Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: НОВ ОДОБРЕН ПРОЕКТ НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

Снимка - ДФТА гр.Тервел

Той се нарича „Заедно на училище” и ще бъде финансиран по Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси”, в рамките на схема за образователна интеграция на деца и ученици от различни етноси.Одобрен е при конкурентен подбор на подадени проекти. Финансиране по схемата , съгласно оповестена информация от Програмата, получават 59 проекта от цялата страна. Седем от одобрените проекти са на общини, а останалите – на неправителствени организации и образователни институции. Двата от седемте одобрени общински проекта са за Тервел и Каварна.

Какви ще бъдат ползите за хората в общината ? Представяме информация за по-съществените дейности и придобивки,които ще станат факт в хода на работата по проекта.

1. Детският фолклорен танцов ансамбъл ще има общо 64 нови комплекта носии и костюми. Те ще бъдат изработени по зададени от общината изисквания и ще са в две теми – „Български фолклорен танц” и танц „Руски цигански романс”. За българския фолклорен танц са предвидени 16 женски костюма (дълга риза с бродерия, сукман, престилка, колан с пафти, кожени обувки) и 16 мъжки (мъжки ризи с бродерия, потури, елеци, пояс, обувки). За българския фолклорен танц е предвидена и изработка на бродирано знаме. Руският цигански романс ще бъде представен с 16 женски и 16 мъжки костюма, които включват изработване и доставка на поли и блузи с орнаменти, цветни шалове, панталони, ризи и елеци с орнаменти, бродирани мъжки пояси, мъжки и женски обувки. Общо 27 000 лв. са предвидени в бюджета на проекта за обновяване на сценичния гардероб на ансамбъла. През 2009 г. най-големите танцьори в ДФТА вече бяха „оборудвани” с нови носии, доставени по предходен общински проект, финансиран от същата оперативна програма ( на снимката).

2. Детските градини в общината ще получат общо 800 м. различни платове и материали, от които да бъдат изработени нови облекла на малчуганите за занятия и тържества . За най-малките ще бъдат осигурени още 40 нови кукли и 6 декора за куклени пиеси, множество материали за игри.

3.Ще бъде завършен физкултурния салон към басейна в ЦДГ „Здравец”. Чрез проекта ще се изгради подовата настилка и ще се поставят съоръжения за упражнения на деца от 3 до 5 годишна възраст. Басейнът и салонът бяха изградени чрез предходен общински проект през 2009 г. През последните 3 години водното съоръжение се ползва по график от деца на различни възрасти от целия град. Предвидено е и новия физкултурен салон , заедно с басейна, да се ползва от всички деца от града и общината. Очевидно е, че няма възможност всяка детска градина да има басейн и фикултурен салон, затова такива се изграждат в една от детските градини , при ползване на съществуващи дадености на сградата, а именно – четиристранно оградени със стени вътрешни дворове, които чрез поставяне на поликарбонатни покриви се превръщат в затворени помещения, в които се разполагат басейн и физкултурен салон.

4.Закупува се посадъчен материал – 500 бр. дръвчета „туя” и 100 бр. вечнозелени храсти, които ще бъдат посяти на определени места в общината.

5.За децата от начален етап на обучение в СОУ и училищата в селата ще бъде осигурено посещение на професионална куклена пиеса на голяма сцена.

6.В рамките на проекта ще бъдат проведени множество съвместни занятия и прояви с ученици от всички училища в общината, като за целта се осигурява специализиран превоз, сандвичи, напитки, материали за работа, игри и прояви.

7.Предвидено е обучение за работа с деца от различни етноси за начални учители от общината. Обучители ще бъдат преподаватели от педагогическо висше училище.

Какви ще бъдат ползите от проекта? Освен всичко гореизброено, целта на начинанието е общината да създаде възмможности за съвместни дейности на деца от всички етнически групи , които живеят на територията й, за да се повиши нивото на етническата толерантност сред младите в общността. Въпреки, че в общината от десетки години живеят няколко етноса, все още се наблюдава ясно изразена сегрегация на ромски и турски етнос в някои села и общности,което в крайна сметка ограничава развитието на младите хора.
Бюджетът на проекта е 155,682.59 лв., а продължителността му – 12 месеца.

Публикувано на 27 Aug 2012