Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ - 55 ГОДИНИ ГРАД ТЕРВЕЛ

С указ номер 38 от 30 януари 1960 година на Президиума на Народното събрание Тервел е обявен за град. По този повод на 30 януари Община Тервел организира празничен концерт с участието на актьора от ДТ „Йордан Йовков“ – Добрич Краси Демиров и ПФА „Странджа“ – Бургас.
Събитието започна с едноминутно мълчание в памет на първия демократично избран президент на Република България в периода 1990-1997г. д-р Желю Желев. Д-р Желев ни напусна на 30.01.2015 г.

Красиви слова за историята на Тервел и духа на тервелчани предшестваха концертната програма, поднесена от Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ гр. Бургас. Гостите на концерта се запознаха с изключителното майсторство и професионализъм на певците, музикантите и танцьорите от ансамбъла. Гостуващи за първи път на тервелска сцена, артистите изнесоха спектакъл с традиционни странджански танци, песни и музика – „Хасекийски танци“, „Момински игри по Спасовден“, Танци от Югоизточна България, „Каруцари“, китка Великденски песни, три солови песни. Една от тях чухме в изпълнение на младата народна певица от град Тервел - Жени Вилиянова. Кулминационен връх в програмата бяха оркестровата пиеса „Другоселският панаир“ и тематичният танц „Нестинарка“, които взривиха публиката и получиха заслужени аплодисменти.
Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” е създаден през 1965 година с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов и словесен фолклор от Югоизточна България. Ансамбълът е съставен от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав. В репертоара му са включени десетки танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения. В него присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край.

Ансамбълът е носител на Голямата награда „Златна брадва” от Международния фолклорен конкурс през 1977 година в гр. Закопане (Полша), на Голямата награда „Златен карагьоз” от Международния фолклорен конкурс през 1995 година в гр. Бурса (Турция), на награди „Златен карамфил” от Международния фолклорен конкурс в гр. Ялова (Турция) - Голямата награда през 2002 година и на Втора награда от 2012 година.
За цялостна дейност и принос в запазване на българските традиции е отличен с наградата „Нестинарка” през 2008 година на ХХХVI Международен фолклорен фестивал в гр. Бургас.
Ансамбълът е носител на „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци за 2005 година. През 2014 г. получава две номинации за наградата „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в направление Музикален фолклор – за хòра и оркестъра и в направление Танцов фолклор – за танцовия състав за спектакъла от Прегледа на професионалното фолклорно изкуство – гр.Пазарджик, 2014 г.

Ръководители на ансамбъла са: балетмайстор – Ивайло Стоянов, хормайстор – Атанаска Бонева, диригент на оркестъра – Николай Чапкънов, хореограф – Михо Атанасов, диригент на ансамбъла – Любен Касабов, Главен художествен ръководител – Марио Егов.

Публикувано на 02 Feb 2015