Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:ГОРДОСТ ЗА НАШИЯ ГРАД….

Малко са думите, с които можем да опишем чувството, обхванало ни на път за София. Километри в очакване, вълнение, гордост! Очакване за предстоящото награждаване на проектите, отличени с NQL знак за качество за 2017 година. Вълнение от срещата с добри приятели и съмишленици. Щастливи сме, че сме сред наградените 60 учители от България, работещи в платформата на e Twinning – Европейска общност на модерните училища.Награждаването се проведе на 30.11.2017 г. в хотел „Хемус”, София. В началото на церемонията e Twinning посланикът Мая Кюлевчиева направи анализ на проектите, като изтъкна, че между едни от най-добрите проекти за годината са и нашите два проекта: „Аз обичам България” и “You & I“, реализирани с участието на Капка Христова и Дори Иванова от ДГ 1 „Детелина” град Тервел. С чувство на гордост от високата оценка и признателност за труда получихме наградите си от ръководството на ЦРЧР Невена Иванова и Милена Караангова.
Пред участниците в конференцията представихме в детайли дейността си по проектите и постигнатите от децата резултати.
„Аз обичам България” е национален проект, в който децата разказваха за миналото и настоящето на град Тервел, „Обуваха” обувките на президента и мечтаеха, какво ще направят в бъдеще за доброто на нашия град. На Padlet „Стена на славата- Българският Гинес” представихме почетния гражданин на Тервел и световен шампион по спортна аеробика Мариян Колев. Направихме Карта на мечтите за всяко дете, затова как вижда себе си след двадесет години. Учихме заедно и играхме онлайн игри. Провеждахме срещи във виртуалното пространство. Заедно създадохме една уникална книга - „Минало Незабравимо”, съдържаща в себе си страници за българските ханове и царе, за революционери и писатели. С гордост заявяваме, че дизайна и изработката на книгата са наши и на децата от група „Мечо Пух”.
“You & I” e другият наш награден проект, който получи и Европейски знак за качество. Проектът е осъществен в партньорство с ДГ „Звънче” град Шумен и ученици от град Они, Грузия. Интересното в този проект е, че деца, които не познават буквите и не могат да четат, но всички те обичат да рисуват и се забавляват, създадоха „Говореща книга” на три езика-български, английски и грузински. Страниците на тази книга са изработени изцяло от децата и озвучени с техните гласове. Дейностите, които осъществихме по проекта бяха много и разнообразни. Представихме българските традиции и обичаи, нашата кухня и красивата ни природа на обща стена. Участвахме във викторина, свързана с историята на България и Грузия. Играхме и се забавлявахме. Най- интересно и запомнящо се от децата беше едновременното онлайн рисуване, с рисунките от което оформихме страниците на „Говорещата книга”. Децата влязоха в ролите на фотографи и снимаха своите приятели. Рисуваха автопортрети и след това познаваха кой портрет на кое дете е. Забавно и интересно! Щастливи сме и с факта, че този наш проект е номиниран за големите европейски награди в Брюксел.
Заслужени награди! Тервел се нареди до големите градове като София, Пловдив, Плевен, Шумен, Бургас, Димитровград, Асеновград, Смолян.
Името на ДГ1 „Детелина” стана известно и с това, че тя е единствената в България детска градина, получила акредитация за работа с доброволци по програма ERASMUS +.
Ние се гордеем с наградите! Гордеем се с децата, с които работим, с родителите и с читалищната библиотека, които винаги са наши помощници и съмишленици.
През настоящата година продължаваме да работим по нови проекти, защото за нас eTwinning е вълшебство, магия, без което не можеш. Завладява те с нови предизвикателства, обогатява опита ти, създава нови приятелства.
Капка Христова- Директор ДГ 1 „Детелина“
Дори Иванова – Старши учител

Публикувано на 18 Dec 2017