Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ВАКАНЦИОННА ПРОГРАМА „НАШЕ ЛЯТО“ ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА ЮЛИ-НЕЩО НОВО, НЕЩО СТАРО И НЕЩО РАЗЛИЧНО...

Въпреки жегата, голяма част от децата зарязаха компютрите и се впуснаха в игри и занимания навън. Разбира се, с тях бяха педагозите от ОДК и ръководителите на отделните клубове. В репетиционната зала на НЧ „Димитър Дончев – Доктора 1893“ се проведе първото занятие на Клуба за български народни танци под ръководството на г-жа Нели Денева – гл. художествен ръководител на ДФТА „Калинка Вълчева“. На занятието присъстваха 65 деца, които бяха разделени на две възрастови групи.

Народните танци са любими за малки и големи

Първата група от 5 до 8 години започнаха разучаването на Добруджанско право хоро, а втората група от 9 до 15 години разучаваха Тракийско право хоро. След това всички заедно с помощта на танцьори от ансамбъла разучаваха Добруджански ръченик и Дунавско хоро. С голям интерес в заниманията по български танци се включи и група деца от ЦДГ „1 юни“ под ръководството на госпожите – Стоянка Денева и Цветелина Стоянова.

Правилата на шахмата са най-важни

в сградата на ОДК се проведе и първото занятие на Клуба по шахмат с ръководител Красимир Прокопов. Участие в него взеха 15 младежи на възраст 8 до 14 години . Бяха им разяснени основните правила в шаха, а някои от по-големите, които вече са на ти с играта, проведоха символични турнири.
Градският парк пък стана място за Велосъстезание , в което участваха 24 деца на различна възраст. Състезанието бе проведено съвместно с РПУ Тервел и Детско Полицейско Управление към СОУ „Йордан Йовков“ с ръководител Георги Чолаков – инспектор детска педагогическа стая. Състезанието не беше за скорост, а за майсторско управление на велосипед. В следобедните часове на деня на тенис- масите в градския парк под ръководството на Евгени Здравков и Радка Жечкова се проведоха първите тренировки по тенис на маса. Поради големият брой участници се наложи да се разделят на две групи: от следващата седмица първата група ще води спортните си занимания от 17:00 до 18:00 часа, а втората от 18:00 до 19:00 часа.

Учим се да играем тенис на маса


Най-малките велосъстезатели

Едно от най-атрактивните занятия, започнало миналото лято - Кулинарна ваканция продължава, но този път в барчето на Община Тервел под ръководството на Мирослава Пенева. Предизвикателство за участниците в първото занятие беше подготовка и аранжиране на най-оригинални сандвичи.

Подготовка на оригинални сандвичи

Състоя се и едно традиционно занятие от Общинска ваканционна програма „Наше лято“ - посещение на библиотеката в НЧ „Димитър Дончев - Доктора“ . Поради големия брой деца, те отново бяха разделени на две групи.На най-малките от 5 до 9 години бяха прочетени приказки , а на останалите им беше поставена задача да търсят книги по азбучен ред. Елена Енчева – библиотекар в библиотеката и по- големите ученици прочетоха на децата приказките „Грозното Патенце“, „Червената шапчица“, „Котарака в чизми“ и др. В четенето на приказки се включиха и Виктория Парева от ЦДГ „1 - юни“, Ивайла Иванова, Виктория Димова от Добрич, Селин Севим, а с голямо внимание децата слушаха Никита Йорданова , която преразказа приказката за „Червената шапчица“ .

Забавления в библиотеката

Час след това, отново в сградата на НЧ „Димитър Дончев - Доктора“, се проведе и първата сбирка на Куклената забава под ръководството на Маргарита Йорданова. На нея се подбраха деца актьори за определени детски етюди , които ще бъдат представени през месец август.

Куклените етюди са в подготовка

Първото занятие на новата форма в тазгодишното издание на програмата – Школата по икебана също събра много почитатели на източното изкуство в сградата на ОДК . Децата с интерес изслушаха Добринка Цонева , която им разказа за умението за подреждане на цветя. Бяха им предоставени материали (изкуствени цветя, кошнички и др.), с които малките творци оформиха своите първи икебани. И отново поради големият интерес, те бяха разделени на две групи.

