Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ В ЦДГ № 1 „ДЕТЕЛИНА” ГР.ТЕРВЕЛ

Цветница е един от най-лъчезарните народни празници у нас. Той е символ на пролетното оживление, на възкресението. Народната традиция е съхранила още едно наименование - Куклин ден, във връзка с обреда „Кумичене„.
По повод празника, децата от група „Пчелица„ при ЦДГ „ДЕТЕЛИНА„ гр. Тервел, заедно със своите учители Златина Ганчева и Веселка Русева, пресъздадоха обичая „ Цветница”.
В занималнята бяха подредени две къщи: едната на Цвета, а другата - на Добра. Първото действие от обичая се развиваше в къщата на Цвета. В началото на гости на Цвета, за да я поздравят, дойдоха момичетата с песен. В къщата те рецитираха и изпяха песни за празника „Цветница„. След това пристигнаха и момчетата с върбови свирки, за да поздравят Цвета за празника. Момичетата взеха изпечените кукли от тесто и отидоха да хвърлят венците във водата, за да видят коя ще е кумата. Кума се падна да стане Добра. Обичаят повелява всички моми да отидат в Добрини на гости.
Празникът завърши с песни в Добрината къща и танци и хора на „мегдана„.
Родителите на децата останаха много доволни и впечатлени от представянето на своите деца и ги аплодираха бурно.
Великденските празници са много очаквани от децата в тази детска градина и това не е единствената инициатива. Празничната украса и изложба, изработени от деца, учители и персонал, допринесе за слънчеви усмивки и пролетно настроение.
Окичени с лазарски венци и подходящи носии, децата от подготвителната група с ръководители Дори Рангелова и Росица Христова взеха участие в общинската проява, посветена на Лазаровден с „Лазарска сюита”. Същата група участва и в празник „Великден е при нас” с гости родители и учители от СОУ „Йордан Йовков” гр. Тервел.
Природата се събужда, а заедно с нея се събуждат и традициите, предавани от поколение на поколение- доказателство за съхранение на културната и историческа идентичност на добруджанския дух.

Публикувано на 12 Apr 2010