Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ЛЮБОВТА…МАГИЧЕСКА РЕАЛНОСТ, МАГИЯ В ЕЖЕДНЕВИЕТО,СТРЕМЕЖ, МЕЧТА …. ЖИВОТ

Любовта... това е най-чистото и най-святото чувство на света. Любовта е нещото, което придава смисъл на живота и ако не я изживееш, няма да си усетил нищо от него. Всеки човек мечтае да намери истинската любов. Но защо? Какво ни дава тя? Любовта ни прави щастливи. Хубаво е да се чувстваш ценен и обичан. Когато срещнеш любовта, като че ли животът ти придобива смисъл. Променя се целият ти свят. Изведнъж животът става толкова цветен, толкова смислен...
Любовта и отношението към нея бе темата на първия ученически дебат, организиран в нашия град на 14 февруари. „Трябва ли за любовта да бъдем силни?“ бе темата на „състезанието“, в което участваха ученици от СУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел: отбор „Иноватори“, съставен от деветокласниците с наставник Силвия Александрова и отбор „Интелигенти“, съставен от 10 клас с наставник Ваня Денева.


Отбор Иноватори


Отбор Интелигенти

Подготовката на събитието бе дело на г-жа Росица Стратиева и г-жа Калина Илиева. Идеята учениците от Община Тервел да участват в поредица от дебати е част от общинския план за младежта, който кметският екип следва с намерението да пробужда у младите тервелчани усещането, че мнението им е важно за града, за обществото, за тяхното бъдеще.Целта на дебатите е учениците да привикнат да формулират и защитават тези, да се приучат да обосновават и мотивират идеите си, да свикнат да имат опоненти, без да нарушават етичните норми на поведение и отношение към другия…Първият дебат бе подчинен на темата „любов“ и в него участваха ученици от СУ „Й.Йовков“. Вторият дебат ще надгради успешното начало – в него ще бъдат поканени да се включат и младежи от ПГТО „Дочо Михайлов“. Предвижда се и участие на външни за децата модератори, които да направляват дебата.Третата стъпка ще бъде дебат в гр.Добрич – в залата на младежкия дом. А за младите представители на гражданското общество Община Тервел е предвидила зала за събития в градския музей.
А сега да се върнем към първото издание на клуб „Дебати“: Състезателите са селектирани след представяне на есета по темите „Трябва ли да бъдем силни за истинската любов“ и „Любовта в живота на известни личности“. В пет кръга младежите отговаряха на въпроси, защитаваха тези, илюстрираха мислите си с рисунки, изпълнения на танци по зададена тема, рецитираха стихове, част от които сътворени от самите тях. Жури в състав Атанас Недялков- директор на СУ „Й. Йовков“, Виолета Димитрова – директор на ЦПЛР „Малкият принц“ и Севдалина Колева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и ритуали“ в общинска администрация оценки високо подготовката на участниците и определи, че те са равностойни по представеното от тях.
Клуб „Дебати“ ще продължи с идеята той да стане традиционен за нашия град. Целта е той да бъде подиум за изразяване на идеи, мисли и впечатления на младежите от нашия град, в който да се включат ученици и треньори от двете гимназии. Предстои организирането на обучение на дебатори и треньори от лицензирани обучители.

Валентинки украсиха елхата пред общината

По повод празника на влюбените – ,,Свети Валентин“, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни съвместно с РЗИ Добрич, проведе семинар – обучение на 14.02.2018г. Участваха две групи ученици от СУ ,,Йордан Йовков‘‘ и ПГТО ,,Дочо Мохайлов“. Мероприятието беше проведено по подхода ,,Връстници обучават връстници“ и финансирано от Община Тервел.
На същия ден в двете училища бяха разпространени валентинки изработени от учениците в училищата, които допълниха с още един щрих отбелязването на празника.

Публикувано на 26 Feb 2018