Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 Заслужено признание за участниците в Школата по приложни изкуства към ОДК Тервел

За първа година, на национално ниво в гр.Кърджали се проведоха Дни на детското изкуство “Вълшебният свят на Родопите-Кърджали `2008”. Те бяха посветени на Деня на Кърджали – 21 октомври и се проведоха на 17 и 18 октомври 2008 година.
Дните на детското изкуство включиха:
Национален конкурс за детска рисунка “Вълшебният свят на Родопите”
Национален пленер по фотография “Вълшебният свят на Родопите”.
    Организатори и домакини на проявата бяха Община Кърджали и Обединен детски комплекс Кърджали.
    От изпратените над 320 рисунки на деца от цялата страна, бяха присъдени 9 награди, разпределени в три възрастови групи:
Първа група – 6-10 години
Втора група – от 11-14 години
Трета група – от 15-18 години и по две поощрителни награди в група.
    Рисунките на децата от Школата по изобразително изкуство към ОДК”Малкият принц” бяха оценени подобаващо. Във втора възрастова група творбата на Стелиана Руменова Ташкова взе първо място, а в трета група на Мюджгян Гюрджан Шаиб на 15 години бе присъдено трето място.
    Наградените деца бяха поканени на 17 и 18 октомври в  гр.Кърджали, където организаторите им бяха съставили много интересна програма, включваща посещение на храма “Успение Богородично”, изкачване на Перперикон, разходка из Кърджали, както и тържествена вечеря и дискотека.
    Наградените художници от школата, под ръководството на своята учителка г-жа Виолета Янкова се включиха и в Националния пленер по фотография “Вълшебният свят на Родопите”. Програмата на пленера  изискваше участниците да снимат със собствен фотоапарат /лентов или цифров/, без ограничение за ползване на сменяема оптика; обработката на филма копирането на снимките във формат 20/30 се извършва в професионално студио за сметка на организаторите; всеки участник да определи по една снимка от гр.Кърджали и една от Перперикон, с които ще участва в изложбата на пленера. Участниците в пленера, веднага след настаняването от 11.30 до 13.30 часа се пръснаха да снимат интересни места и обекти от Кърджали, а в 13.30 ч. бяха извозени до Перперикон.
    Снимките на Перперикон продължиха до 17 часа, а до 18 часа всеки участник трябваше да определи с коя фотография ще участва в конкурса. Изборът беше труден, защото снимките бяха много, а освен това участниците от Тервел работиха с един фотоапарат.
    Вечерта приключи с тържествена вечеря и дискотека, където приветствие към всички поднесе кмета на Община Кърджали инж.Азис
    На 18 октомври от 11 часа открити двете изложби – на детските рисунки и фотографиите. Кмета на Кърджали връчи наградите на отличените участници. Радостта на децата от Тервел бе двойна, тъй като на Стелиана Руменова Ташкова бе присъдена специалната награда от пленера по фотография. Грамоти бяха връчени и на ръководителите, чиито деца  бяха наградени  в двата конкурса.
Наред с този конкурс Школата по изобразително и приложно изкуство участва и в Конкурс “Плодовете на есента - гр.Севлиево 2008”. Участваха 10 деца от гр.Тервел. Рисунката на Христо Атанасов Христов на 10 години бе класирана на трето място.
    Педагозите от ОДК”Малкият принц” Тервел благодарят на всички за доброто представяне.


Публикувано на 23 Oct 2008