УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА САМОДЕЙЦИТЕ ОТ ТЕРВЕЛ НА СЪБОРА В ДЕБРЕНЕ

На 27 юни в с. Дебрене се проведе 47-мото издание на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“. Характерното за тази година издание е, че по време на празника се излъчват участниците във фолклорния събор в гр. Копривщица, който ще се проведе от 7 до 9 август. Представители на община Тервел в добруджанския фестивал бяха фолклорните групи при читалищата в с. Коларци и с. Нова Камена. От с. Коларци участие взеха Женската вокална певческа група и детска певческа група при НЧ „Пробуда“ с ръководители Стоянка Енева. Жените се включиха в надпреварата за медалите с песните:Синьо льо, Стоене; Добра из пътя вървеше и Засвирили са кавали. Децата освен като група участваха и с индивидуално изпълнение от Синем Сали, които изпълниха песните Гане ле; Димитър дума Калуда и Драганин братец. Журито, в чийто състав влиза и нашата почетна гражданка Калинка Вълчева, отличи певиците с втора награда и участие на събора в Копривщица.
Фолклорната група от с. Нова Камена при НЧ „Васил Левски“, с ръководител Йорданка Колева, представи обичая „Външна седянка“. Със своята уникалност по съдържание и автентичност на представянето, изпълнителите впечатлиха журито с председател Христо Христов (хореограф на ПФА „Добруджа“ – Добрич), които ги отличиха със златен медал и възможност за представяне на събора в Копривщица.

Публикувано на 30 Jun 2015
 ЧИТАЛИЩЕТО В ТЕРВЕЛ СЪС ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ В БЯЛА, ВАРНЕНСКО


От 25 до 28 юни гр.Бяла ,Варненско беше домакин на Седми национален фестивал на читалищата „Бяла 2015”.В събитието участваха над 2000 участника от повече от 200 читалища в страната.Съпровождащи форуми по време на фестивала бяха срещи с представители на Министерство на културата, в които участие взеха председателят на читалищното настоятелство Невена Денева и Секретарят на читалището Светлин Марков. По време на дискусионните форуми тервелското читалище се открои като едно от водещите по отношение на работещите в самодейните му групи млади хора и деца. Читалището в Тервел се представи със свои изпълнения, сред които възстановка на обичая „Меденик” и изпълнения на мъжката и женската певчески групи , ръководени от Радка Адамова и оркестър , ръководен от Светлин Марков. Нашите участници получиха златен медал, статуетката на фестивала и награди за читалище с най-атрактивни групи и читалище с най-голямо присъствие на събора – 40 участника. Веднага след завръщането си певците и певиците украсиха с присъствието си празника за откриването на центъра за социални услуги в с.Нова Камена.Изявата на читалищните самодейци в гр.Бяла стана възможна чрез финансовата подкрепа на Община Тервел, която допълни успешно добрата работа и финансовите възможности на читалището.


Публикувано на 30 Jun 2015
 ЕДИН УРОК ЗА ЖИВОТА

Напоследък много се говори за образование- за учебни програми, за агресията в училище, има или няма авторитет учителят, правата и задълженията на учениците… Както се казва, от футбол, политика и образование всеки разбира.
Едно обаче се признава от всички. Съвременното училище, за съжаление, е твърде далече от практиката. Учебното съдържание до такава степен е задръстено от теоретизиране, че не остава време учителите да научат децата на умения, които са най-потребни за тях. Същевременно, сухата материя страшно много изнервя и отблъсква учениците от ученето.
Не е така на уроците, които Севдалина Колева Деветакова- експерт от РЗИ гр. Добрич, преподава. Това са уроци за живота. Те са лишени от всякаква претенциозност, но са достъпни, разбираеми и много полезни за всички ученици, които ги посещават.
На 17.06.2015 г. г-жа Колева отново гостува на МКБППМН при Община Тервел. Под нейното вещо ръководство в хотел „Алгара“ се проведе интерактивно обучение на тема „Избирам да съм независим“. Поводът за провеждането му е отбелязването на Международния ден за борба с трафика на наркотици (26 юни). Тези, които имаха късмета да посетят семинара, да прекарат три часа в приятна обстановка и да научат нещо ново, бяха 20 ученици от 9 и 10 клас на СОУ „Йордан Йовков“ и ПГТО „Дочо Михайлов“.

