Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ЗА ПЪРВИ ПЪТ НОЩ В МУЗЕЯ В ГРАД ТЕРВЕЛ

На 18 май цял свят отбелязва „Международен ден на музеите“. Първото му тържествено честване е през 1978 г. На този ден служителите на музеите и галериите празнуват своя професионален празник, като организират най-различни културни събития. Тази година тервелският музей за първи път се включи в световната инициатива. По този повод обновеното културно пространство в града ни даде сцена на две много интересни събития.
От 10,00 часа любителите на българското кино се срещнаха с творчеството на незабравимия и любим на много поколения българи актьор Кирил Господинов. По идея на читалищната библиотека, дъщерята на артиста Веселина Господинова представи изложба и книгата „Баш майстора завинаги“.
На 24 май, Кирил Господинов щеше да навърши 85 г. Големият български актьор, оставил след себе си десетки роли както в киното, така и в театъра, остава всенароден любимец най-вече с ролята на Баш Майстора в едноименния филм. След години търсене из архивите на приятели, колеги и познати, дъщеря му Веселина Господинова представи тази изложба, като специален жест към град Тервел, града в който Кирил Господинов, по негово лично искане, е погребан. С чувство на признателност, Веска (както обича да я наричат приятелите ѝ) разказа на публиката своите спомени от детството си, когато с бялото си „Пежо“ пристигат в Тервел за лятната ваканция на гости на леля Маргарита и свако Румен. Разказа за любимите роли на баща си, описа неговата скромна и непретенциозна личност. Представи книгата със спомени „Баш майстора завинаги“ и изложбата с фотоси, представящи различните превъплъщения на актьора на театралната сцена и във филмови продукции. Веселина изказа благодарност на всички читалища и на Община Тервел за закупуване на екземпляри от изданието, в което могат да се прочетат и оригиналните текстове на историите за Баш Майстора. Авторката подари на музея в Тервел две табла от изложбата , посветена на Кирил Господинов.
Поредицата от прояви продължи с прожектирането на филма „Баш Майсторът на море“, след което част от присъстващите придружиха Веселина Господинова до гробищния парк, където сведоха глави пред последния дом на актьора Кирил Господинов.
Малко по- късно, в 18,30 часа, красиви млади госпожици представиха дефиле с ретро абитуриентски и булчински рокли от миналия век. Общо ….. тоалета предоставиха наши съграждани, за да ни представят тенденциите в модата през различните години на ХХ век. Най- старите абитуриентски облекла бяха от 1969 година- на Златка Иванова и Димитричка Радева. Най- старата булчинска рокля бе от 1971 г. и е на Милка Петрова. Останалите тоалети на булките бяха от 80-те и 90-те години – на Маргарита Йорданова, Марияна Гешева и Цанка Жечкова. Бе представена и служебната рокля от 1978 г. на длъжностното лице, сключвало гражданските бракове в ритуалната зала. Елементи от сватбените тоалети на баба Роси и дядо Стефко показаха малките Ивайла и Йоан. Абитуриентските рокли, също предимно от 80-те години, бяха предоставени от Виолета Димитрова, Митко Керанов, Ани Борисова, Детелина Караджова, Севдалина Колева, Цанка Жечкова. Най- много тоалети, ушити от една от най- известните шивачки в миналото леля Костанка , предостави дъщеря ѝ Иванка Гочева. Дефилето завърши със снимки за спомен на притежателките на тоалетите и манекените, представили ги по време на дефилето.
Публикувано на 21 May 2019