Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 9 МАЙ- ДЕН НА ПОБЕДАТА, ДЕН НА ПОЧИТ КЪМ ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО

Във водовъртежа на всекидневната суета и обществени поврати малцина от нас се замислят за безценното благо, което притежаваме- СВОБОДАТА. А поколения преди нас от древността и досега свидни чеда са откупували мира с цената на собствения си млад живот. И ако днес мечтаем за уютен дом, добра работа и високи доходи, то борците за свобода са имали само една мечта- мир за своите семейства и деца.

9 май се чества като Ден на Победата в Русия и някои източно-европейски страни, а като Ден на Европа- в повечето страни- членки на Евросъюза. Поводът да се ознаменува и прославя този ден е само един- краят на Втората Световна война и победата над фашизма. На 9 май се отдава почит към загиналите във войните за свобода. Така и тази година учители- русисти и ученици от СОУ „Йордан Йовков“, както и представители на общинска администрация гр. Тервел поднесоха венци и цветя пред падналите бойци за свободата на отечеството. Първоначално ученици поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите във войните в центъра на гр. Тервел. След това бяха извозени до с. Гуслар, където отдадоха почит на украинския воин Григорий Мефодьевич Дьячков, загинал на 08.09.1944г. на територията на България. На това свято място госпожа Стефка Костадинова- Зам. Председател на ОбС гр. Тервел обясни на децата, дошли на събитието, какъв е поводът да се чества 9 май и кой е загиналият воин. Три ученички, подготвени от Пенка Стратиева- дългогодишен преподавател по руски език в СОУ „Й.Йовков“, изпълниха стихове на руски език в знак на почит към загиналите и възхвала на бележитата дата. После децата украсиха с цветя и крайпътния паметник на загинали български войни отново в с. Гуслар и каменната плоча в центъра на с. Безмер.

Повечето от нас са расли в мирни времена. И макар недоимъкът да спохожда повечето българи, сигурно е едно- че сме щастливци, невиждали безумията на войната, невкусили от горчилката на страданието по загинал близък човек. Това щастие дължим в огромна степен на младите войни, загинали по бойните полета на Европа. В знак на признателност, сме длъжни пред всеки от тях поне в Деня на Победата да сведем глава за поклон.

Публикувано на 10 May 2014