КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2016 ГОДИНА НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ


Началото на всяка година е свързано и с планирането на културните и спортните прояви, които ще са на вниманието на жителите и гостите на града и общината.
Акцентите през 2016 година ще бъдат насочени към две годишнини, които ще бъдат отбелязани и в национален мащаб. Първата от тях е 140-тата годишнина от обявяването на априлското въстание, а втората – 100 години от боевете в Добруджа през Първата световна война. Нашата община е в центъра на събитията в началото на септември 1916 г., когато конницата на ген. Иван Колев прави обрат в развоя на военните действия по време на боевете при Кочмар-Карапелит. В историята сраженията се помнят като Кочмарската битка. За тези две велики дати Община Тервел ще организира различни прояви, част от които ще са насочени към изследователски инициативи с учениците от всички училища на територията на общината.
През 2016 г. ще бъдат отбелязани и 60 години от създаването и функционирането на извънпедагогически учреждения в системата на народната просвета (пионерски дом, център за работа с деца, общински детски комплекс).
През месеците май и юни ще бъдат организирани за 41 път Празници на културата. Те отново ще бъдат открити на 6 май, когато освен традиционния празник на фолклора, ще бъде отбелязана и 5-тата година от освещаването на Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. 5 години ще празнува и църковният хор, създаден месеци преди официалното освещаване на храма. В дните на културата тервелчаните и гостите на града и общината ще могат да видят годишните продукции на местните школи и състави към читалището и общинския детски комплекс, ще се срещнат със свои любимци от големите музикални и театрални сцени.
Част от културния календар ще бъдат традиционните за общината Конкурс за изпълнители на автентични добруджански народни песни „Калинка Вълчева“ и Добруджански събор. За първи път общината ще даде възможност на местните производители, занаятчии и приложници да изложат своята продукция на специално подготвена за тях търговска зона около сцените на събора. Иновация в регламента ще бъде и участието на самодейни клубове по танци, които представят автентични български хора.
Общинската ваканционна програма „Наше лято“ ще радва децата на Тервел през лятната ваканция. В момента се съставя нейната програма, но както всяка година, заниманията ще бъдат едновременно забавни, образователни и атрактивни.
И през тази година общината ще подпомогне участието на ДФТА „Калинка Вълчева“ и Балет „Каприз“ в по едно тяхно участие в международен конкурс. На подкрепа могат да разчитат и останалите ученически състави и формации при участието им в национални конкурси и фестивали.
Традиционно, в културния календар на общината и през 2016 г. присъстват Националният празник 3 март, Денят на славянската писменост и българската просвета и култура 24 май, празниците на населените места, бабинден, Баба Марта, 8 април – международния ден на ромите и др.

Публикувано на 05 Jan 2016
 ПРИКЛЮЧИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПОСЛЕДНИЯ ПРОЕКТ НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ ЗА СТАРИЯ ПЛАНОВ ПЕРИОД


Външен изглед на пункта

Пункт за управление на животински отпадъци беше последната общинска инвестиция както за 2015 година, така и за изтичащия на 31.12.2015 г. стар планов период.Този пункт бе последния внесен от Община Тервел проект за периода 2007-2013 г. Договорът за финансиране бе подписан на 30.12.2013 г. , а средствата са от Програма за развитие на селските райони. Интересно е да се отбележи, че общо шест общини сключиха договори за изграждане на такива пунктове. Успяха да направят това само две от тях - Тервел и Стралджа. Така в страната има само две такива съоръжения, които предлагат възможност за устройване на съобразен с евродирективите подход към животинските отпадъци.
Пунктът за управление на животинските отпадъци се намира в бизнесзоната на гр.Тервел. Инвестицията включва сграда с вертикална планировка, пет паркоместа и автомивка, обзавеждане и оборудване и транспортни средства.Има локална пречиствателна станция , която осигурява пречистване на отпадните води от пункта преди те да се влеят в градската канализация.Застроената площ на сградата е 387 кв,м.Основна й част - 160 кв.м. се заема от три хладилни помещения - едно за шоково замразяване (-35 градуса) и две за замразяване при ниски температури (-18 градуса).Капацитетът на трите камери е 25 000 кг. отпадък.Има още помещения за приемане на отпадъците, такива за измиване и дезинфекциране,складови помещения, сектор за персонала.Конструкцията е стоманена, с термопанели.Транспортните средства включват три оборудвани с хладилни фургони и подемни съоръжения камиони, електрокар и транспалетни колички.Камионите са с различна товароподемност . Най-малкият с 3,5 тона, среден - 6,5 тона и най-големият е 18 тона.
Общата стойност на новия пункт е 1 793 000 лв. без ДДС.Финансирането е 100 % от Програма за развитие на селските райони.Изпълнител е фирма "ИСА 2000" ЕООД гр.София, а транспортните средства са доставени от "БУЛАВТО" АД гр.Варна.Строителен надзор е упражнен от добричката фирма "ЕСМ" ЕООД , техническият проект е изготвен от "Проинвест" ЕООД гр.Хасково.
През новата година общината ще извърши необходимите действия , за да устрои работата на новия пункт в съответствие с ангажиментите си на местна власт и съобразно закона за ветеринарномедицинската дейност и подзаконовите нормативни актове.При работа на пълен капацитет, съоръжението трябва да се обслужва от осем души.