Публикувано на 30 Jun 2015
 ГОДИШЕН КОНЦЕРТ НА ВОКАЛНА СТУДИЯ-ТЕРВЕЛ

Вокална студия Тервел при ОДК „Малкият принц ” с ръководител Живко Колев събра почитателите на популярната музика на годишната си продукция „Музика без край…..” на 23 юни в залата на НЧ „Димитър Дончев - Доктора”.Това всъщност бе и последната проява от Празниците на културата – Тервел 2015 година.
В продължение на час и половина залата бе изпълнена с много познати хитове от световната и българската поп-сцена. А учениците на ръководителя демонстрираха завидни умения както във вокално отношение, така и при акомпанимента на живо от китаристите, пианистите, гайдаря, тарамбуките и новите барабани, закупени от Община Тервел, специално за концерта.
Представената програма показа възвръщане на интереса на учениците не само към пеенето , но им към инструменталните изпълнения.Публиката видя на тази сцена много талантливи изпълнители и млади музиканти, за което децата и техния ръководител заслужават възхищения.Те показаха, через усърден труд и постоянството се достига високо ниво на изпълнение и резултатите се виждат и оценяват от всички.
Чудесно допълнение към изпълненията на младите таланти от Вокална студия – Тервел, бяха танците на момичетата от Балет „Каприз” и ДФТА „Калинка Вълчева”, както и участието на Църковния хор.

Публикувано на 30 Jun 2015
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ЗАПОЧВА РАБОТА НОВИЯТ ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В С.НОВА КАМЕНА


Това стана възможно след реализацията на два последователни проекта на Община Тервел финансирани по Програма за развитие на селските райони по Подход ЛИДЕР, т.е чрез финансиране на проектите по стратегията за местно развитие на МИГ Тервел-Крушари.Общата стойност на финансирането от МИГ е 140 000 лв. и включва инвестиции в строителство, кухненско оборудване и обзавеждане и закупуване на нов автомобил за разнос на храна.От държавния бюджет под форма на разходи за ДДС са осигурени 28 000 лв. Други 40 000 лв. осигури Община Тервел.

Публикувано на 30 Jun 2015
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: БОГАТА И НОВА ПРОГРАМА ОТ ТАНЦОВО-ПЕВЧЕСКА ГРУПА „ДОБРУДЖАНСКА ОГЪРЛИЦА” ЗА ПУБЛИКАТА В ТЕРВЕЛ

Любителите на автентичните добруджански песни, танци и традиции и тази година имаха възможността да се срещнат с изкуството на фолклорните формации при НЧ „Димитър Дончев – Доктора 1893“ гр. Тервел с ръководител Радка Адамова.
Танцово – певческа група „Добруджанска огърлица“ и мъжката певческа група изненадаха публиката си с богата програма. Едно след друго се редуваха майсторските изпълнения на жените и момчетата. Добруджанските напеви бяха съпътствани от автентичните стъпки на сборенката и други хора. Хумореската, представена от певиците с артистичен талант Калинка Рикова и Станка Георгиева, внесе допълнителен колорит в настроението.

