска закачка”, „Гергьовденска магия”, „Добруджанско веселие”,”Добруджански мотиви”, „Северняшка въртележка”.

Публикувано на 10 Jun 2015
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: МЕЖДУ ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ МАЙ И ПЕТНАДЕСЕТИ ЮНИ - ПРОЛЕТ, НАСИТЕНА С ЕМОЦИИ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

ПРОДЪЛЖАВА ЧЕТИРИДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА


Руслан Мъйнов и Шуменският симфоничен оркестър поднесоха прекрасен концерт за жителите и гостите на Тервел. Те забавляваха многобройната публика в салона на читалището в продължение на близо два часа. До Руслан Мъйнов на сцената застанаха диригентът Левон Манукян и чаровните беквокалисти Мария Накова и Христо Маринов. Изпълнителите плениха зрителите, а голяма част от хората в публиката пяха с гостите. Започнаха с незабравимите цигански романси и продължиха през вечните балади и популярни детски песни, съвременна руска музика, песни от знакови руски филми- „Очи чeрные”, „От зари до зари” „ Нане цоха” , „Андрювердан”, „Парамела”, „Диамантената ръка”, „Кавказка пленница”, „Тримата мускетари”, „Белоруската гара“, „17 мига от пролетта“ и др.Всички песни са със специална оркестрация, дело на диригента Левон Манукян и на едва 16-годишния Георги Милтиядов, който бързо успя да плени тервелските тийнейджъри. И както се полага, изпълнителите получиха цветя от Кмета на община Тервел Живко Георгиев и местната структура на Национално движение „Русофили“.

В празничната програма на 40-тите Празници на културата гостува Варненски драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с Пиесата „Свекърва“ от Антон Страшимиров. За сценографията и костюмите на тази, девета постановка на „Свекърва” във варненската театрална история, е привлечена Мира Каланова, с която театърът създава най-добрите заглавия в репертоара си през последните години. На режисьора Стоян Радев Ге. К., който се е заел и с музикалната среда, асистират Петя Куртева и Валентин Митев-син. Главната роля на нарицателната за българска свекърва Костанда е поверена на характерната актриса Веселина Михалкова, Теодора Михайлова пресъздава образа на Старата, Стефан Додуров гледахме в образа на сина на Костанда Велчо-Свилен, а Петя Янкова - като неговата съпруга Дечка. Останалите роли изпълниха Милена Кънева (Неделя), Даниела Викторова (Дафинка), Николай Кенаров (Дойчинов), Николай Божков (Кереков), Гергана Арнаудова (Керекова), Биляна Стоева (Марийка), Юлияна Чернева (Радка), Пламен Димитров (д-р Живков), Нели Вълканова (акушерка). Верен на своя театър, актьорът-фотограф Симеон Лютаков е автор на плаката и програмата на последната варненска „Свекърва”. В навечерието на 24 май режисьорът и актьорският състав са отличени с НАГРАДА ВАРНА.


