Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 Легендата разказва… 15 години Танцова формация „Каприз“

“Легендата – действителност, премислена и украсена с чудновати сказания, предания, нещо невероятно. Светът около предците ни, около онези знайни и незнайни човеци, се преобразява във вълшебни разкази. И ето, те предават се от поколение на поколение, от стари на млади, от теб на мен. Устояват на безкрайното време и до ден днешен съхраняват разбиранията на българския народ.”

И така на 27 април спектакълът „Легендата разказва…“ на Танцова формация „Каприз“ разказа на зрителите в пълната читалищна зала за „Световното дърво“ и за трите вселенски свята – „Прав“ – свeтът на Боговете, „Яв” – светът на земното, и „Нав” – светът на злото. Три свята, които живеят в единство и противоположност едновременно. Три свята, които разкриват вярванията на българите и които дават обяснение на техните обичаи, песни и танци. Спектакълът започна с двуминутно видео, подготвящо зрителите за историята, която предстои да бъде разказанаОсновен образ в спектакъла беше този на Жар-птицата, такъв бе и танцът на Екатерина Николаева, който постави началото на разказа. Образът на Небето бе пресъздаден от кадетите на ТФ „Каприз“, образът на Дъгата – от джуниорите, а Птичките в небето – от най-малките танцьори на формацията. В Създателка на Дъгата се превъплати енергичната Николета Ненова, която представи най-новия си солов танц.

Основен мотив в българските легенди са вярванията за самодивите – същества с женски облик и неземна красота. Те, и приказните гори, които обитават, бяха пресъздадени на сцената от всички възрасти на формацията, а танцът за Лесницата – повелителката на гората – бе изпълнен от Ива Стефанова. И докато самодивите се страхуват от слънцето, то нестинарите танцуват върху отражението му на земята – огъня. Икона, тъпан, гайди – три елемента бяха нужни, за да се пресъздаде нестинарството, а Инна Росенова, Ивайло Тодоров, Теодор Колев, Йорданка Петкова и Живко Колев го направиха по най-добрия начин. Дуализмът в света „Яв“ бе внушен чрез танца „Огън и вода“. Последва новият танц „Вълци“, а след това на сцената се завърнаха и вече порасналите момичета, които преди 15 години поставиха основите на ТФ „Каприз“. Новите си композиции представиха и джуниорите, както и носителката на бронзов медал от Световния шампионат в Прага – Ивета Красимирова.


Легендите, българските легенди, темата за българското бяха основен мотив в танцовия спектакъл и затова, заедно с танците, разказващи вярванията, бяха изпълнени и танци на народите. Характерните танци носят най-ярките черти на даден народ, на даден образ. Те са танци на народите, поставени на балетна сцена и затова се възприемат като език на дружбата. Своите характерни танци, свързани със славянските народи и Славянската митология представиха Жаклин Тодорова, която се класира за втория етап на Фестивала на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце”, Елис Касим, която участва на същия фестивал в Добрич и се класира на второ място, Есра Тунджай, Марина Даниелова, Десислава Мирославова, Станислава Михайлова. Те представиха два руски танца, сръбски танц и български танц. Спектакълът завърши с общ танц и призив към зрителите да помним миналото, защото само така можем смело да стъпим в бъдещето.„Легендата разказва…“ бе подготвен от ръководителката на ТФ „Каприз“ г-жа Живка Ненова и треньорите – Виктория Тошкова и Габриела Росенова. ТФ „Каприз“ благодари на Община Тервел за финансовата и морална подкрепа; на Красимир Славов за прекрасните костюми; на Красимир Демиров, който озвучи спектакъла; на Цанка Жечкова, Михаил и Веска Ненови, „Триада“ ООД, Евгени Господинов, Росен Иванов и Тошко Гинчев за декорите; на Живко Колев и Вокална студия Тервел за участието и подкрепата; на ЦПЛР „Малкият принц“ с директор г-жа Виолета Димитрова; на Недко Гочев, Живко Димитров и Светлин Марков от НЧ „Д. Дончев“. Благодарности поднасяме и на всички гости, които уважиха 15-тата годишнина на формацията, на всички онези зрители, които споделиха положителната емоция. Благодарности и на родителите, за тяхната безусловна подкрепа и разбиране. Най-големи благодарности треньорският екип дължи на танцьорите за техните труд и всеотдайност, които са причината за многобройните награди, които зрителите имаха възможност да видят. Пожелаваме на децата да продължат да постигат своите върхове, да горят в жаравата на танца, да се възраждат като Жар-птица от нея, да работят все така усърдно и да сбъдват мечтите си, защото само чистото изкуство е верния път към вълшебството на живота.Публикувано на 03 May 2017