Първи стъпки в икебаната

Група от 80 души в състав участниците в „Наше лято“ и Клуба по автентичен фолклор, както и любознателни възрастни посетиха разкопките на крепостта „Палмате“ в с. Оногур. Проф. Казимир Попконстантинов разказа на всички за работата по разкопките и откритията до този момент.А те заслужават внимание и са обект за бъдещи инициативи на Общината.
Програма „Наше лято“ продължава с още много интересни занимания и състезания.

Рисуваме лятото

Публикувано на 14 Jul 2016
 ПЕТ ГОДИНИ ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

Екипът на ДСХ“Радост“ с.Полковник Савово, община Тервел и живеещите възрастни хора в него отпразнуваха своят пети рожден ден. Празникът бе отбелязан с тържество под надслов: „Дървото е символ на живот, могъщество, дълголетие, щедрост, търпение, покровителство.“На входа на дома гостите посреща изработено от домуващите дърво, всяка клонка от което е името на човек, преминал през дома – работещ, домуващ, дарител, приятел.
През 2007 година в Кметския екип на община Тервел се заражда идея „ да посадят дърво“, „дървото на живота“ , дом за нашите родители.Идеята вече 5 години е реалност. За четири години, на етапи, домът е построен и обзаведен. През 2011 година започна работа персоналът и постъпиха първите домуващи.
На тържеството бяха поканени всички работещи през изминалите години в дома.

Публикувано на 14 Jul 2016
 ПОДГОТВЯТ СЕ ПРОЕКТИТЕ НА БЛОКОВЕТЕ „ИГЛИКА“ И ПРОГРЕС“

Живущите в два от четирите жилищни блока в гр.Тервел, които се санират през 2016-та година от Община Тервел чрез средства по Националната програма за енергийна ефективност вече се запознават с проектните разработки, предвидени за техните сгради.Общо 112 апартамента има в тези два жилищни блока и за всеки от тях работни групи от фирмите-изпълнителки и от общината извършиха оглед на дограмите.Бяха описани и оразмерени всички прозорци, вратопрозорци и остъклени тераси, които трябва да се подменят по програмата.Собствениците имаха възможност да проверят заявените от тях и одобрени от общината за смяна дограми по чертежи на фасадите на блоковете си.Изработват се проекти за оформления на фасадите, които също се съгласуват със собствениците.

Визуализация на блок Прогрес


Една от фасадите на блок Иглика - цветовете са заимствани от едноименното цвете

Публикувано на 28 Jun 2016
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДЕЦА ОТ ТЕРВЕЛ В МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА В КК АЛБЕНА

ТФ КАПРИЗ СЕ ЗАВЪРНА С ДВЕ ЗЛАТНИ КУПИ ОТ XVII МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „УТРИННА ЗВЕЗДА“, ПРОВЕЛ СЕ В ДНИТЕ МЕЖДУ 14 И 21 ЮНИ В КК АЛБЕНА.

ТФ Каприз пристигна в КК Албена директно след участието си на зоналния етап от Третия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце” в Шумен, където бяха класирани след участието си в Добрич. Там те представиха танците „Калинка“, „Девчконки“ и „Цыганская“. За националния етап на конкурса журито класира и двете възрастови групи, като им отреди първите места. Така на 11 септември танцьорите ще представят „Калинка“ и „Цыганская“ на последния конкурсен етап, който ще се проведе на язовир „Копринка“. След приключване на състезателната програма в Шумен танцьорите от ТФ Каприз отпътуваха за КК Албена и на следващия ден премериха сили на фестивала „Утринна звезда“ при наличието на изключително силна конкуренция на състави от България, Русия, Македония, Молдова и Украйна в категориите характерни танци, танцово шоу и мажоретни танци. Участие в състезанието взеха всички възрастови групи на формацията.