ЧОВЕК БЕЗ РОД Е КАТО ДЪРВО БЕЗ КОРЕН:СТОТИЦИ ГОСТИ НА ЗЕМЛЯЧЕСКАТА СРЕЩА В С.СЪРНЕЦНа 30 май земляческа среща събра потомци на повече от 4 поколения, родени в село Сърнец, община Тервел. Над 1500 души се събраха в двора на бившето училище, където бяха посрещнати от фото-изложба на изявени учители, икономисти, лекари, музиканти и др. сърнечани, както и родословно дърво на Желювия род. Срещата бе вълнуваща за всички присъстващи- спомниха си родното място и скъпи мигове от детството и младостта. Приветствие отправи кметският наместник Ради Кралев, който е виновник за организираната среща. Освен мили думи за добре дошли към всички, домакинът отправи благодарности към организационния комитет, към Кмета на община Тервел Живко Георгиев, към председателя на Общински съвет Калоян Тодоров и заместника му г-жа Стефка Костадинова за материалната и морална подкрепа. Благодарности получиха и местните земеделци, подкрепили финансово инициативата. В богатата фолклорна програма за празника се включиха ДФТА „Калинка Вълчева“ при НЧ „Д. Дончев-Доктора-1893“ в Тервел, фолклорна група от с. Средище, индивидуални изпълнители от различни населени места. Кулминация в изпълненията бяха народните песни, изпяти от славеят на Добруджа Калинка Вълчева и дъщеря ѝ Румяна, в съпровод на племенника ѝ Калин Гочев, и оркестър от гр. Силистра. Поздравителен адрес от името на Кмета на Общината и Председателят на Общински съвет Тервел бе поднесен от г.жа Стефка Костадинова. Празникът бе уважен и от Зам-кмета Пламен Желязков, кметове и кметски наместници от община Тервел. В края на срещата всички бяха единодушни, че традицията трябва да продължи. Защото тя сплотява хората и помага за съхраняване на родовата памет.
От кратката историческа справка, представена пред гостите, става ясно, че историята на село Сърнец може да се проследи от преди 400 години в стари данъчни документи на Османската империя, когато селището носи името Караджа-ат, преименувано на Сърнец през 1942 г. Основната част от населението се заселва по тези места след Одринския мир от 1829 г. и Кримската война от 1854-1856 г., когато повече от 60 семейства от с. Главан, Харманлийско тръгват да търсят прехрана из българските земи. Между 1887 – 1890 година в Караджа-ат се заселва първият българин на име Ставри Коев – дошъл от с. Караманите, Варненско. След него са дошли от с. Карапелит два рода – Карабаджаковият на баба Мара и дядо Еньо със синовете си Димитър, Желязко, Димо, Кою и Коста и дъщеря им Неделя със зет им Нико чукаря. Друг голям род, преселен от Карапелит е този на дядо Желю със синове Крали, Михал и Иван. От Гешаново се преселват дядо Петър чолака със синовете си Георги и Никола; дядо Мино със синовете си Господин, Атанас и Велико; дядо Ганчо /Коджа Ганчо/ със синовете си Велико, Васил, Митьо, Гочо и Никола; дядо Жеко със синовете си Стоян, Геро и Димо; дядо Кър Ганчо със синовете си Георги, Стоян, Илчо, Иван и Вълчо. От с. Каменци се преселват родът на Юрдековите – тримата братя Никола, Христо и Руси Дичеви. От там са се преселили и други трима братя – Георги, Илю и Нейко Станчеви. От там е дошъл и дядо Сотир със синовете си Христо и Янко, както и синът на втората му съпруга Тодор Влаев – наречен Босата. От село Поп Русаново се преселват тримата братя – Георги, Гьорго и Кръстю Дайнови. От там са дошли още братята Керан и Михал Стоянови, както и Радичко Коев. От село Кутловица идват семействата на братята Куман и Тодор Костови, както и семейството на Митко Иванов. Тези няколко рода заживяват задружно с останалите неизселени турски семейства на родовете на Хаджи Осман със синове Садък, Селим, кара Сюлюман и Мехмед; родът на Хаджи Газель със синове Халил, Рашид, Сали, Осман и Саръ Мехмед; родът на Мехмед Казоолу със синове Сали и Исмаил и други.


ДЕН НА ДЕТЕТОПразничният Първи юни – Деня на детето в Община Тервел започна със стихотворението на Свилена Димитрова – „Децата”, представено от прекрасните водещи Екатерина Николаева и Диана Димитрова.

Децата, те са нашите слънца,
изгреят ли, тъгата си отива.
Усмивката на техните лица,
с топлината си сърцата ни облива.

Те като цвят са, нежни и красиви,
нуждаят се от много топлина.
Душите им са чисти и раними,
изпълнени с любов и светлина.

Децата, те са ангели от Рая,
дошли, за да е по- добър света.
От детството, по- скъпо аз не зная,
да можеше да бъдем пак деца...

И тази година празникът се организира съвместно от Община Тервел, ПГТО „Дочо Михайлов” и ОДК „Малкият принц” . С много игри и забавления учениците от ПГТО „Дочо Михайлов” помогнаха на своите по-малки приятели от детските градини в града да се забавляват и играят на своя ден. Забавленията продължиха с танца на Мартин Пламенов „Илюзиониста” от школата по мажоретни танци към ОДК „Малкият принц”, който зарадва всички присъстващи и със своите номера на фокусник. Малчуганите от ЦДГ „1 юни” поздравиха своите приятелчета с Народен танц и Танц с помпони. Децата от ЦДГ „Здравец ” отвърнаха на поздрава с танца „Слънце” и прекрасно стихотворение, посветено за 1 юни. Малчуганите от ЦДГ „Детелина” изпратиха своя празничен поздрав към своите приятелчета с Народен танц и стихотворение за децата. А песента „Планетата на децата“, изпълнена от Павлинка Димитрова от Вокална студия Тервел при ОДК „Малкият принц“ бе поздрав към възрастните, които продължават да носят детската мечта в себе си.
Подаръците за всички деца бяха осигурени от: ЕТ „Стан-98” с управител Константин Станчев, Фото Каприз с управител Севдалина Петкова, ЕТ. „Яница” с управител Галина Апостолова и не на последно място Община Тервел, която осигури и разхлаждащата почерпка за всички малки, големи и още по- големи момичета и момчета – сладолед.
Директорът на ОДК „Малкият принц” госпожа Виолета Димитрова поздрави децата за техния празник и им напомни, че откриването на Общинска ваканционна програма ”Наше лято” е на Първи юли, от 10:00 часа, на площада пред паметника на хан Тервел.
Спектакълът „Юнакът Келчо, принцесата и змеят“ зарадва най-младата част от публиката в Тервел в Пролетните празници на културата. Постановката е дело на Куклено-драматичен театър Силистра и е съставена по български и румънски народни приказки. Драматизацията, режисурата и музикалната картина са на Первели Николов-Вили, сценография и кукли- Павлина Василева. Ролите изпълняват Мима Дапкова, Денка Чапкънова, Петър Чапкънов и Станислав Георгиев. Куклената пиеса бе гледана и от деца в предучилилищните групи на детските градини в цялата община.
В една далечна страна живял мъдър цар. Царството му било богато и щастливо. Царят имал прекрасна дъщеря, която била омагьосана...

