Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ФОЛКЛОРНИ ПРАЗНИЦИ В ТЕРВЕЛ НА 21 И 22 СЕПТЕМВРИ

Трите почивни дни през септември се оказаха изключително наситени с фолклорни празници, фестивали и събори в цялата страна – „Дельови празници“ гр. Златоград, Национален празник на сливата и сливовата ракия, Национален Фолклорен Конкурс '' Море от ритми '' - гр. Балчик, Празник на , "Селото на орехите пее" с. Добрина общ. Провадия, фолклорен събор "Зафирово пее и танцува", Национален преглед на клубовете по танци „Събрали ми се, наиграли“ гр. Добрич, Средновековен събор „Доблест и слава“ гр. Шумен. Сред това многообразие от различни инициативи се нареждат и двете най- мащабни прояви за тази година, организирани от Община Тервел, в партньорство с НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“.

Шестото издание на конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева“ се проведе на 21 септември в сградата на читалището. Следвайки правилата на обявения регламент, в надпреварата се включиха 26 индивидуални изпълнители от всички възрасти, разпределени в четири категории и 18 фолклорни групи. В индивидуалното състезание в групите от 5 до 19 години се представиха изключително силни участници от музикалните училища във Варна и Русе и фолклорни школи от гр. Шумен и гр. Тервел и с. Каблешково, което допринесе да се чуят изпълнения от високо, почти професионално ниво. Това изключително затрудни журито, което тази година бе в състав: Калинка Вълчева – председател, фолклористът и програмен директор на НФА „Филип Кутев“ гр. София Тодор Тодоров и Живко Желев- музикален директор на ПФА „Добруджа“ гр. Добрич.
Крайният резултат при индивидуалните изпълнители се получи по следния начин: в първа категория 5-9 години - Донко Марков на 9г. от гр. Варна.
Във втора категория 10-14 г. първото място зае Петя Станиславова на 13 г. – възпитаник на школа за народно пеене при Училищно настоятелство на НУИ „Добри Христов“ гр. Варна, втора се класира Лиляна Яворова на 14 г.– ученичка в СОУ „Сава Доброплодни“ гр. Шумен, а третото място зае Тана Докторова на 11 г. от с. Стефан Караджа, общ. Вълчи дол.
Състезанието в третата категория за изпълнители от 15 до 19 г. се оказа и най- оспорвано. Тук първото място грабна Миглена Калинова на 16 г. – ученичка на изтъкнатата изпълнителка Дафинка Дамянова в НУИ „Добри Христов“ гр. Варна. Втората позиция също зае ученичка на варненското музикално училище Деница Йорданова на 17 г. На третото място се класира ученичката в НУИ „Веселин Стоянов“ гр. Русе Кристин Зарева. В тази категория журито присъди поощрителна награда на Марин Димов на 15 г. от школата за народно пеене при НЧ „Д. Дончев – Доктора- 1893“ гр. Тервел с ръководител Радка Адамова, който в момента е ученик и в СОУ „Климент Охридски“ гр. Добрич.

При изпълнителите над 20 г. първо място не бе присъдено. На второ място се класира Радостина Петрова на 25 г. от гр. Тервел. Обявиха се две трети места – за Георги Жеков на 58 г. от с. Айдемир и Петър Ников на 26 г. от с. Стефан Караджа. Пет изпълнители получиха поощрителни награди: Марийка Сталева на 63 г. от гр. Добрич, Иванка Иванова Петрова на 76 г. от гр. Тервел, Тодорка Петкова на 53 г. от с. Белица, общ. Тутракан, Иванка Михайлова на 66 г. от с. Зограф, общ. Ген. Тошево и Петрана Ангелова на 68 г. от гр. Варна.
За втори път в конкурса „Калинка Вълчева“ участват и колективи. В тази категория бе присъдена втора награда за МПГ при НЧ „Д. Дончев – Доктора- 1893“ гр. Тервел с ръководител Радка Адамова и 8 поощрителни награди: дует Иванка Димитрова и Янка Енева от гр. Добрич, ФГ „Козлуджанци“ гр. Суворово, ГАФ при НЧ „Хр. Ботев-1941г.“ с. Българка, общ. Силистра, ФГ „Добруджанска китка“ при КП ¹3 гр. Силистра, ПГ при НЧ „Наука-1940г.“ с. Зограф, общ. Ген. Тошево, ФГ „Калинка Вълчева“ гр. Добрич, Клуб за автентични песни и танци „Васила Вълчева“ с. Калипетрово, общ. Силистра и ФФ „Детелина – Величка Трушева“ гр. Варна, кв. Владиславово.
По решение на журито тази година специалната награда „Калинка Вълчева“ не бе присъдена с пожелание към младите изпълнители да са още по- амбицирани и с все такава упоритост и желание да се подготвят за конкурса, за да станат достойни носители на титлата.
Програмата на конкурса приключи с награждаване на лауреатите и самостоятелен рецитал на певицата Калинка Вълчева и оркестър от ПФА „Добруджа“ гр. Добрич, с ръководител Живко Желев. Тазгодишното издание на Конкурса бе посветено на 50- годишната творческа дейност на изпълнителката и почетен гражданин на Тервел. По този повод ѝ бяха връчени цветя и поздравителни адреси от Председателя на ОбС Тервел адв. Калоян Енчев и Кмета на Община Тервел инж. Живко Георгиев, както и от Председателя на Читалищното настоятелство на НЧ „Д. Дончев – Доктора- 1893“ гр. Тервел Невена Денева. Поздрав към участниците и юбилярката поднесоха децата от ДФТА „Калинка Вълчева“ с гл. худ. ръководител Нели Денева, както и изпълнителят на хармоника от с. Калипетрово Петър Дойков.
Традиционният Добруджански събор в Тервел събра много участници, гости и почитатели и на своето XIII издание на 22 септември. На двете естради на централния градски площад и пред читалището се изявиха над 750 участници – в групи и като индивидуални изпълнители. След официалното откриване от г-жа Севдалина Колева – директор на дирекция “Образование, култура, младежки дейности и ритуали“ в Община Тервел, специален поздрав за гостите и жителите на града поднесоха ДФТА „Калинка Вълчева“ с гл. худ. ръководител Нели Денева. Тази година в събора участваха представители на общините Вълчи дол, Провадия, Генерал Тошево, Добричка, Добрич, Силистра, Тутракан, Главиница, Тервел. Освен традиционни хороводни и бавни песни, на сцените видяхме индивидуални изпълнители на гъдулка, гайда, тъпан, дудук, в последния момент в надпяването се включи и гост на събора от гр. Стралджа, Ямболско. За първи път тази година гости на Добруджанския събор бяха два танцови състава от румънската ни съседка- от градовете Негру вода и Топалу, с които през изминалата година бе изпълняван проект „Общи корени“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013. Танцьорите от двата града бяха придружени от ръководствата на двете общини, водени от кметовете Йон Никулин и Георге Мурат.
За първи път в рамките на събора Община Тервел организира кампания за набиране на средства, с които да се попълни фонда за изяви на талантливи деца и участници в различните школи и състави в ОДК и Читалището. На двете естради бяха поставени щандове, на които се продаваха специално изработени рекламни сувенири с най- известните и любими за тервелчани архитектурни, културни и природни обекти . Събраната сума през деня е 445 лв. За напред сувенирите ще могат да се открият както в общинска администрация, така и в търговската мрежа в гр. Тервел.
И на двата фолклорни празника участниците получиха грамоти, парични награди и сувенири, осигурени от Община Тервел.

Публикувано на 23 Sep 2014