Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: УСПЕХИТЕ НА ДЕТСКИЯ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ В КРАЯ НА СЕЗОНА

Танцьорите от Детския фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева” могат да се отдадат на заслужен летен отдих. След като подариха на тервелчани великолепен годишен концерт в средата на м. юни , младите майстори на българските ритми грабнаха Първа награда на Единадесетия Международен младежки фестивал-конкурс ”Фолклор без граници” Добрич-Албена 2011 ( 24-25 юни) . Участието им на фестивалната сцена в Албена, както и на концертния подиум в Добрич беше блестящо. Децата и ръководителите им получиха поздравителен адрес от Кмета на гр.Добрич – Детелина Николова. За читателите на вестник Тервел публикуваме пълния текст на обръщението:
„ До г-н Живко Георгиев - Кмет на община Тервел , До Невена Денева - Председател на НЧ “Димитър Дончев –Доктора-1893”

Уважаеми г-н Георгиев,
От мое име и от името на Организационния комитет на Х² Международен младежки фестивал-конкурс ”Фолклор без граници” Добрич-Албена 2011 приемете нашите най-искрени поздравления за чудестното представяне и завоюваната Първа награда от Детски фолклорен танцов ансанбъл “Калинка Вълчева “ при НЧ ”Д.Дончев-Доктора –1893” гр.Тервел.
Ансанбълът, ръководен от Нели Динкова за пореден път впечатли жури и публика със своите танци, изпълнени с красота, темперамент и настроение.В танците на Ансанбъл ”Калинка Вълчева”, претворени от малките танцьори е вплетена светла магия, която на сцената се превърна в едно многоцветно послание за красота и приятелство.
Да твориш и създаваш красота , да градиш добро и да го дариш на хората е най-мъдрото, най-ценното, което участниците във Фестивала-конкурс отправиха към утрешния ден.
Бъдете горди с постигнато. Съхранявайте и обогатявайте това драгоценно народно богатство-фолклора.
С пожелания за нови творчески успехи у нас и в чужбина, прекланяме се пред изкуството на Ансанбъл ”Калинка Вълчева” и неговия ръководител.
До нови срещи.
Като Ви, моля, по подходящ начин да предадете нашите поздравления, оставам,

С уважение, Детелина Николова - Кмет на Община град Добрич

Само дни след успешното представяне на българския фестивал, ‘голямата” школа на ансамбъла отпътува за Унгария, за да представи България във Фолклорен фестивал , който се провежда за седемнадесети пореден път в унгарския град Калоча. Поканата за фестивала е получена от ЦИОФФ България, тъй като тервелският ансамбъл е титулуван като Представителен детски фолклорен ансамбъл за България.
Малко предистория: гр.Калоча е осемнадесет хиляден град, общински център , разположен на 113 км. от столицата Будапеща. Градчето е заобиколено от китни села, населявани от по 2-3 хиляди души. Впечатляващо чисти улици, отлично поддържани зелени площи пред всеки дом, стара, но поддържана църква – това са първите неща, които гостът забелязва във всяко село. Читалищата са своеобразни културни средища, хората са приветливи, сами поддържат градинките пред домовете си , даряват средства за храмовете. Характерни за региона са женските носии с красиви цветни поли, под които дамите обличат още по седем бели колосани и бродирани фусти и така се получава ефект на кринолин. В облеклата на жените изобилстват красиви ръчни снежнобели или многоцветни бродерии .Главите са украсени с диадеми от колосани пандели. Танците са подчертано колективни, множество двойки танцуват в синхрон. Музиката е нежна и ведра. Символ на фестивала е двойка младоженци – мъж и жена, които учудващо за нас са облечени в черни облекла. Булката е пременена в черна сатенена празнична носия , обута в черни обувки. Крайчета бяла дантела и кордели , както и бели чорапи са единственото в тоалета й, което подсказва, че облеклото е празнично. Същото се отнася и за младоженеца. Домакините обясняват, че младоженците в този край са облечени в черно, тъй като бракът символизира раздялата с младостта и в този смисъл минаващите под венчило тъжат за отминалата си младост. А иначе град Калоча показва на туристите фабрика-музей за ръчна изработка на рисувани порцеланови изделия – посуда и сувенири и музей на пипера. Изображението на червената ,приличаща на нашенска чушка, вплетено в низ от пъстри полски цветя присъства като водещ мотив във всички традиционни за района на Калоча бродерии, картини, порцеланови съдове, носии…
Освен тервелчани, представящи България, във фестивала участваха още групи от Сърбия,Хърватска, Румъния, Чехия, Турция и разбира се – унгарски състави. През първия фестивален ден нашите танцьори участваха в дефиле . През препълнената с публика главна улица на Калоча преминаха и танцуваха на две сцени всички участващи групи. Буйните български ритми впечатлиха домакините и танцьорите ни бяха дарени с бурни аплодисменти. Вечерта нашите музиканти и младежите от ансамбъла участваха в „българска вечер” в ресторант-градина в Калоча. В продължение на почти час българските хора бяха разучавани от гостите на ресторанта. Танците бързо преодоляха езиковата бариера , млади и стари унгарци и участници във фестивала от другите страни усвоиха стъпките на право, ганкино, дайчово хоро. Следващите дни включваха участие на концертна сцена в селищата Узгод, Душнак и Зелид. Навсякъде разнообразна и многобройна публика аплодираше бурно „Варненски танц”, „Танц с шиници” , „Конче”, „Северняшки танц” . Възрастните пасажери в групата пък съчетаха традиционните си ангажименти с участие в кулинарно шоу. В центъра на Калоча всички чуждестранни групи приготвиха по няколко традиционни за страната си ястия. Нашият отбор се представи с шопска салата, добруджанска наложена баница, вита баница от ръчно точени кори със спанак и сирене, пържени кюфтета.
Гала концертът се състоя на главната сцена в Калоча. Предварително по шест танцьори от всяка група- участник разучаваха стъпки на традиционен унгарски танц и така подготвения интернационален състав откри последната концертна вечер. Последваха най-добрите изпълнения на всички участници. Публиката бе многобройна, обединена от подчертан интерес към различното и общото в танците, музиката и костюмите на танцьорите. Аплодисментите бяха щедри – най-бурни за нашите танцьори и колегите им от съседна Сърбия. Балканската динамика на танца завладя публиката.
А иначе – децата имаха и свободно време . Разгледаха фабриката за порцеланови сувенири в Калоча, прекараха няколко часа в закрития басейн в града, посетиха Будапеща , разгледаха мостовете над Дунав и старинните величествени сгради на унгарската столица – все – още носеща белезите на величието на Австро-Унгарската империя, част от която в миналото е била Унгария , къпаха се в езерото във вилното селище Зелид.
И така – след една успешна година на български и чужди сцени – весела ваканция на младите танцьори от детския фолклорен ансамбъл! Успешна и спорна нова творческа година на Нели , Елена и музикантите, без които ритмите не са толкова цветни и колоритни!
Много пари да влязат в общинската хазна, за да могат талантливите ни танцьори отново да пътуват и да ни карат да се гордеем с българския фолклор по света!


Публикувано на 25 Jul 2011