Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ИЗБОРИ 2011 – КАНДИДАТИ ЗА КМЕТОВЕ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

В законоустановения срок – 20.09.2011 г. в Общинска избирателна комисия Тервел са регистрирани седем кандидата за Кмет на община . Те са утвърдени от седем политически партии – „ Партия на зелените”, „Единна народна партия”, БСП, ДПС, Атака, ГЕРБ, ВМРО. Кандидатът на Партия на зелените е Стамен Трендафилов. Единна Народна Партия ( ЕНП) участва в изборите с Венета Драганова. Кандидатът на БСП е Живко Георгиев. Движение за права и свободи има за кандидат – кмет на община Исмет Абил. Кандидатът на АТАКА е Светослав Петров. ГЕРБ участват с кандидат Симеон Симеонов, а ВМРО – с Михаил Михов.

Листи за общински съветници са регистрирали 12 партии и коалиции – ПП РЗС, ПП ДПС, ПП Единна Народна Партия ( ЕНП), ПП БСП, ПП ГЕРБ, ПП Атака, ПП ВМРО, ПП Земеделски Народен Съюз, ПП Партия на зелените, ПП Национално движение за спасение на отечеството, ПП Европейска сигурност и интеграция, МК Синята Коалиция – Тервел.

Голям е и броят на регистрираните кандидати за кметове на кметства в Община Тервел. За кмет на кметство с.Зърнево са регистрирани 4-ма кандидати – от ЕНП, ДПС, ГЕРБ и БСП. За Кмет на кметство Жегларци ще се борят кандидати от ДПС, БСП и ГЕРБ. Позицията кмет на кметство Безмер е цел на шестима кандидати – от ДПС, БСП, ГЕРБ, ЕНП, ВМРО и Партия на зелените. За кмет на с.Коларци има кандидати от ДПС, БСП, ГЕРБ и ЕНП. Към кметския стол в с.Нова Камена гледат кандидати от ГЕРБ, БСП и един инициативен комитет. Кметство Орляк има регистрирани кандидати от БСП,ДПС,ГЕРБ и ЕНП. За кмет на с. Полк.Савово ще се борят кандидати от ДПС и БСП. Кметство с.Поп Груево е с кандидати от ГЕРБ, ЕНП, ДПС и БСП. За кмет на кметство Честименско ще се борят БСП, ЕНП,ГЕРБ,ДПС и ВМРО.

Припомняме, че на местните избори през 2007 г. валидните бюлетини за общински съветници бяха 8692. Така за едно място в общинския съвет на Тервел бяха достатъчни 413 гласа. (8692 / 21 места) . Вотът за общински съветници е пропорционален – т.е. те се избират само веднъж – на първи тур. През 2007 г. листата на общинските съветници на ДПС е била подкрепена от 4842 гласоподаватели, листата на БСП – от 3112 гласоподаватели, а на ГЕРБ – от 738 гласоподаватели. Това разпределение на подкрепата е осигурило 12 общински съветника от ДПС, 7 от БСП и 2 от ГЕРБ.Такъв бе съставът на общинския съвет през изтичащия вече мандат на местната власт. През мандат 2011 – 2015 г. броят на общинските съветници в Тервел отново ще бъде 21.

През 2007 г. за кмет на община на първи тур са получени 10 599 валидни бюлетини, а на втори тур – 11 026. На първи тур разпределението на гласовете по кандидати е било както следва: ДПС – 5081 валидни бюлетини за кмет на община, БСП – 4435 валидни бюлетини , ГЕРБ – 580 и РЗС – 503 гласа. На балотаж изборът на кмет на община е извършен при следното разпределение : БСП – 5784 гласа, ДПС – 5242 гласа.


Публикувано на 02 Oct 2011