Публикувано на 09 Jun 2015
 О Б Я В АПубликувано на 26 May 2015
 ПЪРВИ САМОСТОЯТЕЛЕН КОНЦЕРТ НА ЦЪРКОВНИЯ ХОР В ТЕРВЕЛ

Денят е 11 май 2015 г. – денят, в който православната църква отбелязва Празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Този ден е особен за част от тервелчани, не само защото в новия православен храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ се съхранява уникална икона с изображението на светците, рисувана преди 150 години, но и защото присъстваха на събитие, което в града не се е случвало повече от 20 години – самостоятелен концерт на местна хорова формация. В рамките на юбилейното 40-то издание на Пролетните празници на културата, свой дебютен първи концерт изнесе Църковният хор в Тервел. Хорът е създаден през месец февруари 2011 г. като идеята за основаването му възниква месеци преди освещаването на новопостроения църковен храм в града на 6 май същата година. Първи диригент е Стефка Димитрова – музикален педагог от гр. Добрич, чийто професионално израстване е свързано с Тервел не само като музикален ръководител, но и като общински служител и директор на ЦДГ „Здравец“ в близкото минало. Днес Диригент на хора е Живко Колев – магистър по „Музикална педагогика“, възпитаник на ШУ „Еп. Константин Преславски“, понастоящем учител по музика в СОУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел и ръководител на детска музикална школа при ОДК „Малкият принц“. Съставът на формацията еднороден, женски, непрофесионален, като в него участват служителки в общинска администрация, учителки, читалищни дейци и др.

Публикувано на 16 May 2015
 ДЕСЕТ ГОДИНИ ШКОЛА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО И ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО (ШИПИ) В ОДК

14.05.2015г. бе открита 28 -ма самостоятелна изложба и 10-та годишна изложба на ШИПИ към ОДК”Малкият принц” с ръководител г-жа Виолета Янкова В школата се обучават деца от 5 годишна възраст до 19 години.
Децата обичат да рисуват още от ранна възраст – така те изразяват своите емоции и индивидуални способности. Вече 10 години г-жа Янкова с много талант и любов води малките художници в света на изкуството и затова техните произведения получават толкова много награди.
ОДК благодари на всички художници за активното участие в школата и им пожелава здраве и много успехи в общински, областни, национални и международни конкурси.
На г-жа Янкова желаем преди всичко здраве и да продължава да работи в същия дух и ентусиазъм.

Публикувано на 16 May 2015
 „ПЪТУВАНЕ КЪМ СЕБЕ СИ ”

Годишен концерт на Балет „Каприз”На 13.05.2015г. гостите в пълната читалищна сграда видяха резултата от целогодишния труд на 40 момичета и момчета под ръководството на госпожа Живка Ненова. Те, както винаги с много страст и ентусиазъм , представиха своите нови танци.
Концертът бе инкорпориран в ефектна рамка от дикторски текст. Декорите бяха изработени с много творческо виждане и с помощта на две бивши балерини, които сега са студентки по педагогика - близначките Гергана и Недялка Тончеви. Танците преминаваха плавно един в друг и създаваха усещане за спектакъл и послания за неща , които носи всеки в душата си - чувство на единение с природата, добронамерен хумор и закачки, слънчеви спомени от детството, принадлежност към красотата на нашия фолклор ...
Завладяващо бе началото на Екатерина и момичетата от голямата формация, които със завързани очи започнаха своето „Пътуване към себе си”. След това те изиграха танца – „Лунната соната” . Своя дуетен танц представиха и двете помощник треньорки – Виктория Петкова (студентка втора година във Велико Търново) и Габриела Иванова (студентка първа година в гр.Варна). Двете грациозни млади дами доказаха, че продължават да живеят с трепета на балет „Каприз”, в който танцуват от невръстни деца.

Публикувано на 16 May 2015
 О Б Я В А


Публикувано на 11 May 2015
 ИЗПРАЩАМЕ АБИТУРИЕНТИТЕ ОТ ДВЕТЕ СРЕДНИ УЧИЛИЩА В ГРАДА

Общо 65 зрелостника от двете средни училища в Община Тервел ще се сбогуват с училището през идващите няколко дни. СОУ "Йордан Йовков" има 30 абитуриенти, разпределени в две паралелки с класни ръководители Росица Стратиева и Ваня Денева. 14 от дванадесетокласниците завършват с отличен успех средното си образование. От 10 часа на 18 май ще бъде техния последен час на класа, след което младите хора ще бъдат част от тържество в тяхна чест. Събитието е в актовата зала на СОУ, а празничната програма - поздрав за абитуриентите е подготвена от единадесетокласниците , ръководени от г-жа Ст.Жекова и от педагогическия екип на училището.

Публикувано на 10 May 2015

<< По-нови 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 По-стари >>