ПРОЕКТ ЗА БЮДЖЕТ НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ ЗА 2016 ГОДИНА

През 2016 година Община Тервел ще има бюджет от 9 327 х. лв. Сумата не се отличава от тази за предходната 2015 година, когато бюджетната рамка е била ограничена в сума от 9 000 лв. Не се планират увеличения на данъците и таксите, които плащат гражданите и бизнеса.Местните приходи се планират на същите равнища като тези през 2015 г. Общината планира да получи 2 030 х. лв. от данъци, такси,наеми и продажби на ненужни за нея активи. Сумата е с 21 х.лв. по-малка от планираната от този тип дейност през 2015 г.Разчетите сочат, така както и в предходни години незначителни по обем приходи от продажба на общинска собственост - 136 х.лв., които са с 30 х.лв. повече от планираната сума за 2015 г.Въпреки, че приходната част на бюджета, предназначена за местни дейности няма да се промени, общината прави разчетите си при съблюдаване на две особености на политиката си през 2016 г.:


И през 2016 трябва да се отделят средства за озеленяване


Публикувано на 30 Nov 2015
 ПРАЗНИЧНИЯТ КОЛЕДЕН АФИШ НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

Краят на ноември е и вече всички сме обхванати от особено настроение. Малчуганите са в трепетно очакване на Дядо Коледа и подаръците, които е подготвил за тях, а порасналите вече майки, татковци, баби и дядовци се надяват Новата година да им донесе здраве и сполука в семейството.
И тази година Община Тервел, Читалище „Д. Дончев-Доктора-1893“ и ОДК „Малкият принц“ ще допълнят коледната атмосфера в града с поредица от празнични прояви.
На 7 декември от 17,00 часа най-малките участници в ДФТА „Калинка Вълчева“, Балет „Каприз“, школите по изобразително и приложни изкуства, както и малките певци от Вокална студия Тервел ще запалят светлините на коледната елха пред общината.
От 11 до 23 декември всички тервелчани и гости на града ще могат да се насладят на сръчните и талантливи ръце на децата – участници в Школата за изобразително и приложно изкуство с ръководител Виолета Янкова и Школата по приложна керамика с ръководител Цанка Жечкова в изложба – базар, която ще бъде разположена във фоайето на втория етаж на общинска администрация. Още една Коледна изложба – тази на домуващите в ДСХ „Радост“ в с. Полковник Савово ще можем да видим във фоайето на Читалище „Д. Дончев – Доктора“ от 17 до 22 декември.
Своя зодиакален празник ще отбележат Стрелците на Коледен зодиак, който ОДК „Малкият принц“ организира на 15 декември от 15,00 часа в Кафе- бар „Театъра“.
През погледа на ангел ще видим Коледа в спектакъла, подготвен от Балет „Каприз“ с треньорски екип Живка Ненова, Виктория Тошкова и Габриела Росенова и Вокална студия Тервел под ръководството на Живко Колев.
На 18 декември от 15.00 часа в зрителната зала на читалището коледарските групи от общината ще изпълнят своите песни и наричания за берекет и сполука в общински преглед на коледарските групи.
Самодейните състави при читалището - ДФТА „Калинка Вълчева“ с гл. худ. ръководител Нели Денева и ръководители Елена Енчева и Иван Любенов, мъжката певческа група и танцово-певческа група „Добруджанска огърлица“ с ръководител Радка Адамова ще ни разкажат „Коледна приказка’ на 22 декември от 18,00 часа отново в зрителната зала на читалището.
По традиция, на 24 декември от 17,30 часа в Храм „Св. Георги Победоносец“ отец Вълчо Петров ще отправи към коледарите празничен благослов, който момчетата ще пренесат в домовете на хората, които ще посетят.
Малко след настъпването на Новата 2016 г., в 00,30 часа на площада пред Общината, Кметът Живко Георгиев ще вдигне наздравица и ще отправи своя поздрав към тервелчани, след което ще поведе и първото Новогодишно хоро.