В началото на строителството


Приключен груб строеж


Централно помещение с входове към трите камери


Една от трите хладилни камери


Едно от помещенията за персоналаПубликувано на 21 Dec 2015
 ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА АНГЕЛ„Тиха нощ, свята нощ“, докосната от песента, танца и магията на Коледа – това бе вечер, погледната през погледа на ангел и пресъздадена в спектакъл. Атмосфера, близка до приказка, в която се преплитат мотивите за доброто, хармонията и българското. Истински празник на светлината.
Коледният спектакъл „През погледа на ангел“, подготвен от Вокална студия-Тервел с ръководител Живко Колев и Балет „Каприз“ с ръководител Живка Ненова и треньорски екип Виктория Тошкова и Габриела Росенова, бе поднесен пред препълнената читалищна зала на 17 декември. Всички 80 деца се въплътиха в различни роли, за да поднесат на публиката магията на изкуството.
Завладяващо бе началото, поставено с песента „Тиха нощ, свята нощ“ в изпълнение на Църковния хор с диригент Живко Колев и ангелския глас на малката солистка Павлинка Тодорова, които пренесоха зрителите в навечерието на Рождество Христово. В ролята на ангел бе грациозната Едже Халид, коя то по време на своя „престой на земята“наблюдаваше „Лунна соната“, „Тайната на приказната гора“. Танцът„Кралицата на гората“ бе артистично представен отИва Стоянова.„Изгубена“, в изпълнение на Екатерина Николаева, бе символ на онези мигове от живота на човек, в които той успява да пребори трудностите чрез вярата в добротата и хората до себе си, а именно в това се крие и смисълът на Коледа.
Песента „Художници“ бе изпълнена от чаровните Габриела Илиянова и Преслава Юлиянова, които „нарисуваха“ детската вселена и напомниха на всеки от нас, че не трябва да забравя детското у себе си. Песента бе съчетана с едноименния танц на първокласниците от балет „Каприз“, които направиха по най – добрия начин дебютното си представяне на голямата сцена. Веднага след това последва танцът „Паяци“ и соловото изпълнение натехничната Ивета Йорданова, плавно излюпила се от какавидата и превърнала се в истинска „Пеперуда“.

Публикувано на 21 Dec 2015
 ОБЩИНСКИ ПРЕГЛЕД НА КОЛЕДАРСКИТЕ ГРУПИ „ОЙ, КОЛЕДО, МОЙ КОЛЕДО“

