Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 Сбъднати мечти и във Велико Търново

Снимка

Стана традиция ученици от ОУ „Васил Друмев” с. Орляк да участват в детския ромски фестивал „Отворено сърце” във Велико Търново. През тази учебна година екип от педагози работи по проект „Сбъднати мечти”, финансиран от МОН. Със средства от проекта и с любезната подкрепа на Община Тервел стана възможно група от почти петдесет деца  да посетят старата столица от 02.06. до 04.06.2008г.
    Чест за нас беше, че участвахме с цял концерт- спектакъл не в конкурсната програма, а като специално поканени гости. За нашата изява под наслов „Сбъднати мечти” беше осигурена  залата на ДНА „Военен клуб”. Организаторите на фестивала от ЦМЕДТ „Амалипе” седмица преди събитието качиха на своя сайт реклама за участието ни, разпространиха из Велико Търново нашите афиши.
    Концерт- спектакълът „Сбъднати мечти” беше показван веднъж в с. Орляк по случай Международния ден на ромите 8.²V. Тогава учениците ни получиха заслужени овации от публиката и официалните гости. Пред търновчани и пред ромските организации на 03.06.2008г. участниците се явиха с още по- голям заряд и намерение да покажат на какво са способни. С усмивки, чар и умение те завладяха публиката и предадоха настроението си на всички. Един зрител дотолкова се въодушеви, че се качи на сцената и импровизира заедно с нашите момичета.
    Драматично- музикалният спектакъл, който нашите участници представиха, проследяваше пътя на ромите от Индия до България. Във всяка страна, през която индиецът Панду преминава, той се среща с нещо ново и красиво. Но най-привлекателното кътче за него се оказва България, където го завеждат група пътуващи музиканти и танцьори. Той се влюбва в тази древна земя и нейните сърдечни хора и остава да живее тук. Така той сбъдва мечтите си да намери дом за себе си и своите деца.
    Когато във финалната сцена всички участници излязоха с развети знаменца, Председателят на ЦМЕДТ „ Амалипе” г-н Деян Колев поиска думата за приветствие към участниците. Буквално думите му бяха: „Когато гледах този впечатляващ спектакъл, в съзнанието ми изплаваха словата  на Смирненски „ Аз съм стреснат, троснат, очарован от победния ви зов”. Супер сте. И дано все така веселите всички! Вие сте гордост за България!” Публиката изпрати на крака участниците. А някои от танцьорите си спечелиха фенове, които ги причакаха извън залата, за да ги засипят с въпроси.
    Към нашето участие на фестивала „Отворено сърце” имаше явен медиен интерес. Още с пристигането ни във Велико Търново бяхме помолени да дадем интервю за  предаването „От град в град” по ТV7. Наши ученици импровизираха един танц в студиото на телевизията и се справиха отлично. Интервюто беше излъчено на 03.06.2008г. в следобедния блок на ТV7.
    Пътуването във Велико Търново се оказа една сбъдната мечта не само за учителите, изготвили и реализирали проект „Сбъднати мечти”, но и за децата, докосали се до красотите  и  духа на нашата родина.

Дамянка Иванова-
учител в ОУ „Васил Друмев” с. Орляк


Публикувано на 17 Jun 2008