Успешни бяха първите стъпки в състезателна дейност на най-малките възпитаници на ТФ Каприз – децата от групите на детска градина и първи клас, които успяха да завоюват първите си награди – второ място в категорията си – въпреки оспорваната надпревара. Те продължават напред с амбицията да достигнат върховете на танцовото изкуство. Соловите си изпълнения представиха Едже Халид, Ивета Красимирова, Кари Панайотова, Ива Стефанова, Жаклин Стоянова, Станислава Михаилова, Мартин Пламенов, Есра Тунджай, както и Инна Росенова, Анна-Мария Бориславова и Николета Ненова, които получиха медали за изпълненията си в категория мажоретни танци. На второ място в категория соло батон 13 – 18 години се класира Инна Росенова, а на първо място – Николета Ненова. В направление характерни танци, където съревнованието бе най-оспорвано, групите на кадетите и сеньорите се пребориха за купите, като бяха класирани в челната тройка. Двете златни купи бяха присъдени за мажоретните танци: „Домино“, изпълнен от кадетите и за танците на сеньорите.
След завръщането си в Тервел танцьорите от ТФ Каприз ще продължат репетициите си, като с още по-голямо усърдие и старателност под ръководството на г-жа Живка Ненова, Виктория Тошкова и Габриела Росенова ще се подготвят за покоряването на следващите си цели.

Габриела Росенова


И ШКОЛАТА ЗА МЛАДИ ПРИЛОЖНИЦИ СЕ ОТЛИЧИ С УМЕНИЯТА СИ НА ФЕСТИВАЛА

Три деца от Школата по изобразително изкуство с р-л: Виолета Янкова взеха участие в Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда”, който се проведе в к. к. Албена от 14 до 22 юни.Иван Пенев- 13г., Радостина Георгиева- 16г. и Димитър Здравков- 17г. нарисуваха по две картини по тема: „Впечатления от ботаническата градина и двореца в Балчик“ и „Противоположности“.
И тримата представители на Школата се представиха достойно и бяха отличени с Първи места и медали.
Участието на младите таланти във фестивала бе финансирано от Община Тервел.

Публикувано на 28 Jun 2016
 ЗАПОЧНА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ , ФИНАНСИРАН ОТ „КРАСИВА БЪЛГАРИЯ“

20 юни започна изпълнението на проект за обновяване на двете актови зали на СОУ“Йордан Йовков“ в гр.Тервел.В строителната група участват двама безработни мъже от град Тервел, които са назначени като строители от фирмата изпълнител – „ИСА“ ООД гр.Добрич.През първите дни бяха демонтирани всички общо 360 театрални столове в двете зали.Те ще бъдат претапицирани с нова негорима кожа.Стените на голямата актова зала се облицоват с негорим гипсокартон.Предстои монтаж на нова подова настилка от ламиниран паркет с висок клас на износоустойчивост в двете зали.Ще се обновят гримьорните, стените и таваните на двете помещения.Срокът за изпълнение на проекта е два месеца.Учениците и учителите в училището ще посрещнат новата учебна година с обновени зали за събития и тържества.
Стойността на проекта е 52 255 лв. с ДДС.Проектът е на Община Тервел и се съфинансира от нея.

Ремонтни дейности в голямата актова зала

Публикувано на 28 Jun 2016
 Програмата за "Наше лято" 2016


Публикувано на 28 Jun 2016
 Откриване на Общинска ваканционна програма „Наше лято“ 2016

На 28.06.2016 г. много настроение, усмивки, забавна детска музика, песни и танци събраха малки и големи от 10:30 часа на откритата сцена за дългоочакваното откриване на Общинска ваканционна програма „Наше лято“, която се провежда тази година за тринадесети път.
Музикален поздрав към гостите на събитието отправиха Мелиса и Селин от Вокална студия Тервел към ОДК „Малкият принц“ с ръководител Живко Колев. С бурни аплодисменти бе посрещнат и танца „Балът на принцесите“ в изпълнение на Танцова формация „Каприз“ с художествени ръководители Живка Ненова и Габриела Росенова.
Директорът Виолета Димитрова поздрави всички присъстващи, даде повече информация за заниманията през това лято и представи техните ръководители. Настроението рязко се повиши по време на състезателните игри – „Въртене на обръч“ с победител Стоянка Димитрова и „Надбягване с чували“ с победител Игнат Светлинов. Участниците в игрите получиха награди, осигурени от Община Тервел и ЕТ. „Стан -98“ с управител Костадин Станчев.


Селин и Мелиса в изпълнение на Skyfall на Адел на откриването на Наше лято 2016

Публикувано на 28 Jun 2016
 Обява


Публикувано на 22 Jun 2016

<< По-нови 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 По-стари >>