Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 “ Ой, Коладе, мой, Коладе!”

От старозаветни времена идва Коледуването. На този ден народът празнува започващия нов живот в природата. Слави слънцето, което дава живот на всичко.
    “Момци коледари” накичени, дойдоха в залата на Община Тервел на 18 декември - от най-малките “калпачета” на ЦДГ”Детелина” ръководител Дори Иванова до групата от СОУ”Йордан Йовков” с ръководител Иван Андреев и коледарчетата на с.Каблешково. Дойдоха и по-големите коледари на СОУ”Йордан Йовков” с ръководителки Стойка Жекова и Станка Бонева, на читалището в Тервел с ръководител Живко Колев и баш коледарите от с.Кочмар.
    “ Ой, Коладе, мой, Коладе!”-  Господ е слязъл тихо и е влязъл не в дома ни, в душата ни. И се протягат към нас от звездите невидими нишки и ни повеждат с песента в дома на най-добрия стопанин. Бъдникът пуска искри. Във всеки дом е запалено огнището. С песен коледарите почукват на всеки дом и с песни поздравяват всички в семейството- от стареца до пеленачето. Пожелават берекет и здраве.
    “ Ой, Коладе, мой, Коладе!” Бързай стопанино. Дай от сърце! Ще ти се върне стократно- ще се препълнят стока, хамбари, земя и градини!
    Децата ни ще живеят в друго време. Те могат когато си поискат да се разходят по бреговете на Сена и Темза,  да си правят снимки за спомен но Ниагарския водопад. Но едно е сигурно-никъде и никога няма да чуят: “Тръгнали са Коледари   низ хубава равна Добруджа.  Ой, Коладе, мой, Коладе!”


Публикувано на 02 Jan 2008