Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: В РЕЗЮМЕ ЗА ПРАЗНИКА НА ГРАДА, ДНИТЕ НА КУЛТУРАТА И МАЛКИТЕ ТАНЦЬОРИ ОТ ТЕРВЕЛ - НЕЩАТА, КОИТО ТОПЛЯТ СЪРЦАТА И ДУХА НА ТЕРВЕЛЧАНИ

ПРАЗНИЦИТЕ

Усмихнатите лъчи на слънцето огряха рано сутринта на 6 май, за да могат тервелчани да отбележат подобаващо празника на града, който за четвърти път се отбелязва на тази дата.
Денят започна с празнична литургия и водосвет, отслужени от Доростолския митрополит Амвросий и други свещеници от Доростолска епархия. На гостите на храма бе раздаден гергьовски курбан, който тази година е дарение от общината и почетния гражданин Мариян Колев.
Пролетното настроение стана още по- ведро благодарение на участниците в двадесетото юбилейно издание на общинския празник на фолклора. През годините той се утвърди като една от емблемите на нашия град. От сцената можем да се насладим на красотата и многообразието на песните, музиката, хорàта и обичаите, съхранени през годините от участниците в самодейните състави в читалищата и клубовете на пенсионера. Този празник е създаден специално за тях. За да покажат на всички жители и гости на общината своята уникалност, която е оценена на много фестивали и конкурси в цяла България с призови награди. Своите тематични песни и танци ни представиха ДФТА „Калинка Вълчева“ и още 12 групи за изворен фолклор от читалищата в Тервел, Зърнево, Безмер, Каблешково, Коларци, Кладенци, Кочмар, Жегларци, както и двата клуба на пенсионера в гр. Тервел. Своя солова изява имаха Исенгюл Данаилова, Джансевер Данаилова и Гюзелджан Нихат от с Каблешково, както и г-жа Иванка Иванова Петрова от гр. Тервел. Всички изпълнители получиха грамота за участие и парична премия, осигурени от Община Тервел.

Празничната програма завърши в ранните вечерни часове. Зареждащ и богат концерт изнесе пловдивският Ансамбъл "Тракия" . Спектакълът „Майка България“ показа на тервелчани и гости низ от картини, музика и песни, представяща костюмите и фолклора на различни етнографски области. Видяхме и тематични танци, посветени на празника на светеца Георги, както и на деня на българската войска. В концертната си програма Ансамбъл „Тракия“ в Тервел участва в пълния си състав от 60 човека.
Проявите на Гергьовден поставиха началото на 39-тите пролетни празници на културата. Очакват ни още хубави мигове с програмите на Балет „Каприз“ при ОДК „Малкият принц“, ДФТА „Калинка Вълчева“ и ТПГ „Добруджанска огърлица“ при НЧ „Д. Дончев – Доктора“, концерт на ГРАФА. Постановката „Избори до дупка“ с участието на обичаните от всички актьори (нашумели напоследък от редица тв сериали и шоу програми) Антон Радичев, Мария Статулова, Венета Марковска („Столичани в повече“) , Румен Угрински („Господари на ефира“), Иван Панайотов („Столичани в повече“), Милена Атанасова, Деян Мачев – Дидо и Станимир Гъмов („Като две капки вода“). Най- малките ще се радват на постановката на държавен куклен театър „Варна“ по любимата приказка на Елин Пелин „Кривото патенце“.

ДЕЦАТА ОТ АНСАМБЪЛА


На 27 април в гр. Велико Търново се проведе II Национален танцов конкурс за детско-юношески фолклорни ансамбли и танцови състави "Нашите малки, големи танцьори". Във форума участваха 22 фолклорни ансамбъла от цяла България .
Задачата на професионалното жури с председател – Никола Колев, хореограф и членове: Благовеста Калчева, асистент в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и Румян Занев, главен худ, ръководител на капанския ансамбъл, бе да оценят съставите по шестобалната система
Децата се конкурираха по танцови умения в три възрастови групи - до 11 г., от 12 до 16 г. и над 16 г. Класиралите се получиха плакети и грамоти.
Като най-добри в първа възрастова група журито определи изпълнителите на ДФТА "Калинка Вълчева" от гр. Тервел. Ансамбълът се представи с танците „Варненски танц” хореография проф. Петър Ангелов и „Български ритми” хореография Стефан Желязков. Втори се класираха танцьорите от ТФ при детски фолклорен ансамбъл "Габровче", гр. Габрово, трето място спечели ДЮФА "Българче", Велико Търново.
Председателят на журито пожела "На добър час!" на малките танцьори и техните ръководители и изрази надежда догодина да има повече награди, повече усмивки и повече деца, които да танцуват, защото без тях няма да има изкуство.


Публикувано на 09 May 2014