Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:ДЕТСКА ГРАДИНА „ЗДРАВЕЦ“ В ГРАД ТЕРВЕЛ НА 40 ГОДИНИ

Празнично украсеният салон на читалище „Димитър Дончев” посрещна на 30 ноември своите гости с песни и презентация . Поводът бе 40-годишнината на детска градина „Здравец“ – открита през 1977 година и станала любима през изминалите десетилетия на много деца и млади хора от квартал „Север”. В залата присъстваха тогавашната директорка г-жа Цанкова, учители, служители и възпитаниците. Настоящият директор Диана Йорданова благодари на присъстващите и изрази признание на колектива за всеотдайната работа, на родителите за доверието, на Кмета и кметския екип за съдействието , за разбирането, за финансовото помагане през годините и в момента .
Празникът започна с презентация, изготвена от г-жа Силвия Александрова - учител в СУ „ Йордан Йовков“ и дългогодишен приятел на децата от детска градина“ Здравец“. „Уважаеми дами и господа, уважаеми родители, колеги! Скъпи деца! Благодаря ви за съпричастността и доверието! Благодаря Ви, че заедно сме част от голямата идея- да градим едно по-добро и щастливо бъдеще за нашите деца……….! - В празничното си слово Диана Йорданова подчерта, че всички бивши възпитаници пазят спомена за красотата на слънчевото детство, за прекараните незабравими години в детската градина, изпълнени с игри, танци, приказки и песни.
Водещи на празника бяха бившите възпитаници на детската градина- Кенан и Арма, които през тази година са абитуриенти. Майсторски подбрани разнообразни танци, ритмична музика, стихове и песни дадоха възможност на различните по възраст деца да покажат чудесни изпълнения. За да подготвят присъстващите за танц на децата от първа група с учителки: Радка Александрова, Евдокия Андреева, на сцената се показаха танцуващите „мишлета“. С много фантазия бе подготвен и изпълнен танцът „Нежност” на втора група с учителки Василка Йоргова и Иванка Йорданова. Невероятният танц „Ромашки“ също бе тяхно дело. Последва нова приятна изненада: руски романс, изпълнен от бивши и настоящи възпитаници на ДГ „Здравец“. Валс на есенни листа и народна ръченица изпълниха невероятните деца от филиала в село Жегларци. За тях се погрижиха учителите Нина Николова, Инна Тодорова, Пенка Донева. Щом има деца, без цветя не може. И това показаха с „Танц на цветята и мечетата” втора група „Калинка“ с учителки Цанка Златева и Дилияна Колева.
Артистични подаръци на празнуващите поднесоха младите таланти от приятелите от ДГ „Първи юни“ гр. Тервел, от Вокална студия Тервел, ТФ „Каприз“, ДФТА „Калинка Вълчева“ и Школа за латино-танци. За финал- на фона на песента от „Моя страна, моя България” сладураните от група“ Щурче“ вдигнаха на крака цялата зала с танца за България.
Всички учители, които са работили, са посветили дните си, отдали са любовта си, професионализма си, в името на благородната идея- да възпитат у децата доброта, интелект, творчество. Прекрасният екип от учители, служители, родители и деца - това са хора, чиито очи умеят да виждат красотата, сърца, които усещат добротата, ръце, които нежно галят децата. А, за да са здрави, децата трябва да се хранят здравословно. За това се грижат медицинската сестра- Веселе Мехмед, готвачите Петранка Минчева, Мария Нейкова, Снежана Чакърова, Елена Димитрова и домакин- Теменушка Колева.
Основната мисия на Детска градина „ Здравец“е отглеждането и възпитанието на физически и психически здрави деца и овладяване на говорим български език от тях.От 6 групи в момента в детската градина функционират 3 групи и една изнесена група в село Жегларци. Причината е всеобща за цялата страна, масовата миграция на младите семейства в чужбина. Група „ Детелина“- първа възрастова група с учители: Радка Александрова и Евдокия Андреева и помощник – възпитател Ганка Михалева и Филипина Драганова. Група „ Калинка“- втора възрастова група с учители: Цанка Златева и Дилияна Колева и помощник-възпитател Тонка Миткова. Трета Подготвителна група „ Щурче“ с учители: Василка Йоргова и Иванка Йорданова, с помощник-възпитател Румяна Костадинова. Група „ Мак“ с. Жегларци смесена по възраст, с учители: Нина Николова и Пенка Донева, помощник-възпитател Милена Радева.
Проектите, по които работи Детската градина са разнообразни: „С грижа за всеки ученик“, „Развиване физическата дееспособност у децата“, “ Заедно на училище“, “Развитие на системата на предучилищното образование“; „ От нищо-нещо“- международен проект по Коменски, „ Ролята на куклата в народни български и руски носии за съхраняване традициите на двата народа“- проект съвместно с Детска градина „Матрьошка“ град Москва, „Приказкотерапията- метод за справяне с деца в риск“- проект отново съвместно с Московски Педагогически Университет.
Празниците и развлеченията са многобройни. Всеки е свързан с определена тема и цел в насока приобщаване децата и родителите им към обществото: „Огън и вода“, „ Бързи, смели , сръчни“, Фестивал „ Парад на здравето“,“ Ако си дал на бедния дори трошица хляб, не си живял напразно“, “ Фестивал на храната“, “ Чиста земя“ и много други. Децата се възпитават да се запознават и съхраняват българските традиции и обичаи. Малчуганите за първи път представиха пред жителите на град Тервел кукерски обичай- в продължение на три години пред Общината кукери прогонваха злите духове. Участват всяка година в организираните от Общината празници- лазарки, коледари. Спектакълат „Хитър Петър и Богдана заедно на мегдана“ събра колеги, приятели от цялата Добричка област . Гости имаше и от град София, Сандански, Пловдив.
За празника децата и учителите получиха поздравителни адреси и много подаръци. Г-н Красимир Кирилов – Областен управител на област Добрич удостои с присъствието си 40 годишният юбилей и поднесе поздравителен адрес. Заместник-Кметът г-жа Дияна Илиева приветства колектива, децата и гостите и пожела на всички здраве и много нови успехи. Юбилярите получиха поздравителни адреси и от директора на Средно училище „Йордан Йовков“ г-н Недялков, директора на Детска ясла 4 „ Щасливо детство“ град Добрич- госпожа Галина Маринова, госпожа Мими Стойчева- директор на Детска градина “Детелина“ град Каварна, поздравителни адреси от ЦПЛР „ Малкия принц“ град Тервел с директор г-жа Виолета Димитрова, г-н Костадин Станчев- общински съветник, г-н Симеон Симеонов зарадва малчуганите с най-желания спортен уред – надуваем батут и надуваем влак, поздрави се получиха и от директори на детските градини в Община Тервел. И накрая дойде дългоочкваният момент- тортата. В приповдигнато празнично настроение деца , учители и служители на детската градина се събраха заедно и духнаха свещите.
Публикувано на 11 Dec 2017