Публикувано на 30 Nov 2015
 ЗА ДЕСЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА - "ПАРАД НА ЗДРАВЕТО" В ЦДГ "ЗДРАВЕЦ" ГР.ТЕРВЕЛ

„Весел светофар“


На 27.11.2015 г. в ЦДГ „Здравец “ гр. Тервел се проведе Парад на здравето за 10-та поредна година. Тази година мотото бе „Весел светофар“. Госпожа Жечка Илиева - старши учител в детската градина се бе превъплатила в ролята на Незнайко. С бурни овации я посрещната децата, влизайки карайки тротинетка. През цялото време тя ги провокираше да забравят за правилата на движение по пътищата, объркваше ги, задаваше непрекъснато въпроси на водещия - госпожа Дилияна Колева и на децата. Малчуганите не се поддадоха на всичко това. Под формата на забавни спортни и дидактични игри, обсъждаха различни пътни ситуации, рисуваха и изработваха светофар от трите цвята – червено, жълто, зелено. Изпяха научените от тях песни за безопастното движение на шофьори и пешеходци. Като истински актьори представиха стихове за чичко светофар. Беше направена разходка по пешеходната пътека, под зоркото наблюдение на полицай Васко Василев. Чичо Васко им припомни правилата за безопасно движение по пътищата, и да не разчитат само на възрастните, а дасепазят и саминапътя. Под ръководството на педагозите в ЦДГ“ Здравец“- Василка Йоргова, Иванка Йорданова, Жечка Илиева, Наталия Даскалова, Дилияна Колева, Цанка Златева, Евдокия Найденова, Радка Александрова възпитаниците на детската градина се обучават и възпитават още от най-ранна възраст кои са правилата за безопастност на движение на пешеходците по улиците.
Гости на тържеството бяха : Госпожа Севдалина Колева- Директор на Дирекция „ Образование, култура, здравеопазване“ към Община Тервел, директори на детски градина от Общината, учители от СОУ“ Йордан Йовков“ гр. Тервел с ученици от началните класове и родители.
Диана Йорданова - Директор
P.S. Парадът на здравето бе създаден преди 10 години като дейност в първия общински проект в сферата на предучилищното възпитание. Тогава бе осигурено финансирането за ушиване на множество костюми, в които децата се представиха като плодове и зеленчуци. Колективът на ЦДГ "Здравец" направи чудесния сценарий и представление. Оттогава насам, всяка година - темата е различна, но винаги свързана със здравето и безопасността на децата. Прекрасна работа на педагозите от детската градина, която си струва да бъде видяна. Да пожелаем на креативните дами от ЦДГ "Здравец" още много чудесни тържества и празници.
Публикувано на 30 Nov 2015
 КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА


Публикувано на 26 Nov 2015
 Сдружение "Регионално управление на отпадъците - Добрич"


Публикувано на 25 Nov 2015
 СЪОБЩЕНИЕ

От първи декември в читалището в гр.Тервел започва работа школа по народни инструменти - кавал и гайда. Първата среща на учителя с желаещите да посещават школата деца и техните родители ще бъде на 30 ноември т.г. от 15 до 19 часа - всеки желаещ може да дойде в това време, за да се запознае с работата на бъдещата школа.
Очакваме Ви ! Нека пожелаем успех на тази нова форма, даваща още една възможност за развитие на децата на Тервел!

От читалищното ръководство

Публикувано на 25 Nov 2015
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: 135 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЙОРДАН ЙОВКОВ В ТЕРВЕЛ

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" В ГРАД ТЕРВЕЛ135 години от рождението на Йордан Йовков отбелязаха по достоен начин учениците и педагогическия екип на средното общообразователно училище в Тервел, чийто патрон е големият хуманист и човеколюбец. Тази година празникът на училището се проведе в навечерието на 21 ноември. По традиция залата срещна няколко поколения учители, ученици, родители – хора, за които всички пътища водят до родното училище: да се срещнат с миналото, да споделят вълненията си с колеги и приятели, да видят трепета на учениците и да се порадват на жизнерадостните им, изпълнени с младост очи и лица.

