Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАРАКЛИС В ТЕРВЕЛСКОТО СЕЛО КОЛАРЦИ


Първа копка на новия параклис в с.Коларци

Християнският празник Благовещение бе избран за начало на строителството на нов православен параклис в с.Коларци. Интересното за това село е, че то, макар и населено с християни и мюсюлмани, няма православен храм.Местните хора разказват, че непосредствено след края на Втората световна война е имало инициатива за изграждане на църковен храм, избрано е място за него, но начинанието не е изведено до край и така поколения християни от село Коларци израстват без православен храм в селото.
Както за всяко събитие, така и за това си има причина и повод.Причината е необходимостта, която имат жителите на селото от малък православен храм, а поводът е настояването на Ружди Османов – кмет на с.Ангеларий, заместващ за няколко месеца младата кметица на с.Коларци, сдобила се с рожба.Ружди Османов, встъпвайки в длъжността на кмет на с.Коларци и срещайки се с хора от селото, идентифицира като приоритет в своята работа и нуждата да започне дейност за изграждане на параклис в селото.Прави проучвания на наскоро изградени в Добруджа параклиси и представя пред общинското ръководство вариант за малък параклис.Така се стига до проектиране на параклиса, предшествано от избор на място.Първоначалният вариант той да бъде в дворното място на клуба на пенсионера отпада по няколко причини:площта на двора не е достатъчна за параклиса и освен това, клубът е отдалечен от централната част на селото. А през тази централна част преминава второкласен републикански път за Силистра и за съседна Румъния. Общинското ръководство предлага свободен терен до читалището и втори – зелена площ в центъра на селото. Теренът до читалището също отпада, защото следвайки канона, сградата трябва да бъде с гръб към пътя, което отнема от идеята параклисът да бъде достъпен както за хората от селото, така и за преминаващите по пътя през него – предимно български и румънски граждани.Остава вариантът за разполагане в зелената площ на улица „Втора“, в нейното начало, с излаз на локален път до републиканския. Издадена е виза за проектиране от арх.Емилия Добрева, проектът е изготвен от арх.Коев от гр.Добрич, избран е опитен строител – „Костофф“ ЕООД гр.Добрич, осветено е мястото на параклиса и строителството започва.
Името на параклиса е избрано с благословията на Доростолски митрополит Амвросиий.Светицата Злата Мъгленска ще бъде патрон на коларския параклис. Храмовият празник ще бъде на 18 октомври.Възложител на строежа, отново с благословия на Митрополита, е Община Тервел. След завършването на параклиса, той ще бъде дарен на Българската православна църква с решение на Общинския съвет на Община Тервел.
За настоящата година в общинския бюджет е отделена сума, която се равнява на една трета от прогнозната стойност на параклиса.Общината ще се обърне и към жителите и бизнеса в село Коларци с молба за дарения, които да дадат възможност през настоящия строителен сезон да се свърши повече работа по сградата.Залата на параклиса ще бъде с площ 15,5 кв.м. Покривната конструкция над залата е с площ 24 кв.м., а височината при купола е 6 метра.Незначително по-ниска от купола ще бъде малката камбанария над входа на сградата.

Публикувано на 08 Apr 2019