Почетни гражданиКАЛИНКА ВЪЛЧЕВА

Прочута изпълнителка на добруджански народни песни. Носи прозвището “Славея на Добруджа”. Родена е на 18 октомври 1942 година в тервелското село Сърнец. Началото на певчевската си кариера започва като народна певица в Ансамбъл за народни песни и танци към читалище “Димитър Дончев – Доктора”, гр. Тервел. Участвала е в Първия Добруджански събор през 1960 година в град Тервел, когато печели Първа награда. Кариерата й като известна българска народна певица започва от Държавен ансамбъл “Филип Кутев”, на който също така е дългогодишен солист. Дългогодишен солист е и на Ансамбъл за народни песни към Българско национално радио. Много години е била част от “Мистерията на българските гласове”. През 1964 г. печели първия си златен медал с песента “Посъбра Стоян дружина” на Втория републикански фестивал на художествената самодейност в град София. Записала е над 150 добруджански песни за радио София, радио Варна, радио Стара Загора и радио Шумен. На Световен фестивал за младежта и студентите през 1968 година в град София печели Златен медал. На Международен фолклорен фестивал в Тунис през 1969 година печели Първа награда. Носител е на множество международни награди и отличия. Концертрирала е в Англия, Франция, Швейцария, Гърция, Турция, Канада, Тунис, Алжир, Норвегия, Испания, Португалия, Германия и други страни.

Обявена за почетен гражданин на град Тервел през месец май 2001 година.

КОЛЬО КАВРЪКОВ

Един от най-известните добруджански народни певци. Роден на 10 март 1926 година в с. Караманкьой, Румъния. Първата му голяма изява е по време на Първия добруджански събор през 1960 година в град Тервел, когато завоюва Втора награда. Пял е с известни изпълнители като Йовчо Караиванов, Иван Георгиев, Ева Георгиева, Анастасия Костова, Калинка Вълчева и Верка Сидерова. На събор “Надпяване” в сръбския град Ниш през 1965 година е отличен с Първа награда. В същата година получава Златен медал на събора в Копривщица. През 1966 година участва в международен фолклорен фестивал в английския град Уитлан и получава трофея на фестивала и награда от 500 лири с песента “Представил се Иванчо”. Носител на още много златни и сребърни медали от събори в цялата страна. Знае над 200 песни. Има записи в радио София, радио Шумен, радио Варна. Издадена е грамофонна плоча с избрани негови изпълнения.

Обявен за почетен гражданин на Тервел на 5 май 2003 година по време на честването на 80-годишния му юбилей.

МАРИЯН КОЛЕВ

Златен медалист от Световното първенство по аеробика през 2004 г. в София. Роден е на 26 септември 1975 г. в град Тервел. Кариерата му на спортист включва завоюването на редица титли и награди: петкратен републикански шампион по аеробика смесени двойки, трикратен републикански шампион по аеробика индивидуално класиране, сребърен медал на Световно първенство по аеробика през 2000 г. смесени двойки, златен медал за смесена двойка на турнир за световна купа по аеробика “Сузуки” в Япония през 2003 г., сребърен меда за смесена двойка на турнир за световна купа по аеробика “Сузуки” в Япония през 2004 г., златен медал за смесена двойка на Световно първенство по аеробика в София през 2004 г., спортист на ФК “Левски” за месец декември 2003 г. Кариерата му на треньор на юношеския отбор на БФ по аеробика също включва редица отличия на неговите възпитаници: бронзов медал за тройка девойки на Световно първенство по аеробика в София през 2004 г., сребърен медал за смесени двойки юношеска възраст на Световно първенство по аеробика в София през 2004 г.

Обявен за почетен гражданин на град Тервел през месец юни 2004 година.

ДИМО УЗУНОВ

Инициатор и организатор на множество мащабни строителни, промишлени и обществено-политически проекти за изграждането на облика на града и Общината през периода 1969 до 1989 год.
Роден на 22.04.1941 г. в с. Посев, община Кайнарджа. Завършва средното си образование в гр. Тервел . Приет е през 1961 г. във Висшия селскостопански институт гр. София. След завършването си се връща в Тервел и започва да работи като агроном в селското стопанство.
От 1975 до 1977 год. Димо Узунов учи в Москва, където получава икономическо образование. През периода 1996-1997 год. е I Заместник-министър на земеделието. От 1998 г. е Изпълнителен директор на „Агротех Импекс“-АД гр. Добрич.
Димо Узунов има изключителни заслуги за високите постижения в обществено-икономическия, стопанския и културния живот на града и цялата община. Под негово ръководство се постига благоустрояването и подобряването на инфраструктурата и високото строителство в гр. Тервел- изграждане на ЖК „Изгрев“, разширението на дейността на завод „Пластхим“ и МЗ „Хан Тервел“. Построени са и заработват много цехове в селата.
Неоспорим е приносът на Димо Узунов и в развитието на селското стопанство- за изграждане на модерни животновъдни комплекси и високо развито земеделие.
Пословично трудолюбив, комуникативен, авторитетен лидер за хората.

Обявен за почетен гражданин на град Тервел от 28 октомври 2013 година.