Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ : НАРОДНАТА ПЕВИЦА КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА ПОЛУЧИ ПОЧЕТЕН ЗНАК „ЗЛАТЕН ВЕК” – ПЕЧАТ НА ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ – ЗЛАТЕН И ГРАМОТА ОТ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

Любимата на всеки тервелчанин сладкогласа певица Калинка Вълчева бе наградена от Министъра на културата за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.Предложението за удостояването й с наградата е на Инициативен комитет по повод нейната 75-годишнина и 55 години творчески път. То бе подкрепено от народните представители Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев.Община Тервел също направи свое предложение за награждаване на Калинка Вълчева от Министъра на културата през 2017 година, когато бе честван 75 годишния юбилей на певицата с концерти в гр.Тервел и гр.Добрич.

Връчване на почетната награда от Министъра на културата


Калинка Вълчева в омаята на добруджанската песен

На тържествен концерт, състоял се в навечерието на нейния тазгодишен рожден ден , тя получи престижната награда от г-жа Весела Щерева, парламентарен секретар на Министерството на културата, която поднесе почетното отличие на Калинка Вълчева от името на министъра на културата Боил Банов. Организатори на тържествения концерт за награждаване на Калинка Вълчева в Добрич са народните представители Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев.На концерта присъства и председателят на Общински съвет Тервел инж.Симеон Симеонов.
„Вие сте една от най-ярките личности в българския фолклор. Вие сте символ на добруджанската песен. 55 години вълнувате, разказвате, пеете и омайвате публиката с Вашия глас, който идва от Добруджа и минава през сърцето Ви. Успяхте да посеете зрънцето на любовта и в младите хора. Благодаря Ви, че работите, за да съхраните българския и добруджански фолклор. Благодаря Ви, че славите България и Добруджа по света и у нас“, каза в своето слово Весела Щерева.
От името на Община Тервел и тервелчани думи на признателност и обич поднесе Зам.Кмета Дияна Илиева.
„Веднъж с нея бяхме на концерт в едно от най-малките тервелски села. Преди концерта си говорихме с Калинка Вълчева. Тя сподели, че е много притеснена, защото чувства неразположение и се притеснява дали гласът й ще бъде достатъчно добър, за да се хареса на хората, които са дошли да я гледат. Това е Калинка Вълчева – професионалист, чиято душа трепти с вибрациите на душата на всеки един обикновен човек, дошъл на нейния концерт“ , каза Дияна Илиева.
ДФТА „Калинка Вълчева“ гр.Тервел поднесе своя поздрав към кръстницата си под формата на танц. Гостите на събитието бяха развълнувани и от песните на учениците и последователите на Калинка Вълчева – певецът Петър Петров и лауреатите от конкурса за добруджанска песен „Калинка Вълчева“ (организиран от Община Тервел) Петя Панева и Донко Марков. Участие в събитието взеха също ПФА „Добруджа“ и оркестърът на Данчо Радулов.
Народната певица Калинка Вълчева получи поздравителен адрес от кмета на град Добрич Йордан Йорданов и областния управител Красимир Кирилов.

Публикувано на 23 Oct 2018