Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ГОРЕЩИ АВГУСТОВСКИ ЕМОЦИИ В „ НАШЕ ЛЯТО – 2008”

или
Какво събра и забавлява децата в Тервел през последните две седмици

„НА ПЪТЯ С ЧУВСТВО ЗА ОТГОВОРНОСТ”
Така бе наречено занятието по безопасност на движението,което стана факт благодарение на партньорството между ОДК,РПУ , Общината ,децата и родителите им. Главна роля в „играта” бе отредена за полицейският инспектор г-н Г. Чолаков. Събитието се състоя. на специализираната площадка в училището в с. Безмер.Припомняме, че тази площадка бе възстановена през 2006 г. от Общината и училището и засега е единствената на територията на тервелска община. В реални условия, сред пътни знаци, светофари, пешеходни пътеки и кръстовища, децата научиха за правата и задълженията на участниците в движението, за отговорността, която всички носят за безопасността на пътя. Особен интерес предизвикаха импровизираните игри за затвърдяване на наученото. Децата влязоха в ролята на автомобили  и пешеходци, които трябваше да се движат според правилата за движение. А дали добре се справят с поставената задача следяха деца „ регулировчици”. Целта на полицаите и педагозите бе децата да осъзнаят допусканите грешки в игрова обстановка и да ги избягват на пътя, защото това може да коства нечий живот. След емоциите от игрите любознателните участници получиха традиционната почерпка, осигурена от Община Тервел.

„ПАЗИТЕЛИ НА ЗАКОНА”

Ден след проведеното по програма „Наше лято” мероприятие със съдействието на полицаи от РПУ- гр. Тервел, посветено на безопасността на движението, се състоя отново среща на децата с полицейският инспектор г-н Г. Чолаков. Този път място на срещата беше полицейското управление на МВР- гр. Тервел. Сградата се изпълни с  веселите гласове на децата, дошли да научат повече за трудната и отговорна професия- полицай. Със страхопочитание малките гости влизаха от стая в стая и се запознаваха със задълженията на работещите в РПУ. Първо надникнаха в стаята на Началника. Видяха работното място на оператора, който приема сигналите за нарушение на обществения ред. Тук г- н Чолаков предупреди за опасността, която предизвикват необмислените шеги на някой деца. На телефонните номера 166, 150, 160 трябва да се звъни само при нужда, а не за игра.
Следващата част от срещата предизвика още по- голям интерес. В двора на РПУ децата се запознаха с оборудването на полицейските автомобили- радиостанция, полицейска сирена и др. Видяха и лично пробваха различни видове предпазни жилетки, каски, палки. Голям интерес и много шеги предизвикаха белезниците и преносимите радиостанции. За кратко време децата влязоха в ролята на полицаи, снабдени с необходимото оборудване. Накрая двора на РПУ се озвучи от пронизителния вой на  сирена, пусната в чест на малките гости. Тя им напомни, че трябва да се дава път на полицейските коли, за да могат полицаите да пристигнат по- бързо на място и да предприемат необходимите мерки.
     Приятните мигове прекарани заедно бяха запечатани в снимка за спомен.


ОЛИМПИЙЦИ

Турнир по Стрийтбол в Общинска ваканционна програма “Наше лято”
В тази проява участие взеха 13 деца на различна възраст. Турнирът беше проведен от 10 часа на спортната площадка пред СОУ”Йордан Йовков”.
Бяха сформирани 4 отбора с по 2-ма участника. Всеки отбор получи тениски с еднакъв цвят. Те бяха разделени в две възрастови групи:
    Първа възрастова група: първи отбора с участници Мариян Пенчев Георгиев и Веселин и Красимиров Станков и втора отбор – Константин Георгиев Кралев и Кевин Маркс
    Втора възрастова група: първи отбор с участници Спас Климентов Спасов и Николай Ивелинов Станчев и втори отбор Васко Мариев Дамянов и Данаил Красимиров Керанов.
    Въпреки малкото участници, публика от деца не липсваше. Играта беше оспорвана и участниците по подобие на олимпийските състезатели показаха желание за победа и честна игра.
    В първа възрастова група победители станаха Константин и Кевин, с резултат 5 на 4 коша.
    Във втора възрастова група победиха Васко и Данаил с резултата 11 на 9 коша.
Всички участници получиха награди от Община Тервел и грамоти. И както винаги за всички имаше почерпка, осигурена отново  от общината.

ДА НАУЧИМ НЕЩО НОВО:

Разделното събиране на отпадъци – игра и необходимост

    Състезание – викторина  на тема –“Разделно сметосъбиране” събра 15 деца на различни възрасти- от 6 до 14 години под покрива на ОДК в два поредни дни.
В процеса на подготовката за викторината , в първия от двата дни,определени за целта, педагогът към ОДК-Георги Желев разказа на децата за ползата от раздеделното сметосъбиране-как става това, какви контейнери се използват за целта и каква е ролята на тази дейност за опазването и съхранението  на природата и нейните ресурси.
    След беседата бяха определени двата отбора за предстоящата викторина-“Еколози” в състав: Петя Георгиева Михова, Димона Росенова Димова и Константин Георгиев Кралев, и отбор “Биолози” в състав: Радостина Петкова Иванова, Габриела Николаева Колева и Александър Мариянов Иванов.
    На следващия ден беше проведена и самата викторина “Разделното събиране на отпадъци-полезно и забавно” В мероприятието освен участниците в двата отбора имаше техни приятели и поддръжници.
Викторината започна с представянето на двата отбора от техните капитани:за отбора на “Еколози”- Петя Михова и за отбора на “Биолозите”- Габриела Колева. В първия теоретичен кръг участниците в двата отбора получиха по 6 въпроса, на които отговориха без затруднения. Във вторият практически кръг двата отбора имаха за задача да разпределят правилно отпадъци в импровизирани контейнери- син за хартия, зелен за стъкло и жълт за пластмаса и метал.
    За отличното си представяне участниците във викторината получиха специални грамоти и награди, осигурени от Община Тервел.
Публиката също не остана безучастна – към нея бяха задавани въпроси и поставени задачи. Награди за верни отговори и правилно изпълнени задачи получиха: Димитър Иванов, Ива Стоянова и Силвена Пламенова.
    И в двата дена Община Тервел осигури почерпка за децата.


Публикувано на 01 Sep 2008