А днес празникът е още по- особен. От първите стихове в поетичната композиция за Йордан Йовков, изречени от петокласничката Виктория Пенева, до послената стъпка от добруджанския танц на ДФТА „Калинка Вълчева“ на сцената в актовата зала на училището се изявиха повече от 60 ученици – всеки със своя талант. След приветственото слово на директора Галина Вълчева, която награди изявените в училищни конкурси ученици, едни след други своето творчество и преклонение пред певеца на Добруджа поднесоха V “а“ клас под ръководството на г-жа Виолета Желязкова, певците и музикантите с ръководител г-н Живко Колев, изящните красавици от балет „Каприз“ под треньорското ръководство на г-жа Живка Ненова и младите й помощнички Виктория Тошкова и Габриела Росенова, ДФТА „Калинка Вълчева“ с главен художествен ръководител Нели Денева. Отново с много артистичност и младежко очарование учениците пресъздадоха откъс от драмата „Албена“ под наставничеството на г-жа Росица Стратиева и г-н Христо Риков.
На учениците, учители и служители в СОУ „Йордан Йовков“ бе поднесен поздравителен адрес от Кмета на Община Тервел инж. Живко Георгиев.

СПЕКТАКЪЛЪТ "СТАРОПЛАНИНСКИ ЛЕГЕНДИ" НА ШУМЕНСКИЯ ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР НА ТЕРВЕЛСКА СЦЕНАСпектакълът бе изнесен пред пълна зала любители на театралното изкуство и почитатели на Йовков. Аплодисменти съпроводиха майсторската актьорска игра , пресъздала вечни и незабравими откъси от йовковите разкази.Култовите реплики на героите, които всеки добруджанец пази в спомените си, оживяха с нов прочит, поели атмосферата на невидимите нишки , обвързващи умело пресъздадените образи. Дръзката, чувствена , любвеобвилна и мургава Божура в противовес на благовъзпитаната , мъдра и бяла чорбаджийска щерка Ганаила - и двете разпънати на кръста на любовта, и двете белязани от невъзможността да имат до себе си любимия. Познати , но отново вълнуващи сцени на несбъдната любов и трагичен край. Дълбините на женското сърце по Йовков - без място за шаблон, с отзвук и усещане за лично съпричастие у всяка човешка душа.Първи етюд, надграден със следващ - откъс от разказа "Най-вярната стража" - произведение,предлагащо по-широк поглед към битието и духа на българите в годините на робството, отново поставен в рамката на женската съдба - този път на грабнатата от бея красива чорбаджийска щерка Ранка, зорко пазена от него години наред .Пазена, за да не избяга при семейството си. И драмата на майчината обич - синовете на Ранка и бея са най-вярната стража на своята майка.И накрая - завършека, едно от най-силните произведения на Йовков - "Шибил". Силно, колкото силна може да е любовта.По-силна от страха пред смъртта. Любов, превърнала лютият хайдутин Шибил в мъж,копнеещ да зърне очите на любимата.Любов, направила от девойката Рада жена,готова да рискува живота си, за да спечели шанса да бъде с любимия.И типичното за Йовков преклонение пред физическата красота , силата на духа и дълбините на чувствата.Класически произведения,на които е придаден нов прочит през очите на постановчика Надя Асенова и музикалното оформление, дело на Дони и Нети.

Публикувано на 25 Nov 2015
 ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

ОБЯВА


Уведомяваме Ви, че в процес на изготвяне е Общ Устройствен План (ОУП) на община Тервел, както и Доклад за неговата екологична оценка и доклад за оценка на съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони.
Главната цел на общия устройствен план на общината е да създаде тери¬ториална планова ос¬но¬ва за нейното дългосрочно устойчиво устройствено развитие в съответствие с приетите стратегически документи за регионално развитие и със специфичните за община Тервел при¬родни, културно-исторически, туристически и други ресурси.
В съответствие с нормативната база по околна среда (чл. 19 от Наредба за извършване екологична оценка) се подготвя разработване на Задание за обхват и съдържание на ОУП , доклад за екологична оценка и доклад за оценка на съвместимостта за ОУП.
За мнения, становища, препоръки и възражения, с които да се съобразим и вземем предвид при разработването на Заданието, Доклада за ЕО и Доклада за съвместимост преди одобряването на Плана моля обръщайте се към общинската администрация Тервел с:
адрес: община Тервел , ул."Св.Св.Кирил и Методий" 8
телефон: 05751 2070 ; факс: 05751 2391
електронен адрес : tervel2000@yahoo.com

Публикувано на 25 Nov 2015

<< По-нови 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 По-стари >>