Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 Вековният дъб в Тервел с престижното второ място в Националния конкурс „Дърво с корен“Над 400-годишния космат дъб в центъра на гр. Тервел, номиниран от ученици и учители от СУ "Йордан Йовков" гр. Тервел спечели второ място в конкурса "Дърво с корен" на фондация "ЕкоОбщност" за любими дървета за 2017 г. Гласувалите за номинацията на дървото са 307 души.
Трите величествени вековни секвои в местността Ючбунар, край с. Богослов, община Кюстендил, са определени от гласувалите за Дърво с корен 2017. Те събраха 898 гласа в своя подкрепа. Секвоята е внесена в България в края на 19-и век. Трите извисяващи се над 30 м дървета са засадени край с. Богослов от лесовъда Йордан Митрев. Около тях се е оформила младо поколение гора от секвои. Обиколките на дърветата също впечатляват с размерите си: 9 м, 8,20 м и 3,90 м. Секвоената горичка е любимо място за разходки сред природата за туристи и местните хора. Номинация за секвоите в конкурса направиха представителите на Туристическо дружество "Осогово" - Кюстендил и телевизионният репортер Живко Константинов. Вековните секвои ще получат диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България. Те ще представят България в конкурса "Европейско дърво на годината 2018", който ще събере любимите дървета от 13 страни. Гласуването за избор на победител в конкурса ще се проведе през м. февруари 2018 г.
На трето място остана 800 - годишен дъб край с. Еловица, община Трън , номиниран от Людмила Гюрова.
Освен номинации в главната конкурсна категория „Дърво с корен“, екофондацията имаше номинация и в категории „Вековните дървета говорят“ и „Млад природолюбител.
В категория "Вековните дървета говорят" най-много подкрепа (54 гласа) събра 600-годишен цер край с. Макреш, община Димово. Неговата история разказа Денис Димитров от Димово, който е ученик в ПМГ "Екзарх Антим I", Видин. На второ място остана 150-годишен дъб край Алфатар, предложен за участие от Общинска администрация Алфатар, а на трето - 300-годишен горун край с. Голеш, община Годеч, самотен потомък на Великата българска гора, представен от доц. д-р Росен Цонев от Биологически факултет на Софийския университет.

В категория "Млад природолюбител" журито присъди наградата на учениците от 8. клас с ръководител Стойна Илиева от Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров”, гр. Варна. Тяхната история е за 12-годишния ливански кедър, който расте и под тяхна грижа в двора на гимназията.

Доц.д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, ас. д-р Евгени Цавков от Лесотехническия университет и инж. Тома Белев от Асоциацията на парковете в България - членове на журито на конкурса - връчиха наградите на присъстващите отличени участници. На награждаването присъстваха и учителите Виолета Димова и Диян Димов. Те се върнаха с много награди за учениците, осигурени от Музейко, и с много вдъхновяващи идеи за бъдещи проекти на тема екология и проучване на старите дървета в района на Тервел и с удовлетворението, че труда и усърдието им са спечелили подкрепата на толкова много наши съграждани, за което благодарят от сърце.

Публикувано на 19 Dec 2017