Народното изкуство няма възраст. Откакто свят светува, та до днес образите на героите от песните и приказките, митовете и легендите, народните вярвания продължават да живеят в паметта на българите. Празниците от зимния коледен цикъл са може би най- изследваните и запазените в автантичен вид в нашата община. В основата на Коледуването е преклонението на хората пред слънцето – като божество и светило, което топли земята и ражда най- ценното: хляба ни. Всъщност, празниците от зимния и летния обреден цикъл точно следват кръговрата на природата. Народът вярвал, че слънцето се завърта на зима на Еньовден, а на лято – на Игнажден. Дълъг път преминава то – от нова година, та чак до другата. През това време ходят сурвакари, играят лазарки, Баба Марта ни кичи с мартеници, кукери гонят злото. А на Бъдни вечер тръгват коледари – млади момчета, нагиздени с нови премени и специални украси, за да дадат своята благословия за труда на стопаните, пеят за здраве и надежда, че трудът на всички ще бъде възнаграден стократно.
И през тази година, за 10 път, Община Тервел провокира децата, учениците и техните учители да изследват традициите при отбелязването на Коледа. В общинският преглед на коледарските групи, който се проведе на 18 декември в зрителната зала на читалището, своите песни и наричания представиха 14 групи от общината. По регламента участниците бяха разделени в 4 възрастови групи: 5-7 години, 8-14 години, 15-19 и над 19 години. По същия начин бе и редът на тяхното представяне.
Най- малките коледари бяха от трите целодневни детски градини в Тервел и тази в с. Жегларци. Със своите усмивки и празнични украси те завладяха публиката в залата и заслужиха нейните булни аплодисменти. Всички групи се представиха отлично и показаха, че ще бъдат достойни последователи на по- големите батковци.
В категорията 8-14 години се представиха НУ „Хр. Ботев“ с. Каблешково, НЧ „Йордан Йовков“ с. Кладенци и ОУ „Отец Паисий“ с. Нова Камена. Ръководителите на групите Златка Петрова, Калинка Паскова и Димитър Димитров бяха разучили със своите възпитаници автентични песни и благословии от техните населени места, което бе също оценено по достойнство от зрителите.
За първи път в коледарско надпяване се включва група от ОУ „Христо Ботев“ и НЧ „Стефан Караджа“ с. Зърнево. Тяхната ръководителка Инджихан Караали също се бе постарала песните да не са обработени, а такива, каквито се изпълняват в съседните населени места. Издирени от селата песни и наричания представиха коледарите от НЧ „Хр. Ботев“ с. Каблешково, НЧ „Васил Левски“ с. Безмер, НЧ „Васил Левски“ с. Нова Камена. Учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци, чиято подготовка отново беше на изключителна висота, демонстрираха традиционно отпяване на две групи с ъс застъпване на последния ред от всяка фраза. На подобни форуми може да се оцени пъстротата и уникалността на фолклора на различните етнографски групи, които съжителстват в нашата община- северодобруджанци, габровци, главанци, местни и др.
Последни в прегледа се представиха коледарите от СОУ „Йордан Йовков“ с ръководител Живко Колев и групата при НЧ „Димитър Дончев-Доктора“ с ръководител Радка Адамова. Докато учениците изпълниха традиционни песни, записани от учителя им в селата Коларци и Кочмар, самодейците от читалището заложиха на сценична версия на празника Коледа с изпълнение на танц- буенек, посрещане на групата от домакини, изпълнение на песни под съпровод на акордеон, закичване на момците с кравайчета от момичетата в семейството. Изпълнението им бе достоен завършек на празника и бе посрещнато с аплодисменти от зрителите.
По време на общинския празник своите тематични есета- изследвания представиха Николета Андреева и Мирослав Ставрев от 9 клас на СОУ „Йордан Йовков“ и участници в КАФК „Наследници на Орфей“ под ръководтвото на Росица Стратиева, възпитаничката на г-н Христо Риков Дияна Костова от 8 клас сподели своето искрено коледно желание, а дванадесетокласникът Радостин Пенчев от КАФК „Приятели на Клио“ с ръководител Стойка Жекова изпълни наричане на кравай от с. Нова Камена.
Всички участници получиха грамоти и парични награди, а участниците в клуба по фолклор – предметни награди, осигурени от Община Тервел.

Децата от с. Зърнево за първи път на сцената като коледари


Публикувано на 21 Dec 2015
 Проект “Нови възможности за грижа“

Публикувано на 18 Dec 2015
 Схема "Младежка заетост"


Публикувано на 15 Dec 2015
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ПЪРВО РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТЕРВЕЛ ЗА НОВИЯ МАНДАТ

На 12.12.2015г. (събота) от 10:30 часа се проведе първото редовно заседание на новоизбрания общински съвет за мандат 2015-2019г.
Преди общинските съветници да започнат своята работа по дневния ред, клетва положи новоизбрания общински съветник от БСП – г-жа Стефка Костадинова. Тя заема мястото на Калоян Тодоров, чийто пълномощия са прекратени на основание чл.30, ал.4, т.3 от ЗМСМА (подаване на оставка до председателя на ОИК). Калоян Тодоров бе председател на Общински Съвет Тервел в мандат 2011-2015 г. В настоящия мандат той ще извършва юридически услуги за Община Тервел.
Общинският съвет трябваше да разгледа 31 предложения.Една част от тях касаеха работата на местния парламент, а друга – текущи ангажименти на общинска администрация.

Публикувано на 15 Dec 2015
 СВЕЖО И КРАСИВО С ОБЩИ УСИЛИЯ

По инициатива на директорката на ЦДГ с. Зърнево, с подкрепата на целия колектив, бе взето решение за освежаване оградата на детското заведения. За целта, екипът от педагози и обслужващ персонал, набра необходимите средства от хора и фирми от селото. На поканата се отзоваваха Заид Керим, Макбуле Феим, Незиха Иса, Джавит Фетиев и ЕТ "Джими " - Джемил Ахмед. За помощ помолихме и родители. И така целия колектив на ЦДГ с.Зърнево, родители и ученици от основното училище, освежихме оградата на ДГ и парапетите пред входа. Частично се боядиса и вътрешни помещения в сградата. Благодарим на всички, които се включиха в нашата инициатива и ще се радваме, ако занапред има още добри хора да помагат на ЦДГ с.Зърнево.
Пенка Райчева, директор на ЦДГ с. Зърнево


Публикувано на 15 Dec 2015

<< По-нови 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 По-стари >>