Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 НАСИТЕНИ С ЕМОЦИИ , УЧАСТИЯ И ОТЛИЧИЯ ДНИ ЗА ТАНЦЬОРИТЕ ОТ АНСАМБЪЛА

Снимка 1

Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева” представи  Република България на Два международни фестивала в Република Турция в периода 29.05.2008г. до 04.06.2009г. Ансамбълът пътува в състав 40 човека от които 33 деца на възраст от 9 до 15 години.
Талантите на Тервел се завърнаха с много настроение и емоция от престоя  в южната ни съседка. Участието им на двата фестивала бе по покана на представители на Юнеско за Република Турция. Нашите деца бяха аплодирани най- много, българските ритми звучаха в един от най богатите градове в Турция гр. Айдън.
Домакините на фестивала организираха разходки и пикници на места, невиждани до сега за нас. Най-много вълнения изпитахме в дома на Дева Мария – домът в който тя се ражда и домът в който тя умира. ЕФЕС  ще остане един красив спомен , толкова истински с античния театър, кули и статуи.
Последният ден преди нашето тръгване прекарахме в най големият Аква парк в страната. За нас Турция е един добър домакин на Международни фестивали. Следващата година ансамбълът е поканен в столицата Анкара за празниците на детето през месец април.
Ние- децата и ръководителите на ансамбъла благодарим на Кмета на Общината инж. Живко Георгиев и Замесник кмета г- жа Диана Илиева, които подсигуриха всички средства за нашето пътуване.
Само два дни след завръщането ни от международното турне, Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева”  участва в четиридесетото юбилейно издание на традиционните празници, организирани от НЧ „Васил Левски” гр. Айтос и община Айтос под патронажа на Министъра на културата проф. Стефан Данаилов. Създадени са от композитора Филип Кутев, а днес традицията продължава от Директора на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” и негова дъщеря Елена Кутева, която е и председател на журито. Тази година ансамбълът пътува с най-малката си концертна формация на децата от 6 до 10 години. Отново нашите деца станаха любимци както на публиката, събрала представители на всички фолклорни групи от цялата страна, така и на журито. Ето защо, то ни удостои със специалната награда на Кмета на Община Айтос. С това си участие малките танцьори показаха, че са достойни продължители на традицията на по-големите каки и батковци – да са винаги първенци.

Нели Динкова


Към поздравите добавете и СОУ "Св. Климент  Охридски" гр. Добрич и Николай и Асенка Маневи- бивши ръководители в ансамбъла


Публикувано на 17 Jun 2008