Публикувано на 26 Jun 2015
 ПРИКЛЮЧИ ФАЗА 1 НА ПРОГРАМАТА ЗА САНИРАНЕ В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

Община Тервел прие от изпълнителите изготвените по програмата обследвания на блоковете, подали заявления за финансиране. Данните от докладите за енергийно обследване могат да се обобщят по следния начин: Към настоящия момент жилищните блокове са от енергиен клас „Е”, което означава, че имат големи топлинни загуби от ограждащите елементи – покрив, външни стени, дограма. По тази причина се предписва реализиране на три основни енергоспестяващи мерки – топлоизолация на стени, подмяна на дограма, топлоизолация на покрив. След изпълнение на предписаните в докладите енергоспестяващи мерки, енергийният клас на блоковете ще стане „С”, т.е. ще бъде спазено изискването на Националната програма.
За Блок 1 се предвижда полагане на топлоизолация от експандиран полистирен с дебелини 10, 5 , 4 и 3 см. и външна силиконова мазилка върху грундирана основа. Различните дебелини са разчетени в количества, съобразно това кой от собствениците какви външни топлоизолации е правил към момента. Целта е да бъде постигната топлоизолация с дебелина от 10 см. за общата площ на фасадите на сградата. Прогнозната стойност за топло изолиране и измазване на стените на блок 1 е 121 655 лв. без ДДС. При блок 7 е разчетено полагане на топлоизолация с обща дебелина от 8 см. По тази причина там ще се работи с полистирен с дебелини 8, 5, 3 и 1 см. Различните дебелини също зависят от извършените до момента действия от собствениците. Прогнозната стойност на топлоизолацията за стените на блок 7 е 84 429,00 лв. без ДДС.

Публикувано на 26 Jun 2015
 РЕШЕНИЯ ОТ ТРЕТОТО ЗА ГОДИНАТА РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТЕРВЕЛ

Това заседание е тридесет и второ поред за мандат 2011-2015 година и се проведе на 25 юни т.г. На него присъстваха 19 от избраните 21 общински съветници. Разгледани бяха общо 23 докладни записки и проекти за решения, които администрацията бе подготвила.
Едно от най-интересните от гледна точка на обществеността решения бе свързано с обезопасяване на рушащата се в центъра на града сграда. Голяма част от гражданите я определят като язва, която крие опасности за децата и преминаващите край нея хора, а освен това нарушава хармоничния вид на иначе добре озеленения и красив център на град Тервел. Историята на това рушене започва през 2001 година, когато Министерски съвет дава тази принадлежаща в миналото на БКП сграда на Министерство на правосъдието. Идеята е добра – в нея се предвижда да се устроят всички звена на това ведомство – съд, прокуратура, агенция по вписвания. Само че добрите намерения спират до там и празната сграда започва да се руши. Настоящото общинско ръководство неведнъж инициира преписки и срещи с Министерство на правосъдието по повод на сградата, като през последните две години акцентът бе поставен върху необходимостта от обезопасяването й – минималното, което може да се направи , за да се минимизира опасността от нея. По една или друга причина обаче и такова обезопасяване не бе финансирано. Сградата е с голяма площ на фасадите (тя е триетажна, със сутерен, със застроена площ от 5700 кв.м. и с осем външни стени) и всички те са опасни поради падащи облицовки, части от зидария, мазилки и пр. Наложи се общинското ръководство да търси нестандартно решение, посредством което да постави началото на един процес, който цели да се преустанови прекия достъп на деца и граждани до рушащите се елементи. Решено бе за централната фасада, която е с изглед към центъра да се потърси партньорството на търговско дружество, която за своя сметка да проектира, изработи и монтира върху цялата площ на фасадата метална конструкция, покрита с щампована мрежа. На това предложение откликна БТК ЕАД и прие предложението да изработи съоръжението, което да бъде дарено на общината, след като в продължение на две години операторът монтира и подменя за своя сметка при всяко изхабяване мрежи с изображение на свои рекламни послания. За предстоящото разглеждане на такова решение е уведомен и собственика на сградата – Министерство на правосъдието. Общинските съветници единодушно подкрепиха предложението на кмета. Усилията на общинското ръководство ще бъдат пренасочени към търсене на решения за обезопасяване на останалите фасади на сградата.

Публикувано на 26 Jun 2015

<< По-нови 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 По-стари >>